Στην τελική ευθεία το placement της Πειραιώς, τα σενάρια και η αναβάθμιση της χώρας από τον Moody's

Στην τελική ευθεία το placement της Πειραιώς, τα σενάρια και η αναβάθμιση της χώρας από τον Moody's

Σήμερα- το πολύ αύριο Τρίτη- θα γίνει γνωστό το σχήμα των τραπεζών που θα υλοποιήσει την διάθεση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Πειραιώς. 

Πειραιώς: το placement, οι ξένοι και το "τρέξιμο" της μετοχής

Επικεφαλής του syndicate group η Bank of America (σύμβουλος του Ταμείου) με επί μέρους λεπτομέρειες της σχετικής διαδικασίας να εξετάζονται σε νέα συνεδρίαση του δ.σ - μέσα στην εβδομάδα-. Στην τελική ευθεία λοιπόν η διάθεση του όλου (ή μέρους) από το 27% της Πειραιώς, με τις τελευταίες πληροφορίες να συντείνουν προς την προοπτική διάθεσης on block του ποσοστού. Κυρίως λόγω της θεαματικής ζήτησης που έχει εκδηλωθεί από funds- κυρίως Αμερικανικάvτεράστια ισχύ AUM.

Προς αυτό το ενδεχόμενο "δείχνει" και η χρηματιστηριακή διακύμανση για τη μετοχή στο ταμπλό. Σταθερές εισροές κυρίως από την συνεδρίαση της Δευτέρας 15ης Ιανουαρίου-σταθερή ζήτηση από τα 3,20 ευρώ με αποτέλεσμα την άνοδο έως τα 4,008 ευρώ την Παρασκευή. Ανοδος 3,03% σε διάστημα εβδομάδας και 23,44% συνολικά από την αρχή του έτους. Υπεραπόδοση τόσο έναντι του κλάδου όσο της αγοράς που αποδίδεται στην προεξόφληση διαχειριστών ξένων funds της (δυνητικής) τιμής διάθεσης και αναλογίας μετοχών (προς διάθεση).

Αυτό γιατί εάν ευσταθούν οι υπολογισμοί των χρηματιστών η ζήτηση θα ξεπεράσει αρκετά τις 5 φορές που σημαίνει ότι σε κάθε εγγραφή θα αντιστοιχεί αναλογικός αριθμός μετοχών. Πρακτικά οι διαχειριστές αγοράζουν από τα 3,20 ευρώ (οι πιο διορατικοί και χαμηλότερα και των 3 ευρώ) θεωρώντας πως η τιμή του placement θα κυμανθεί με μικρό premium έναντι της τρέχουσας, η δε αναλογία ζήτησης/προσφοράς θα διαμορφωθεί-στην καλύτερη περίπτωση στο 5/1.

Στα χέρια του Steffen Dyck το Investment Grade

Ημέρα κρησάρα για την ελληνική οικονομία η 15η Μαρτίου, οπότε η Moody's θα βαθμολογήσει την ελληνική οικονομία. Ο μόνος από τους οίκους αξιολόγησης που έχει-προσώρας- εκτός "επενδυτικής βαθμίδας" την χώρα, με την ενδεχόμενη θετική ψήφο του να μετρά καταλυτικά για το δημόσιο (και ιδιωτικό χρέος). Καθότι ο μεγαλύτερος παίκτης στην συγκεκριμένη αγορά ο αμερικανικός οίκος διαδραματίζει έχει βαρύνοντα λόγο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα.

Τα άλλα 2 αμερικανικά σπίτια- Standard & Poor's-Fitch- έχουν αποδώσει το investment grade, όπως και ο καναδικός DBRS, και ο γερμανικόςScope Ratings (πιστοποιημένος πλέον από την ΕΚΤ). Στα χέρια του Steffen Dyck η απόφαση, που θα αλλάξει πολλά στο οικονομικό μέτωπο, με τον Γερμανό επιτελικό του οίκου να διάκειται θετικάαπό πέρυσι το καλοκαίρι χαρακτήριζε θετική (credit positive) την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα ο Senior Vice President της Moody's σημείωνε πως, ακόμη μία 4ετία του Κυριάκου Μητσοτάκη διασφάλιζε τη συνέχεια στην οικονομία και την δημοσιονομική πολιτική.

Εκτοτε οι εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο δικαιώνουν την εκτίμηση του Steffen Dyck, με αποτέλεσμα στα μέσα Σεπτεμβρίου ο οίκος να αναβαθμίσει κατά 2 κλίμακες το outlook, σε Ba1 από Βa3, θέτοντας σταθερές προοπτικές στην αξιολόγηση. Είχε προηγηθεί η απόδοση του investment grade από την DBRS, με την εξίσωση της βαθμολογίας από τη Moody's στο επίπεδο των Standard & Poor's, Fitch να αποτελεί μίνι έκπληξη. Κι όμως όχι, για όσους ενθυμούνται πως είχε "καεί" η Moody's από το...πέσιμο της ελληνικής οικονομίας στα βράχια.

Ακολούθησε το Investnent Grade από τις Standard & Poor's και Fitch, η πρόβλεψη της Moody's για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας- κατά μέσο όρο με 2,2% από το 2023 έως το 2027. Στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου ο οίκος μεταξύ άλλων σημείωνε "... οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βρίσκονται ενώπιον σημαντικών δομικών αλλαγών που θα στηρίξουν μια συνεχιζόμενη σημαντική βελτίωση στο αξιόχρεο και την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά σοκ..."

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο ενισχύουν την θετική προσέγγιση του οίκου, σε σημείο που πρόσφατα η JPMC πιθανολόγησε το ενδεχόμενο απόδοσης του investment grade από τη Moody's στο...σταλινικό 90%.

================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ