Eρχεται η οικονομική ενημερότητα για όλα τα χρέη στο δημόσιο και πέφτει στα 8,8 ευρώ η τιμή της Kwh

Eρχεται η οικονομική ενημερότητα για όλα τα χρέη στο δημόσιο και πέφτει στα 8,8 ευρώ η τιμή της Kwh

Η S&P, η Ερυθρά θάλασσα και οι Έλληνες έμποροι

Πήραν φωτιά τα… κομπιουτεράκια

H χθεσινή μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο ενέργειας η οποία έφερε τη μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στα 76,2 ευρώ -τιμή που είχαμε να δούμε από το 2021- αναγκάζει τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να βγάλουν από τώρα τα κομπιουτεράκια. Ποιοι αγρότες; Εδώ όλη η Ελλάδα φαίνεται ότι θα έχει τον Μάρτιο πρόσβαση σε τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θα κοστίζουν κάτω από 10 λεπτά. Και δεν μιλάμε μόνο για την επιθετική κίνηση της Protergia να κατεβάσει το σταθερό των έξι μηνών. Μιλάμε και για τα πράσινα τιμολόγια στα οποία έχουν εγγραφεί οι 9 στους 10 πολίτες. Κάναμε την σχετική «προσομείωση».

Αν λοιπόν παραμείνει η χονδρική στα επίπεδα των 76 ευρώ τότε θα δούμε πράσινο τιμολόγιο στα 8,8 λεπτά, άλλο πολύ μεγάλης εταιρείας στα 9,8 λεπτά αλλά και νυχτερινό στα μόλις 7,3 λεπτά. Και αυτό διότι η παλαιά «ρήτρα αναπροσαρμογής» που τώρα την βαφτίσαμε «μηχανισμό διακύμανσης» θα λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή για πολλές εταιρείες. Θα είναι προσωρινό; Θα το δούμε. Προς το παρόν πάντως, το παιχνίδι αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα φανεί με ποιο τρόπο θα επιδιώξουν οι εταιρείες να εκμεταλλευτούν τις καλές συνθήκες στην αγορά για να βελτιώσουν τα μερίδια αγοράς τους

Η S&P, η Ερυθρά θάλασσα και οι Έλληνες έμποροι

Συζητείται εδώ και εβδομάδες, τα καμπανάκια κινδύνου έχουν χτυπήσει εδώ και καιρό αλλά το να αποτυπώνεται το πρόβλημα και από την S&P με ιδιαίτερες αναφορές στην Ελλάδα σίγουρα καθιστά το θέμα πιο σοβαρό. Τα γεγονότα στην Ερυθρά θάλασσα έχουν αυξήσει τους χρόνους παράδοσης και οι Έλληνες παραγωγοί κατατάσσονται στην 2η θέση από την S&P όσον αφορά στο πλήγμα που έχουν δεχτεί. Πλήττεται ο κλάδος των επίπλων, ο τομέας του φωτισμού, πλήττεται όμως και ο χώρος των τροφίμων. Εκεί που… πονάμε δηλαδή.

Είναι πολλά τα 155 δις. ευρώ;

Προωθεί η κυβέρνηση την οικονομική ενημερότητα η οποία θα αντικαταστήσει την φορολογική και την ασφαλιστική. Θα την στηρίξει τη διαδικασία έκδοσης σε μια πλατφόρμα η οποία θα δείχνει πλέον όλες μας τις οφειλές στο δημόσιο; Τι θα δείχνει αυτή η πλατφόρμα; Ότι χρωστάμε πάνω από 155 δις. ευρώ χωρίς τους τόκους ενώ πάνω από 2,5 εκατομμύρια συνδυάζουν τις οφειλές στην εφορίες με αντίστοιχες σε ασφαλιστικά ταμεία και δήμους. Το λες και μεγάλο πρόβλημα πόσο μάλλον όταν ήδη έχουν μπλοκαριστεί πάνω από δύο εκατομμύρια λογαριασμοί.

================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ