Η προίκα Τσαμάζ στον Νεμπή, το ακαταδίωκτο οδηγεί το ΤΧΣ να... πουλήσει και τι βλέπει ο Στουρνάρας

Η προίκα Τσαμάζ στον Νεμπή, το ακαταδίωκτο οδηγεί το ΤΧΣ να... πουλήσει και τι βλέπει ο Στουρνάρας
Μ. Τσαμάζ - Κ. Νεμπής

Επιτοκιακές εξελίξεις βλέπει ο κεντρικός τραπεζίτης

Μειώσεις από Ιούνιο και οι ενήμεροι

Διαφωτιστικός ο Γιάννης Στουρνάρας ως προς το πότε "βλέπει" την πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σε δηλώσεις του (Bloomberg) από την Γάνδη- σε συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών- ανέφερε, μεταξύ άλλων- ότι δεν αναμένεται μείωση τον Απρίλιο (σ.σ στις 11/4 η συνεδρίαση της ΕΚΤ) αλλά-κατά πάσα βεβαιότητα- τον Ιούνιο (σ.σ. 6/6).Ενδιαφέρουσα δε η εκτίμηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος πως η πρώτη μείωση δεν θα είναι μεγαλύτερη των 25 μ.β (σε αντίθεση με κύκλους της ΕΚΤ, που αρχές 2024 εκτιμούσαν 50 μ.β) και ότι το επιτόκιο θα είναι στο 2% προς τα τέλη του 2025.

Δικαιούται "δια να ομιλεί" ο κεντρικός μας, καθώς η ΤτΕ ήταν από τις θετικές εξαιρέσεις του 2023, καταγράφοντας κέρδη- για αυτό και θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος- όταν η ΕΚΤ εμφάνισε ζημίες 1,34 δισ. που θα ήταν κατά 6,6 δισ. ευρώ μεγαλύτερες εάν στην Φρανκφούρτη δεν χρησιμοποιούσαν ειδικό αποθεματικό για να συμμαζέψουν τον ισολογισμό. Εχει ενδιαφέρον η εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα και για εσωτερικούς λόγους, θυμίζοντας πως Μάϊο λήγει η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί από το εγχώριο banking στους ενήμερους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων.Προς αυτή την κατεύθυνση η παρέμβαση του Κωστή Χατζηδάκη προς τους τραπεζίτες να συνεχίσουν να "βάζουν πλάτη", δλδ να παραταθεί το διάστημα. Κατ' αρχήν θετικοί οι CEO των συστημικών, αλλά όχι για επιπλέον ένα έτος, με κύκλους του υπ.Οικ. να θεωρούν εφικτή την ισχύ μέχρι το τέλος του 2024.

Aφησε "προίκα" στο Νεμπή

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες των long για γενναία χρηματική διανομή του ΟΤΕ με συνέπεια την-εκ νέου- ισχυρή διόρθωση της μετοχής. Θυμίζω πως, από τα 12,98 (14/2) η μετοχή αντέδρασε έως τα 14,17 (20/2) ακριβώς με την λογική προεξόφλησης ενός γενναίου μερίσματος-που τελικά δεν ήρθε- . Πρακτικά η διοίκηση του Οργανισμού (Μιχάλης Τσαμάζ συν Deutsche Telekom) ανακοίνωσε την διανομή 450 εκατ. ευρώ (*)- το χαμηλότερο ενός εύρους προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί- καθώς δεν συμπεριλήφθηκαν στο 100% οι (προβλεπόμενες) ελεύθερες ταμειακές ροές.

Παρ' ότι η νυν διοίκηση θα μπορούσε να ενισχύσει την "τελική γραμμή" -από την στιγμή που ο καθαρός δανεισμός μειώνεται σταθερά/2022-2023τα δάνεια είναι σε σταθερό-και μάλιστα χαμηλό- επιτόκιο- επιλέχθηκε η συντηρητικότερη τακτική. Μάλιστα αρκετοί έκαναν λόγο για "προίκα" του απερχόμενου Μιχάλη Τσαμάζ στον ερχόμενο Κώστα Νεμπή (αναλαμβάνει από Ιούνιο). Το "άδειασμα" στο χαρτί που ακολούθησε, από τα 14,17 (20/2) έως τα 13,46 (κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας την Παρασκευή) δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. ( * ) για μέρισμα θα διατεθούν 296,8 εκατ. τα υπόλοιπα για επαναγορά (και ) ακύρωση μετοχών (μεγεθύνοντας περαιτέρω το ποσοστό του Γερμανικού ομίλου).

Μετά την Πειραιώς η Εθνική ( ; )

Το Σ.Κ -όπως όλα δείχνουν- θα διαμορφωθεί το εύρος διάθεσης του 20%+7% της Πειραιώς που θα "βγάλει" από Δευτέρα έως Τετάρτη το ΤΧΣ. Στα 3,92 ευρώ η τιμή της μετοχής (23/2) στα 3,4-3,5 ευρώ είχε αφεθεί να εννοηθεί πως θα την ήθελαν τα ισχυρά αμερικανικά σπίτια, σε κάθε περίπτωση το τίμημα θα "παίζεται" μέχρι την τελευταία στιγμή του wall crossing.Σε κάθε περίπτωση μέσα στην επόμενη εβδομάδα κλείνει και αυτή η εκκρεμότητα (στην Πειραιώς θεωρούν πιθανότατη την υπερκάλυψη του όλου 20%+7%=27% ) και θα απομένει-πλέον- της Εθνικής. Στο 18,39% η συμμετοχή του ΤΧΣ μετά το placement του 22% (που συγκέντρωσε προσφορές περισσότερες των 8,5 δισ., μέσα Νοεμβρίου).

Στην αγορά συνεκτιμούν το 6μηνο lockup, την ισχύ του "νόμου Φλωρίδη" την "δίψα" των funds για ελληνικά assets για να πιθανολογήσουν το επόμενο- και τελευταίο- placement σε εύλογο (επενδυτικό ) χρόνο. Πρακτικά, με θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές ακόμη και στις...17 Μαϊου. Σε απόσταση (σχετικής) ασφάλειας από τις ευρωεκλογές (6-9 Ιουνίου) σύμφωνα με παράγοντες οι οποίοι δεν αποκλείουν...εκπλήξεις από την Ευρωκάλπη.

================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ