Γιατί θα «γκρεμιστούν» οι αποδόσεις των φωτοβολταϊκών στη στέγη

Γιατί θα «γκρεμιστούν» οι αποδόσεις των φωτοβολταϊκών στη στέγη

Όσοι πρόλαβαν – πρόλαβαν. Οι επενδύσεις σε οικιακά φωτοβολταϊκά αποδεικνύονταν μέχρι τώρα «χρυσές επενδύσεις» με ετήσια απόδοση που ξεπερνούσε ακόμη και το 10-12%. Όμως το «παράθυρο» για τέτοιου είδους επενδύσεις θα κλείσει και μάλιστα πολύ σύντομα. Πολύ απλά διότι υπό την πίεση της αγοράς, το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα «τιμολογείται» η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα που θα προκύψει; Σίγουρα αρνητικό και το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί το μέγεθος της ζημιάς. 

Τι αλλάζει; Σήμερα ο καταναλωτής που βάζει φωτοβολταϊκό, υπογράφει σύμβαση net metering με τον ΔΕΔΔΗΕ. Μετριέται η ενέργεια που παράγεται –όποτε και αν παράγεται- η ενέργεια που καταναλώνεται –όποτε και αν καταναλώνεται- και ο καταναλωτής χρεώνεται για την διαφορά. Επομένως, είναι εφικτός ακόμη και ο μηδενισμός της ανταγωνιστικής χρέωσης.

Το νέο σύστημα θα λέγεται net billing. Εδώ δεν θα ανταλλάσσονται πλέον ποσότητες. Θα υπάρχει τιμή με την οποία το δίκτυο θα αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια και τιμή με την οποία θα την πουλά. Φυσικά, το πιθανότερο είναι ότι η τιμή αγοράς θα είναι πολύ χαμηλότερη από την τιμή πώλησης και έτσι θα προκύπτει η μειωμένη απόδοση για τον καταναλωτή.

Έστω ότι το φωτοβολταϊκό σας παράγει 10.000 κιλοβατώρες τον χρόνο και η δική σας κατανάλωση είναι επίσης 10.000 κιλοβατώρες. Τι θα πληρώνετε με το καθεστώς του net metering; Όχι περισσότερα από 1000 ευρώ τον χρόνο (αντί για 2230 ευρώ που θα πληρώνετε αν δεν υπάρχει το φωτοβολταϊκό). Έτσι, το ετήσιο όφελος ανέρχεται περίπου στα 1200 ευρώ και σε περίπτωση που η εγκατάσταση κοστίσει 10.000 ευρώ, τότε η απόσβεση θα γίνεται σε περίπου 8 χρόνια.

Με την αλλαγή του συστήματος, θα γίνεται ο εξής υπολογισμός: θα πολλαπλασιάζεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την τιμή στην οποία θα αγοράζει το δίκτυο και θα προκύπτει ένα «πιστωτικό ποσό» για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Αντίστοιχα όμως η ενέργεια που καταναλώνεται, θα πολλαπλασιάζεται με μια τιμή που θα ισχύει ανάλογα με την ώρα που θα γίνεται η κατανάλωση. Προφανώς, η πρωϊνή κατανάλωση θα είναι φθηνότερη σε σχέση με την βραδινή καθώς το πρωϊ παράγουν ενέργεια τα φωτοβολταϊκά οπότε η τιμή χονδρικής πέφτει. Έτσι, αν η τιμή του ρεύματος είναι 7 λεπτά το πρωί και 12 λεπτά το βράδυ, ο καταναλωτής θα εισπράξει 700 ευρώ αλλά θα χρεωθεί με 1200 ευρώ. Έτσι, ο ετήσιος λογαριασμός θα έρθει περίπου 1700 ευρώ και όχι 1000 ευρώ που γίνεται με την μέθοδο του net metering.

Προφανώς τα 1700 ευρώ είναι λιγότεα σε σχέση με τα 2230 ευρώ του λογαριασμού σε περίπτωση μη εγκατάστασης φωτοβολταϊκού. Όμως, αυτή η διαφορά που περιορίζεται στα μόλις 500 ευρώ, στην πραγματικότητα «εκτοξεύει» τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης. Τα 10.000 ευρώ, θα φτάσουν να αποσβεστούν σε 20 χρόνια εκτός και αν το νοικοκυριό βρει τρόπους να μεταφέρει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το πρωί οπότε θα έχουμε είτε αυτοκατανάλωση ρεύματος που παράγεται από το φωτοβολταϊκό, είτε χρέωσή του με πολύ χαμηλότερη τιμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ