Η κινητικότητα στο ΤΧΣ για την πώληση της Πειραιώς ελέω ακαταδίωκτου και το 8% της Εθνικής

Η κινητικότητα στο ΤΧΣ για την πώληση της Πειραιώς ελέω ακαταδίωκτου και το 8% της Εθνικής

"Πωλητήριο" στο κτήριο - κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής φέρεται να βάζει το CVC Capital.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Προς διάθεση του 27% on block, ελέω ακαταδίωκτου;

Το νωρίτερο αύριο Πέμπτη, αλλά σίγουρα μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η έκθεση για την πώληση της συμμετοχής του Ταμείου στην Πειραιώς. Μόλις την παραλάβει θα συνεδριάσει εκτάκτως για να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας. Αφού δοθεί το GO από το ΔΣ του Ταμείου, ο σύμβουλος θα πρέπει αμέσως μετά να ενημερώσει το Ταμείο με νέα έκθεση για το ποσό που θεωρεί ότι θα αποφέρει η πώληση και στη συνέχεια το ΔΣ θα αποφασίσει για το ποσοστό που θα πωληθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην συνεδρίαση θα πάρουν θέση τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου και για ένα ακόμη καυτό θέμα που έχει να κάνει με την παράταση έως τις 30 Ιουνίου του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών, πλαίσιο που συμπεριλαμβάνει και τα μέλη του Ταμείου.

Σύμφωνα με τους νέους ποινικούς κώδικες- που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης- μετά από αυτή την ημερομηνία δεν θα περιέχεται διάταξη που αφορά στα ακαταδίωκτο, άρα θα είναι "έκθετοι" οι διοικούντες το ταμείο και τις τράπεζες. Υπό αυτή την πίεση, εκτιμούν οι ίδιες πηγές πως θα προχωρήσει, τελικά, η διάθεση της συνολικής θέσης δλδ 27% του μ.κ της Πειραιώς που έχει στο χαρτοφυλάκιο του το ΤΧΣ. Στα 4,776 δισ. η αποτίμηση του τραπεζικού ομίλου, σε όρους τρέχουσας αξίας θα αντιστοιχούσε ένα μέγεθος περίπου 1,3 δισ.

Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο απόψεις εντός του Ταμείου. Η πρώτη, που θέλει να πωληθούν τα ποσοστά των τραπεζών στο σύνολό τους, έτσι ώστε να αποφύγουν μελλοντικές διώξεις που μπορεί να προκύψουν αν και εφόσον για παράδειγμα θεωρηθεί ότι το τίμημα ήταν χαμηλό. Οπως χαρακτηριστικά μετέφερε στη στήλη πηγή που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα εντός του Ταμείου, "κανένας δεν θέλει να μπλέξει για τα επόμενα χρόνια με τη δικαιοσύνη και να καταστραφεί η καριέρα του, αν και εφόσον ένας εισαγγελέας ασκήσει διώξεις". Η δεύτερη, την οποία υποστηρίζουν κυρίως τα αλλοδαπά μέλη του Ταμείου, είναι ότι δεν θα πρέπει να αλλάξει απολύτως τίποτα στη στρατηγική του Ταμείου, ασχέτως αν δεν υπάρχει νομική κάλυψη μετά τις 30 Ιουνίου.

ΕΘΝΙΚΗ: Κλειδώνει η επαναγορά του 8%

Φαίνεται πως "κλειδώνει" η επαναγορά του 8% -από το 18,39% της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ. Για το πρώτο 15νθήμερο Μαΐου, κάνουν λόγο χρηματιστηριακές πηγές, σε μια κίνηση βέλτιστης χρήσης του κεφαλαιακού πλεονάσματος, υποθέτοντας ότι το ύψος της ανάλωσης κεφαλαίων για την επαναγορά θα καθορίσει τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη χρήσης 2023. Θυμίζουν δε πως, η JPMC, στην έκθεση που ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση του road show στη Νέα Υόρκη, κάνει σαφή αναφορά στο παραπάνω σενάριο, υποθέτοντας ότι η Εθνική μπορεί να επαναγοράσει το 8%, με το πρόγραμμα να αφορά αποκλειστικά σε μετοχές κυριότητας του Ταμείου, κατά το προηγούμενο της Eurobank.

ΕΕΓΑ: Πωλητήριο στο εμβληματικό κτήριο της Συγγρού

"Πωλητήριο" στο κτήριο/κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής φέρεται να βάζει το CVC Capital. Το εμβληματικό κτήριο, επί της Λεωφόρου Συγγρού 103-105 κατασκευάστηκε από τους ΕΔΡΑΣΗ-Ψαλλίδας ΑΤΕ- ΑΚΤΩΡ και ΕΚΤΕΡ το 2001-2005 σε αρχιτεκτονική μελέτη των M. Botta, Ε. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου. Στόχος σύμφωνα με σχετική έκθεση ( * ) ήταν η δημιουργία μίας μορφής στιβαρής, ένα κτηριακό συγκρότημα που να "συνομιλεί" με τον αστικό ιστό και ταυτόχρονα με την έννοια της κίνησης και με το φως.

Ως γνωστόν η CVC Capital Partners απέκτησε το 90,01% της Εθνικής ΑΕΕΓΑ έναντι 346,5 εκατ. (συν σειρά ρητρών σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας)τίμημα που είχε θεωρηθεί πολύ χαμηλό- οι πιο μνήμονες θα ενθυμούνται την ασφυκτική πίεση των δανειστών για την πώληση- Σημειωτέον πωςγια το fund είχε προβλεφθεί μνεία σύμφωνα με την οποία εάν και εφ' όσον δεν επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι τραπεζοασφαλιστικών εργασιών έως το 2026 (ρήτρες claw back) θα του επιστραφούν 120 εκατ. Θα μπορούσε στην ενδεχόμενη πώληση του κτηριακού συγκροτήματος- έχει επιδοθεί ήδη mandate για την διερεύνηση ενδεχόμενου ενδιαφέροντος- να εμπλέκεται η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου;

Oι πιο ενδελεχείς αναγνώστες των οικονομικών καταστάσεων θα έχουν δει (2022) πως η Εθνική Ασφαλιστική κάλυψε εξ ολοκλήρου, στις 28 Μαρτίου, έκδοση ομολογιακού δανείου της Dimand, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια του ομολογιακού 3ετής, επιβαρύνεται δε με σταθερό επιτόκιο 8%. Τα κεφάλαια της έκδοσης κατευθύνθηκαν για την κάλυψη αναγκών της Dimand σε κεφάλαιο κίνησης ή για κάλυψη επενδύσεων. Το ερώτημα τότε, βεβαίως, ήταν σε τι ακριβώς αφορούσε η «ευρύτερη συνεργασία» μεταξύ των δύο πλευρών.

( * ) www.ktirio.gr/el/κτιρια/κτιρια-γραφειων/συγκρότημα-γραφείων-της-eθνικής-ασφαλιστικής-στην-Αθήνα

================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ