Οι "καθαρές κουβέντες" για το ελληνικό χρέος, η νέα έξοδος στις αγορές και η αναθεώρηση του ΑΕΠ
Και νέες πρόωρες αποπληρωμές χρέους θα κάνουμε και το 2032 δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου και θα βγούμε άμεσα στις αγορές παρά την ανασφάλεια για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή...
Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και οι «μύθοι» για το χρέος
Πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα στους Δελφούς καθώς ξεδιάλυνε πολλούς από τους «μύθους» που έχουν καλλιεργηθεί στις αγορές. Πρώτον, φρόντισε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο να δώσει την πραγματική διάσταση όσον αφορά στις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Μεγάλη επιτυχία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είπε. Συμπλήρωσε ότι ο στόχος πρέπει να είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στο Α+ καθώς εκεί ήταν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Και τόνισε ότι αυτό δεν θα συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Άρα, δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα φέτος από τους οίκους αξιολόγησης καθώς η επίτευξη του στόχου θα απαιτήσει πολυετή προσπάθεια. Δεύτερο ουσιαστικό σημείο: Το 2032 δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου ούτε θα αλλάξει κάτι δραματικά με το ελληνικό χρέος. Ναι τελειώνει μια περίοδος χάριτος. Όμως αυτό έχει προβλεφθεί, γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ βλέπε πρόωρες αποπληρωμές χρέους), οι τόκοι έχουν συνυπολογιστεί κανονικά στους δημοσιονομικούς λογαριασμούς και η βιωσιμότητα του χρέους δεν θα διαταραχθεί. Τρίτο ουσιαστικό σημείο: οι εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχουν στηριχτεί σε πολύ συντηρητικές προβλέψεις όσον αφορά στην ανάπτυξη, στην πορεία των spreads αλλά και στο «κοκκίνισμα» των δανείων που έχουν δοθεί με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Που σημαίνει ότι το σύστημα έχει «μαξιλάρια» αρκετά και πέραν των ταμειακών…
Και στις αγορές θα βγούμε…
Γι’ αυτή την εβδομάδα είναι προγραμματισμένο και ένα ακόμη re-opening ελληνικού ομολόγου. Οι προετοιμασίες και οι επαφές με τις αγορές έχουν ξεκινήσει από τις προηγούμενες ημέρες, το ενδιαφέρον έχει καταγραφεί και το μόνο που μένει να φανεί είναι αν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή θα λειτουργήσουν ως «ανυπέρβλητο εμπόδιο» κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον προς το παρόν. Επανέκδοση λοιπόν αυτή την εβδομάδα για 250 εκατ. ευρώ (τουλάχιστον) και στο βάθος νέα έκδοση (σ.σ όχι και τόσο βάθος).
Θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία από την ανάφλεξη;
Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και η χθεσινοβραδινή απόφαση του τελευταίου να «απαντήσει» βρίσκει το οικονομικό επιτελείο της Ελλάδας σε φάση αναθεώρησης των προβλέψεων για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Η απόφαση για «χαμήλωμα» του πήχη είναι δεδομένη καθώς το +2,9% που αναγράφεται αυτή τη στιγμή στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει σε κανένα σενάριο πλην αυτού που προβλέπει υπεραπόδοση στο κομμάτι όχι μόνο της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων αλλά και της προώθησης των επενδύσεων. Το ερώτημα είναι αν θα αποφασιστεί στο τελικό κείμενο του Προγράμματος Σταθερότητας που θα κατατεθεί στο τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες, θα αναγραφεί μια πιο συντηρητική πρόβλεψη σε σχέση με το +2,5% που είναι αυτή τη στιγμή το βασικό σενάριο. Και εδώ που τα λέμε, και το +2,5% το λες και αισιόδοξο αν ληφθεί υπόψη η επίπτωση που μπορεί να προκαλέσει στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και στην αγορά του πετρελαίου μια κρίση με διάρκεια στη Μέση Ανατολή.