To πρέσινγκ για τη διασύνδεση των POS και η "αυλαία" των χρυσοφόρων φωτοβολταϊκών στη στέγη

To πρέσινγκ για τη διασύνδεση των POS και η "αυλαία" των χρυσοφόρων φωτοβολταϊκών στη στέγη

Πιέζει επαγγελματίες και υπουργείο η διασύνδεση των ταμειακών λόγω Ταμείου Ανάκαμψης

Πρέσινγκ για τη διασύνδεση

«Έχετε email από την εφορία Part 2». Αλλά και «Part 3» και «Part 4» αν χρειαστεί. Διότι το πρέσινγκ για τη διασύνδεση ταμειακών – POS δεν πρόκειται να σταματήσει. Ήδη καταγράφηκε μια «χαλάρωση» τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση της 1+1 μήνες παράτασης αλλά τώρα κρίνεται αναγκαίο να πατηθεί και πάλι το γκάζι ώστε να ολοκληρωθεί το έργο πριν από το Πάσχα. Τουλάχιστον για τις μη εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες θα μπουν και αυτές στο παιχνίδι από το δεύτερο 15νθήμερο του Μαίου και μετά οπότε θα ξεκινήσει και επίσημα η καλοκαιρινή σεζόν.

Με περίπου 150.000 διασυνδέσεις ταμειακών – POS μέχρι το τέλος Απριλίου, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα είναι εντός στόχων. Μην ξεχνάμε ότι η διασύνδεση είναι ορόσημο για το Ταμείο Ανάκαμψης και πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος Ιουνίου το αργότερο για εποχικούς και μη επαγγελματίες.

Τίτλοι τέλους για to net metering

Όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν. Σε μερικές εβδομάδες τα νοικοκυριά που θα εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στις στέγες δεν θα μπορούν να συνάπτουν μακροχρόνιες συμβάσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ οι οποίες θα προβλέπουν τον συμψηφισμό ποσοτήτων ηλεκτρικού ρεύματος. Η πίστωση και η χρέωση θα γίνεται με βάση το κόστος της κιλοβατώρας την ώρα που θα γίνεται η παραγωγή και η κατανάλωση. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πολύ μεγαλύτερη περίοδος απόσβεσης και ο χρόνος θα δείξει πόσο ορθή είναι αυτή η διαπίστωση.

Φανταστείτε ότι σήμερα παράγετε ρεύμα το πρωί και το μεσημέρι, το στέλνετε στο δίκτυο και το βράδυ που πλέον δεν έχετε καμία παραγωγή, καταναλώνετε την ενέργεια που απορροφάτε από το δίκτυο. Τι λογαριασμός προκύπτει; Μηδέν. Τι να γίνεται αν μπει ο παράγοντας «χρέωση» στη μέση; Θα πληρώνεστε για την ενέργεια που παράγετε το μεσημέρι με την χρέωση της συγκεκριμένης ώρας και θα χρεώνεστε το βράδυ με την «νυχτερινή χρέωση». Έλα όμως που το μεσημέρι που δουλεύουν φουλ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες.

Όσο για το πώς θα συγκεντρώνεται η πληροφορία η απάντηση είναι πολύ εύκολη: όποιος βάζει φωτοβολταϊκό αποκτά και έξυπνο μετρητή ο οποίος μετράει τα πάντα. Και τι παράγεται, και τι ώρα παράγεται, και τι καταναλώνεται και πότε καταναλώνεται. Για να έχετε μια εικόνα η τιμή του ρεύματος όταν λειτουργούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να είναι και μισές συγκριτικά με το βράδυ που βασιζόμαστε κυρίως στις μονάδες φυσικού αερίου ή στις εισαγωγές ενέργειας.

================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ