O ΟΤΕ "χρηματοδοτεί" το placement της Πειραιώς, οι νέοι πιθανοί μνηστήρες για την NOVA και το ΤΧΣ

O ΟΤΕ "χρηματοδοτεί" το placement της Πειραιώς, οι νέοι πιθανοί μνηστήρες για την NOVA και το ΤΧΣ
Μ. ΤΣΑΜΑΖ COSMOTE

Για την Πειραιώς το 20%+7% προϊδεάζει για την on block διάθεση της συμμετοχής του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο

ΟΤΕ "χρηματοδοτεί" το placement της Πειραιώς

Καθαρά κέρδη 531,7 εκατ. ελεύθερες ταμειακές ροές 501 εκατ. χρηματική διανομή 450 εκατ. στους μετόχους συνθέτουν το τρίπτυχο με το οποίο επιβραβεύει ο Μιχάλης Τσαμάζ μετόχους και επενδυτές του Οργανισμού. Εχοντας προϊδεάσει την αγορά για την προοπτική αυξημένου μερίσματος (σύμφωνα με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, πριν περίπου 2 εβδομάδες) αρκετοί διαχειριστές αμοιβαίων και θεσμικοί έσπευσαν να πάρουν θέσεις από τιμές λίγο χαμηλότερα των 13 ευρώ.

Ακολούθησε θεαματική ανοδική αντίδραση για τη μετοχή έως τα 14,17 ευρώ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη απόδοση των τελευταίων 52 εβδομάδων. Σημαντικές υπεραξίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τη μετοχή που το 2023 ήταν από τις αρνητικές εξαιρέσεις της αγοράς, αλλά για τιςσυγκεκριμένες συνεδριάσεις απέφερε σημαντικά έσοδα/υπεραξίες σε όσους τοποθετήθηκαν έγκαιρα.

Χαρακτηριστική η δήλωση επικεφαλής fund που εδρεύει Λονδίνο αλλά τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει 3-4 καλές συμφωνίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών πως, ο ΟΤΕ ήταν το ΑΤΜ για όσους σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στο placement της Πειραιώς. Στην χθεσινή συνεδρίαση ίσχυσε ο κανόνας του sell the news με τη μετοχή να "γυρίζει" από το αρχικό τοπικό υψηλό των 14,17 έως τα 13,57 ευρώ. Φαίνεται "τράβηξαν" αρκετά από το...ΑΤΜ θεσμικοί και διαχειριστές.

Νέοι πιθανοί μνηστήρες για την NOVA

Στο σήριαλ της NOVA το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξουν και άλλοι θεατές/ενδιαφερόμενοι. Επιτελικό team τόσο της Saudi Telecom Company όσο της γαλλικής Iliad και της αυστραλιανής Maquarie είναι γνωστό πως βρίσκονται σε αναζήτηση (δυνητικών) εξαγορών.

Πάντως, αυτή την περίοδο πουλάει assets η πορτογαλική Altice. Από αυτή την άποψη παράγοντες με γνώση του παρασκηνίου θεωρούν ότι αν όχι η CVC με τον Αλεξ Φωτακίδη ενδεχομένως η STC με τον Olayan M. Alwetaid μπορεί να διεκδικήσουν την NOVA/Wind του Νίκου Σταθόπουλου. Αλλωστε για τον Σαουδάραβα η Ελλάδα δεν είναι δα και terra incognita.

Σε στάση αναμονής όσοι επενδυτές ενεργούν στον τραπεζικό κλάδο

Με οριακή μεταβολή 0,19% σε διάστημα εβδομάδας είναι φανερό πως πολλοί εγχώριοι θεσμικοί παίκτες αντλούν ρευστότητα προκειμένου να συμμετάσχουν στην διάθεση του 20%+7% που έχει το ΤΧΣ. Η μερίδα του λέοντος θα διανεμηθεί στα γνωστά 30 ξένα funds + 5 νέα μεγάλα αμερικανικά χαρτοφυλάκια που "συστήθηκαν" με το team του X. Μεγάλου στην διάρκεια του συνεδρίου της JPMC στη Νέα Υόρκη. Το ενημερωτικό έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λίγο ως πολύ παραπέμπει στην διαδικασία του placement της Εθνικής (εισήγηση εύρους τιμής-διάθεσης από την BofA/wall crossing) με μία ουσιώδη διαφορά όμως που επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον για το σύνολο της συμμετοχής του Ταμείου.

Σύμφωνα με αυτήν γίνεται ρητή αναφορά στο ποσοστό διάθεσης δλδ 20% + 7% όπως εξ' αρχής ήθελαν/επεδίωξαν να περάσει Goldman Sachs, UBS (σύμβουλοι της τράπεζας). Αυτό γιατί πρακτικά σημαίνει πως με το που καλυφθεί η προσφορά για το 20% αυτόματα ενεργοποιείται προς διάθεση για το υπόλοιπο 7%, που σύμφωνα με παράγοντα κοντά στην διαδικασία θα φύγει σαν ζεστό briochάκι. Θυμίζω πως, στην ανάλογη περίπτωση της Εθνικής το placement αναφερόταν ως διάθεση του 20%+2% που είχε το Ταμείο. Για την Πειραιώς το 20%+7% προϊδεάζει για την on block διάθεση της συμμετοχής του ποσοστού.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ