Το "πάθημα" των θεσμικών με τον ΔΑΑ, τα ιστορικά υψηλά της ΚΡΙ ΚΡΙ και οι ανακατατάξεις στον FTSE25

Το "πάθημα" των θεσμικών με τον ΔΑΑ, τα ιστορικά υψηλά της ΚΡΙ ΚΡΙ και οι ανακατατάξεις στον FTSE25

ElvalHalcor: κινδυνεύει με "έξοδο" από τον FTSE25 Large Cap

Το "πάθημα" των θεσμικών με τον ΔΑΑ και οι πωλήσεις...

Κυρίως εγχώριοι θεσμικοί και διαχειριστές αμοιβαίων "ευθύνονται" για την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες μία-δύο συνεδριάσεις η αγορά. Ειδικότερα στην χθεσινή συνεδρίαση οι πωλήσεις σε ευρύ μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είχε ως συνέπεια την διόρθωση τραπεζικών και blue chips. Ρευστοποιήσεις που δεν δικαιολογούνται ούτε από τα οικονομικά αποτελέσματα- που είναι καλά- ούτε από τις εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο- που προοιωνίζονται σημαντικές συμφωνίες ισχυρών επιχειρηματικών πλευρών.

Τις πταίει, ειδικότερα για το χθεσινό "πούλημα" σε τίτλους των Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς αλλά και Mytilineos, OTE, TITAN, ΔΕΗ κ.α. όπως και συγκεκριμένων mid caps στα οποία έχουν θέσεις τραπεζικά (αλλά όχι μόνο) θεσμικά χαρτοφυλάκια; Σύμφωνα με χρηματιστές το "πάθημα" των Ελλήνων διαχειριστών, θεσμικών με την δημόσια προσφορά για τον ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος "που-επί της ουσίας- έμειναν εκτός παιδιάς παίρνοντας υποπολλαπλάσιο αριθμό μετοχών (από αυτόν που είχαν εγγραφεί) έχει ως αποτέλεσμα την άντληση μεγαλύτερης ρευστότητας προκειμένου να συμμετάσχουν στο placement για το 27% της Πειραιώς με περισσότερες "μερίδες".

Το πλεονέκτημα που δίνεται, και πάλι, στους ξένους έχει ως συνέπεια την δημιουργία στρεβλώσεων και ανισοκατανομής-όπως εξηγούσε στο fpress θεσμικός με σημαντικές θέσεις και σε μετοχές εταιρειών του FTSEMidCap. Πωλητής από την Δευτέρα, επιθετικότερα χθες, τακτική που πιθανά να ακολουθήσει και σήμερα-αύριο. Σε ανάλογη θέση ακόμη αρκετοί "αμοιβαιάδες".

Τι κρύβεται πίσω από τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά που καταγράφονται για τη μετοχή της ΚΡΙ-ΚΡΙ

Με νέα άνοδο 2,97% στα 10,40 ευρώ η μετοχή της ΚΡΙ-ΚΡΙ, δεύτερο σερί και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές. Προφανώς τα πολύ καλά αποτελέσματα θα ήταν ένας λόγος για την ανοδική πορεία, όπως και η προεξόφληση των αναλυτών για χρήση ρεκόρ το 2023. Δεν είναι τυχαίο πως, μόλις χθες η Eurobank Equities ξεκίνησε κάλυψη της εισηγμένης, δίνοντας τιμή-στόχο τα 13,6 ευρώ και σύσταση "αγοράς".

Το σκεπτικό των αναλυτών της χρηματιστηριακής, "... το επιχειρηματικό μοντέλο βασίζεται στην παροχή ποιοτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές, στην αυξανόμενη εστίαση σε εξειδικευμένες κατηγορίες, στο εκτεταμένο δίκτυο διανομής, στην εγγύτητα στις πρώτες ύλες και στο διευρυνόμενο διεθνές αποτύπωμα (πωλήσεις εξωτερικού στο 48% περίπου).

Ο κύριος μοχλός αξίας είναι το τμήμα του γιαουρτιού (79% των πωλήσεων), με την ΚΡΙ ΚΡΙ να είναι βασικός παράγοντας στην Ελλάδα χάρη στο ισχυρό μερίδιο στα επώνυμα και την κυριαρχία στην ιδιωτική ετικέτα..."Το ενδιαφέρον (και εύλογο ερώτημα ανθρώπων της αγοράς) πως μία τόσο ισχυρή χρηματιστηριακή "ανακαλύπτει" την συγκεκριμένη εταιρεία τώρα που αποτιμάται στα 343,8 εκατ. και μετά από πολυετή ανοδική πορεία (σ.σ. ενδεικτικά, με άνοδο 66,13% σε διάστημα 52 εβδομάδων).Ο λόγος; ενδεχομένως η πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει σε πολύ γενναιόδωρη χρηματική διανομή προς τους μετόχους.

ElvalHalcor: κινδυνεύει με "έξοδο" από τον FTSE25 Large Cap

Oρατός ο κίνδυνος "εξόδου" της ElvalHalcor από τον FTSE25 Large Cap, εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά (προς το καλύτερο/ανοδικότερο) το επόμενο διάστημα. Εν όψει της επόμενης αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE/Russell (του Μαϊου) στην αγορά προεξοφλείται η "είσοδος" του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" καθώς πληρούνται οι κύριες προϋποθέσεις/κριτήρια (αποτίμηση, χρηματιστηριακή αξία του free float, αναλογία προς στάθμιση κ.λ.π)Στα 2,610 δισ. η αποτίμηση, αναλογικά πληρούται και η αξία της ελεύθερης διασποράς, ενώ σημαντική είναι και η στάθμιση.Αουτσάϊντερ στην περίπτωση και δεύτερης "εισόδου" η Intrakat (αποτιμάται στα 850,7 εκατ.) και η Intralot (στα 712,8 εκατ.).

Εύλογο το ερώτημα ποια εισηγμένη θα δει την "έξοδο", με την ΕΥΔΑΠ να αποτιμάται 613,4 εκατ. πρώτη υποψήφια. Ωστόσο, τα κριτήρια "εισόδου/εξόδου" που θέτει ο οίκος Russell είναι αρκετά σύνθετα, συμπεριλαμβάνοντας την παράμετρο της στάθμισης. Με αυτό το κριτήριο-πέραν της ΕΥΔΑΠ- επίφοβη είναι η Quest (572,5 εκατ. ) αλλά και η ElvalHalcor παρότι αποτιμάται στα 825,8 εκατ. Πως; έχοντας πολύ χαμηλή στάθμιση- λόγω του πολύ περιορισμένου free float- η αποτίμηση που λαμβάνεται υπόψη αντιστοιχεί στο μόλις 16% δηλαδή 132 εκατ. όλα κι όλα. Με αυτό το κριτήριο η ElvalHalcor είναι τελευταία στην σχετική κατάταξη των 25 του FTSELarge Cap χαμηλότερα των Quest, Sarantis, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ που με μικρότερη (συνολική ) αποτίμηση έχουν αναλογικά μεγαλύτερη σε σχέση με το free float. ...

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ