To άλμα επί κοντώ για την ανάπτυξη, οι προμήθειες "φωτιά" και το μέλλον των μετοχών της Εθνικής

To άλμα επί κοντώ για την ανάπτυξη, οι προμήθειες "φωτιά" και το μέλλον των μετοχών της Εθνικής

Επιμένουν στο +2,9%

Την πήραν την… κρυάδα στο υπουργείο Οικονομικών από την ανακοίνωση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Όπως και να το κάνεις, η διαφορά του 0,4% σε σχέση με τον στόχο που είχε γραφτεί στον κρατικό προϋπολογισμό είναι 2,4 δις. ευρώ γεμάτα γεμάτα και τις επιπτώσεις θα τις δούμε τον Απρίλιο όταν θα δημοσιευτούν τα στοιχεία για την πορεία της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ αλλά και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και καλά το 2023, η απόκλιση είναι μικρή σε σχέση με τον στόχο. Το θέμα είναι τι γίνεται το 2024. Στον προϋπολογισμό έχουν γράψει στόχο για ανάπτυξη 2,9%, κανείς διεθνής οργανισμός δεν το πιστεύει (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζουν τον πήχη κοντά στο 2% ενώ κάποιοι όπως η Deutsche Bank πέφτουν και κάτω από αυτό το όριο) αλλά (προς το παρόν) ο υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι ο στόχος δεν θα αναθεωρηθεί. Η Λαγκάρντ πάντως το είπε χθες: χαμηλότερα ο πήχης για την ανάπτυξη το 2024. Που εδράζεται η αισιοδοξία του υπουργείου Οικονομικών; Μάλλον στην πορεία των επενδύσεων. Όμως ήταν ακριβώς οι επενδύσεις που έκαναν τη ζημιά στο 4ο τρίμηνο.

Από Ιούνιο το 18,5% της Εθνικής

Δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την πώληση των υπόλοιπων μετοχών που ελέγχει το ελληνικό δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα πριν από τον Ιούνιο είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών. Δεν απάντησε δε ούτε στο ερώτημα αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να μείνει ένα κομμάτι στο δημόσιο έστω και για συμβολικούς λόγους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο υπάρχει στο τραπέζι. Λίγους μήνες υπομονή λοιπόν.

Οι προμήθειες «φωτιά»

Πάντως στην ερώτηση για το αν θα δουν και οι πελάτες των τραπεζών μια μείωση στις προμήθειες που πληρώνουν όταν κάνουν συναλλαγές, ο χρόνος υπομονής που συνέστησε ο υπουργός ήταν σαφώς μικρότερος. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Στόχος, κατά προτεραιότητα, η μείωση των προμηθειών στις μικρές συναλλαγές ώστε να μην βγάζουν «ζημιές» οι πωλήσεις τσιγάρων, εφημερίδων κλπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ