Η μείωση των τιμών στο ρεύμα που μπορεί να μην έρθει και το φρένο των προσφορών στο ράφι
Καλοδεχούμενη η μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα αλλά δεν είναι και μείωση τιμής. Απλώς αύξηση με μικρότερο... γκάζι. Και αν μας κάτσει και το φρενάρισμα των προσφορών στο ράφι; Δύσκολοι καιροί για χάραξη οικογενειακών προϋπολογισμών...
Πάμε στοίχημα; Η συνταγή των τιμολογίων θ’ αλλάξει
O ήλιος λάμπει, τα φωτοβολταϊκά παράγουν στο φουλ, η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος υποχωρεί. Με μέση τιμή για το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου στα 53 ευρώ, γυρίσαμε πίσω στην άνοιξη του 2021 τότε που δεν υπήρχε η «ενεργειακή κρίση» στο λεξιλόγιο μας. Πριν προλάβετε όμως να σκεφτείτε «α ωραία θα πέσουν κι άλλο οι τιμές λιανικής του ρεύματος» να σπεύσουμε να σας προλάβουμε. Όχι για να πούμε το αυτονόητο (άσε να δούμε πώς θα κλείσει ο μήνας). Αλλά για να προειδοποιήσουμε για μια ακόμη φορά για το γεγονός ότι οι πάροχοι ενέργειας έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Να βάλουμε ένα στοίχημα; Αν η τιμή χονδρικής κλείσει τον Απρίλιο στα 50-55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θα έχουμε αλλαγή όχι μόνο στην εκπτωτική πολιτική των εταιρειών αλλά ακόμη και στη συνταγή υπολογισμού της τιμής λιανικής. Υπομονή λοιπόν. Μέσα στις Άγιες Ημέρες του Πάσχα θα ανοίξουν όλα τα χαρτιά.
Προσφορές θα λέμε και θα κλαίμε…
Σήμερα τα αποκαλυπτήρια του πληθωρισμού στην Ελλάδα και θα μάθουμε σε ποια επίπεδα διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα που μας καίει και περισσότερο. Καθησυχαστικοί χθες και τα στελέχη του supermarket αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης. Θα πέσει λέει ο πληθωρισμός των τροφίμων. Όπερ σημαίνει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αλλά με πιο αργό ρυθμό. Άλλο πράγμα μας ανησύχησε: οι δηλώσεις ότι οι προσφορές πλέον δεν θα είναι ούτε τόσο μεγάλες ούτε τόσο συχνές. Και επειδή ο σωστός ο καταναλωτής ο μελετηρός και ο ψαγμένος, την τελική τιμή ψάχνει για να βγάλει συμπέρασμα, ας περιμένουμε να δούμε τι μας περιμένει στο… ράφι.
Μήπως βιαστήκαμε με τη χρυσή βίζα;
Αν διαβάσει κανείς με προσοχή την έκθεση Στουρνάρα θα διαπιστώσει τη … συμμετοχή των επενδύσεων στα ακίνητα (και δει αυτών που πραγματοποιούνται για το έπαθλο της χρυσής βίζα) στο σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων. Εύλογος λοιπόν ο προβληματισμός: και τι θα γίνει από το φθινόπωρο που θα ενεργοποιηθούν τα νέα περιοριστικά μέτρα του υπουργείου Οικονομικών; Είναι πολλά τα δισεκατομμύρια και μένει να φανεί ποια θα είναι η «ζημιά» που θα γίνει από την αύξηση του ορίου στα 800.000 ευρώ. Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το όφελος στη μάχη για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης αλλά η ζημιά από τη μείωση των επενδυτικών κεφαλαίων δεν θα είναι καθόλου αμελητέα. Μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον πλανήτη. Υπάρχουν πολλοί που διεκδικούν την ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών ακινήτων και το να χάσεις αυτή την ψήφο μετριέται σε δεκάδες εκατομμύρια…
===============================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές