Η παράταση για τα POS... βρέξει χιονίσει και το κουίζ με τις τιμές στα supermarket

Η παράταση για τα POS... βρέξει χιονίσει και το κουίζ με τις τιμές στα supermarket

Μάχη... καθημερινότητας το επόμενο διήμερο καθώς "κληρώνει" για τη διασύνδεση των PΟS με τις ταμειακές αλλά και για τις τιμές ειδών πρώτης ανάγκης στο ράφι του supermarket 

Ο πόλεμος των POS και τα σενάρια της παράτασης

Ανάστατη η αγορά με το θέμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS. Τεχνικοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης καθώς τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα, επαγγελματίες αναζητούν εναγωνίως το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού, άλλοι σπεύδουν την τελευταία στιγμή να ολοκληρώσουν την υποχρέωση, κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου. Στην Καραγιώργη Σερβίας έχουν πλήρη εικόνα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί μέχρι τώρα. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να δώσει αύριο στη δημοσιότητα τα νούμερα για τις ταμειακές μηχανές που έχουν διασυνδεθεί μέχρι τώρα. Γεγονός είναι ότι τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλά καθώς από το σύνολο των 400.000 ταμειακών μηχανών μάλλον απέχουμε πολύ ακόμη από τα μισά της διαδρομής.

Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου ευρώ έχει να κάνει φυσικά με το αν θα δοθεί παράταση. Οι καλένδες, δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο και αρμόδιες πηγές είναι κατηγορηματικές ως προς αυτό. Μια τελευταία χρονική «αναπνοή» είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει αλλά η παρουσίαση της παράτασης θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να πειστεί και ο τελευταίος επαγγελματίας ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα διστάσει να επιβάλλει τα υπέρογκα πρόστιμα που νομοθέτησε προ ημερών. Για παράδειγμα, οι 35 νέοι επαγγελματικοί κλάδοι στους οποίους ζητείται για πρώτη φορά να αποκτήσουν POS θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν εγκαταστήσει τη συσκευή μέχρι το τέλος Μαρτίου καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα 1500άρια θα πέσουν βροχή.

Υπάρχει ένα υπέρτατο χρονικό ορόσημο το οποίο στην κυβέρνηση δεν θα ξεπεράσουν σε καμία περίπτωση. Τουλάχιστον είναι αποφασισμένοι να κάνουν ότι χρειάζεται και ας φουντώσει η δυσαρέσκεια στην αγορά. Τέλος Ιουνίου, πρέπει να είναι συνδεδεμένες και οι 400.000 ταμειακές μηχανές καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θα γίνει της… προσφοράς

Βέβαιος ότι την Παρασκευή οι καταναλωτές θα δουν μειώσεις τιμών στο ράφι του supermarket εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης. Είπε μάλιστα ότι θα δώσει αναλυτικούς πίνακες στη δημοσιότητα με τις τιμές που θα ισχύσουν και τις μεταβολές σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Που θα υπάρξουν αυτές οι μειώσεις; Σε απορρυπαντικά και είδη ατομικής υγιεινής που δεν βρίσκονται σε προσφορά. Δηλαδή, οι μειώσεις θα γίνουν στις αρχικές τιμές. Έλα όμως που αυτά τα προϊόντα είναι συνέχεια σε προσφορά. Ποιος έμπειρος καταναλωτής αγοράζει κάψουλες πλυντηρίου αν δεν βρει το «1+1» δώρο στο οποίο τον έχουν συνηθίσει οι εταιρείες; Ναι λοιπόν οι αρχικές τιμές θα είναι μειωμένες ακόμη και κατά 30% σε διάφορα είδη. Όμως το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τις τιμές των προϊόντων μετά τις προσφορές. Αν παραμείνουν ίδιες με αυτές που ισχύουν και σήμερα, θα έχουμε κάνει μια… τρύπα στο νερό και το μόνο που θα γίνει είναι να αποτυπώνει χαμηλότερες τιμές ο ερευνητής της ΕΛΣΤΑΤ. Η τσέπη μας ενδιαφέρει όμως όχι το τι θα δείξει ο δείκτης τιμών καταναλωτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ