H άτυπη ρεβάνς Μαρινάκη, τα επιτόκια βαθιάς κατάψυξης και τα σχέδια για τη μεταφορά δανείων

H άτυπη ρεβάνς Μαρινάκη, τα επιτόκια βαθιάς κατάψυξης και τα σχέδια για τη μεταφορά δανείων

H άτυπη «ρεβάνς» Μαρινάκη και το ιστορικό σήμα της «Ε»

Για άτυπη «ρεβάνς» Μαρινάκη μιλάει η αγορά μετά το χθεσινό εντυπωσιακό χτύπημα των σημάτων της «Ελευθεροτυπίας» στα 8,1 εκατομμύρια ευρώ. Διότι η χθεσινή, δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαν βρεθεί αντιμέτωποι στη μάχη για τη διεκδίκηση ενός ιστορικού τίτλου οι Μαρινάκης και Μελισσανίδης. Είχε προηγηθεί η μάχη για την «Ναυτεμπορική» που τότε είχε αναδείξει ως νικητή τον «κιτρινόμαυρο». Το ενδιαφέρον βέβαια επικεντρώνεται τώρα στο αν ο «ερυθρόλευκος» θα αξιοποιήσει το ιστορικό σήμα της «Ε» και με ποιο τρόπο.

Το «πάγωμα» των επιτοκίων και η επικράτηση της λογικής

Τα είπαν και τα συμφώνησαν εδώ και μέρες οι διοικήσεις των τραπεζών με το υπουργείο Οικονομικών και η συμφωνία αυτή άρχισε να υλοποιείται από χθες. Πρώτη Eurobank ανακοίνωσε ότι παρατείνει για έναν χρόνο το πάγωμα των επιτοκίων στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια και είναι θέμα «λίγου» χρόνου να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Το καλό για τους δανειολήπτες είναι ότι διαψεύστηκαν οι αρχικές πληροφορίες που έβαζαν το χρονικό όριο του παγώματος έως το τέλος το χρόνου. Βέβαια, για να λάμε και του στραβού το δίκιο, δεν έχει και κάποιο κόστος η επιμήκυνση του παγώματος μέχρι τον Μάιο του 2025. Πολύ απλά διότι μέχρι τότε, είναι πολύ πιθανό τα επιτόκια της ΕΚΤ να έχουν υποχωρήσει και πάλι κάτω από τα όρια του πλαφόν που έχει μπει στο 3,3%.

Εκτελούνται μεταφορές δανείων

Λέγεται ότι η πληροφορία είναι αληθής και ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει να γίνεται πράξη. Ενήμερα στεγαστικά δάνεια θα πάψουν να τελούν υπό τον έλεγχο των servicers και θα επιστρέψουν υπό την απευθείας εποπτεία των ίδιων των τραπεζών. Το σχέδιο τελεί σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών και της αρμόδιας γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα προχωρήσεις. Μην περιμένουμε πάντως ότι θα σηκωθεί πολύ σκόνη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Τόση φασαρία για 300.000 ακίνητα;

Πόσες είναι οι κατοικίες στην Ελλάδα; Περίπου επτά εκατομμύρια. Πόσες από αυτές είναι ασφαλισμένες; Περίπου 1 εκατομμύριο. Και πόσες τελικώς θα πάρουν την έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ ως ασφαλισμένες; Αν είναι αληθή τα νούμερα από την τελική εκκαθάριση όχι περισσότερες από 300.000. Τους ενός του λείπει το ελάχιστο κεφάλαιο, του άλλου δεν υπάρχει κάλυψη για πλημμύρα, μείναμε να συζητάμε τόσους μήνες για μια έκπτωση που δεν θα… γευτούν ούτε οι πέντε στους 100. Ελπίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι μέσα στο 2024, και μετά την δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα, θα υπάρξει μια κινητοποίηση αλλά καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι. Άλλωστε, και η έκπτωση δεν είναι κάτι σπουδαίο σε οικονομικούς όρους. Αλλαγή νοοτροπίας με δεκάευρα δεν γίνεται εύκολα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ