«Κοκτέιλ μολότοφ» για τους ενεργειακούς λογαριασμούς των νοικοκυριών
Γκρίζα σύννεφα αρχίζουν και συγκεντρώνονται όσον αφορά στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών μας.
Οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος έπιασαν… πάτο τον Απρίλιο με αποτέλεσμα στο πρώτο 10ήμερο του Μαίου να καταγράφεται σημαντική άνοδος τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Είναι πολύ πιθανό ο Μάιος να κλείσει με αύξηση και αυτό, λόγω μαθηματικού τύπου, θα αποτυπωθεί πολύ έντονα στα κυμαινόμενα τιμολόγια λιανικής. Μην παραξενευτούμε αν δούμε να προστίθενται και δύο και τρία λεπτά στην τιμή της κιλοβατώρας κάτι που σημαίνει αύξηση ακόμη και άνω του …20%. Φυσικά, οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τα ποσοστά έκπτωσης και να μετριάσουν τις επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν αλλάξει κάτι, τα ακριβότερα τιμολόγια ρεύματος είναι προ των πυλών.
Τα γκρίζα σύννεφα δεν αφορούν όμως μόνο τα τιμολόγια ρεύματος. Από την επόμενη εβδομάδα, πέφτει αυλαία στο πρόγραμμα για την επιδότηση των φωτοβολταΪκών στη στέγη. Και όχι μόνον αυτό. Εκτός από την επιδότηση θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης για την παραγόμενη ενέργεια από το φωτοβολταΪκό. Αντί να συμψηφίζονται οι ποσότητες ενέργειας που θα παράγονται το πρωί με αυτές που θα καταναλώνονται το βράδυ όπως ισχύει τώρα, θα αποζημιώνεται ο παραγωγός με μια χαμηλή τιμή για τις ποσότητες που θα παράγει το πρωί και μετά θα πληρώνει ακριβότερα την ενέργεια που θα καταναλώνει το βράδυ.
Το 3ο δυσάρεστο νέο έρχεται από το μέτωπο των επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων. Φαίνεται ότι στο υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζονται στο να μπει φρένο στα προγράμματα τύπου εξοικονομώ ώστε το ενδιαφέρον να στραφεί στην παραγωγή φθηνής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Πώς θα γίνει αυτό στην πράξη, θα φανεί.
Κι ύστερα, είναι και οι λοιπές χρεώσεις που υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αυξηθούν. Να πάμε στο φυσικό αέριο; Οδεύουμε ολοταχώς προς εξάλειψη των διαφορετικών χρεώσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή. Η εξίσωση θα γίνει προς τα πάνω και αυτό θα σημαίνει επιβαρύνσεις. Και στο ρεύμα υπάρχει… απειλή αύξησης των ΥΚΩ λόγω των προωθούμενων διασυνδέσεων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς (π.χ Ελλάδα – Κύπρος).