Η απόσταση με το γερμανικό bund, τα ξεχασμένα CDS και η αγωνία για το "κόκκινο" των εξαγωγών

Η απόσταση με το γερμανικό bund, τα ξεχασμένα CDS και η αγωνία για το "κόκκινο" των εξαγωγών

Το spread με το γερμανικό 10ετές και ο ξεχασμένος εφιάλτης των CDS

Έγινε και αυτό: το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό υποχώρησε πλέον κάτω από τις 100 μονάδες. Στο 3,36% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς χθες, στο 2,375% η αντίστοιχη του 10ετούς, άλλη μια ένδειξη ότι στις αγορές των ομολόγων πάμε καλά. Αυτό φαίνεται όμως και σε άλλους δείκτες που παρακολουθούν οι πιο… ψαγμένοι. Θυμάστε τα CDS (Credit Default Swap); Στις 62,77 μονάδες έχουν υποχωρήσει τα ελληνικά κάτι που υποδηλώνει πιθανότητα χρεοκοπίας 1,05%. Δεν το λες και άσχημο όταν η Ιταλία είναι στις 72 μονάδες και η Τουρκία στις 291 μονάδες. Πάμε και λίγο πιο βαθιά; 25 χώρες έχουν αυτή τη στιγμή… ανάποδη καμπύλη αποδόσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα μακροπρόθεσμα ομόλογα έχουν χαμηλότερες αποδόσεις από τα βραχυπρόθεσμα. Τι υποδηλώνει αυτό; Από πολλούς εκλαμβάνεται ως ένδειξη πιθανής ύφεσης. Μαντέψτε; Η Ελλάδα δεν είναι σε αυτές τις 25 χώρες. Είναι όμως η Γαλλία, η Γερμανία ακόμη και η Μεγάλη Βρετανία. Συνήθως οι αναλυτές υπολογίζουν τη διαφορά του 10ετούς ομολόγου από το 2ετές. Στην Γερμανία είναι αρνητική κατά 42,3 μονάδες βάσης και στην Μεγάλη Βρετανία κατά 50,1 μονάδες βάσης. Στην Ελλάδα είναι θετική κατά 57,6 μονάδες βάσης καθώς το 10ετές είναι στο 3,36-3,37 και το διετές στο 2,78-2,79.

Τι μας θυμίζει αυτό το «δάνειο στο 90% της αξίας του ακινήτου;»

Δεν είναι μυστικό ότι οι τράπεζες σε περνούν τα τελευταία χρόνια από… κόσκινο για να σου δώσουν στεγαστικό δάνειο. Ήρθε και η αύξηση των επιτοκίων και έγιναν όλοι ακόμη πιο επιφυλακτικοί, τράπεζες και δανειολήπτες. Άνοιξε τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο θα βοηθήσει στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος το να αυξηθεί το όριο δανεισμού ώστε να φτάσει στο 90% της αξίας του ακινήτου. Blast from the past. Όταν τα δάνεια ανέβαιναν και στο 100-110% της αξίας για να χρηματοδοτηθεί και το αμαξάκι στο γκαράζ με καμιά 300αριά δόσεις. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο δείκτης. Αλλού είναι το πρόβλημα: στην υποχρέωση να αντιστοιχεί η δόση του δανείου στο 40% του μηνιαίου εισοδήματος. Πώς θα ανταποκριθεί ο δανειολήπτης σε αυτή την υποχρέωση με τους μισθούς στα τάρταρα και τα επιτόκια στο υψηλό 10ετιών; Πρόβλεψη; Μην περιμένουμε να αλλάξουν και πολλά πράγματα με την αναλογία του 90%.


Τι θα δείξει το ισοζύγιο του Γενάρη;

Τον Δεκέμβριο δεν ήταν ακόμη τόσο οξύ το πρόβλημα στην Ερυθρά Θάλασσα. Ένα πρόβλημα που, όπως και να το κάνεις, θα επηρεάσει το εμπόριο και προς τη μια κατεύθυνση και προς την άλλη. Όταν λοιπόν ο Δεκέμβριος έκλεισε με πτώση στις εξαγωγές για ακόμη έναν μήνα (και χωρίς να αποδίδεται αυτό μόνο στα καύσιμα) τι θα περιμένουμε για τον Ιανουάριο; Το πιθανότερο είναι θα καταγραφεί και πάλι αρνητικό πρόσημο καθώς και οι βασικές χώρες υποδοχής των ελληνικών προϊόντων προς τα δυτικά δεν είναι και πολύ στα καλά τους από οικονομικής άποψης. Θα εξελιχθεί σε θρίλερ η φετινή προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ