Τι ζητάνε οι Ελληνες επιχειρηματίες από τις Βρυξέλες και γιατί οι ευρωεισηγμένες φεύγουν για Αμερική

Τι ζητάνε οι Ελληνες επιχειρηματίες από τις Βρυξέλες και γιατί οι ευρωεισηγμένες φεύγουν για Αμερική

Σίγουρα περιμένουν ενεργότερη υποστήριξη από τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων

Ευρωεκλογές, επιχειρηματικότητα και...Βρυξέλλες

Ακριβώς ένας μήνας για τις ευρωεκλογές, κατά γενική εκτίμηση ίσως η κρισιμότερη αναμέτρηση καθώς η Ευρώπη "πληγώνεται"από τις συνέπειες των επάλληλων κρίσεων. Συνέπειες σε οικονομικό/επιχειρηματικό πεδίο, συνακόλουθα στο κοινωνικό. Σε αυτή την συγκυρία ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος, προσβλέποντας στην προοπτική ουσιαστικής πολιτικής από την 10η Ιουνίου και την "επόμενη ημέρα".

Σε αυτό το πλαίσιο και εγχώριοι φορείς διοργανώνουν συζητήσεις προκειμένου να "ακουστούν" μαζί με ομολόγους τους στις Βρυξέλλες. Μπας και... Ο ΣΕΒ πρώτος κάνει την προσπάθεια, διοργανώνοντας- στις 13 Μάη- εκδήλωση με θέμα "Ευρωεκλογές 2024, ο κόσμος αλλάζει, η Ευρώπη μπορεί; ". Εύλογο το ερώτημα που απευθύνεται από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, σε μία από τις τελευταίες παρεμβάσεις του από αυτή την θέση. Ο πρόεδρος και του ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement International, θα θέσει τα ζητήματα και ως αντιπρόεδρος του European Round Table (of Industrialists).

Ανάλογη πρωτοβουλία και από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος εκτός από επικεφαλής του group Mytilineos είναι αντιπρόεδρος του ΣΕΒ αλλά-κυρίως- πρόεδρος της Eurometaux. Από την συγκεκριμένη θέση ο επιχειρηματίας παρεμβαίνει εδώ και καιρό, με σαφείς αναφορές εκφράζοντας τις εύλογες ανησυχίες των ευρωπαίων βιομηχάνων, τόσο για την βιαστική/πρόχειρη (και κοστοβόρα) πολιτική των Βρυξελλών με την "πράσινη μετάβαση" όσο για τα υψηλά κόστη χρήματος παράλληλα με την αδυναμία διαχείρισης των πρακτικών που ακολουθεί η Ουάσιγκτον (κυρίως μέσω της Inflation Reduction Act). Το ποια είναι η ανταπόκριση των Βρυξελλών, δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά...

Χρηματιστηριακή μετανάστευση από Ευρώπη σε ΗΠΑ

Μετά την τσιμεντοβιομηχανία και οι πετρελαϊκοί όμιλοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο...μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Ηδη, δύο από τους μεγαλύτερους ομίλους τσιμέντου της Ευρώπης έχουν μεταφέρει ο μεν ιρλανδικός CRH την έδρα του ο δε ελβετικός κολοσσός Holcim προχώρησε σε spin off της θυγατρικής του Holcim US, ενώ από τον Νοέμβριο 2023 και μετά έχουν αλλάξει έδρα και άλλα ισχυρά ονόματα.

Τώρα είναι η σειρά των Shell και Total Energies να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να "βγουν" από τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Παρισιού (αντίστοιχα) για να εισαχθούν στην Wall Street. Και για να έχουμε αίσθηση της τάξης μεγέθους, η Shell είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του FTSE100 και η Total Energies η τέταρτη του CAC40.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ