Το μέρισμα του ΟΤΕ, η... πτήση της Theon για Άμστερνταμ και η δίδυμη αξία Motor Oil και Τιτάνα

Το μέρισμα του ΟΤΕ, η... πτήση της Theon για Άμστερνταμ και η δίδυμη αξία Motor Oil και Τιτάνα

--- ΟΤΕ: Στο ακουστικό για μέρισμα.

Ευχάριστη έκπληξη η χθεσινή χρηματιστηριακή αφύπνιση του ΟΤΕ. Με αυξημένες συναλλαγές και σταθερές αγορές από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό της συνεδρίασης, οι εντολές κυμάνθηκαν στα 12,86-13,43 ευρώ. Ανοδος έως-σχεδόν- 4% - η μεγαλύτερη μετά το 4,66% της 26ης Ιουνίου. Ο λόγος; οι δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού, Μιχάλη Τσαμάζ μία μέρα πριν σε δημοσιογράφους πως "...ήρθε η ώρα να δώσει μεγαλύτερο μέρισμα..." (σ.σ. από τα κέρδη του 2023). Προφανώς στο πλαίσιο της αποχώρησης του επικεφαλής του ΟΤΕ, κλείνοντας έναν κύκλο που ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου 2010, το μακροβιότερο σε θυγατρική/συμμετοχή της Deutsche Telekom (εντός & εκτός Γερμανικών συνόρων). Κοινό μυστικό στο Μέγαρο πως τον 65 ετή παράγοντα θα ακολουθήσουν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, καθώς ο βασικός μέτοχος σχεδιάζει το επιτελείο του Κώστα Νεμπή να πλαισιωθεί με νέα στελέχη.

Πτήση Theon για Αμστερνταμ

--- Στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ εισήχθησαν (την Τετάρτη) οι μετοχές της ΤΗΕΟΝ International. Από τους κορυφαίους στην σχεδίαση και κατασκευή συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για στρατιωτικές εφαρμογές και εφαρμογές ασφαλείας με ισχυρό παγκόσμιο αποτύπωμα. Το ενδιαφέρον; πρόκειται για το πρώτο ΙΡΟ στην Ευρώπη για το 2024 και μάλιστα εταιρείας ελληνικών συμφερόντων. Μόνο που η εισαγωγή της εταιρείας (αποτίμησης 720 εκατ.) δεν έγινε στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά στο Euronext. Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της THEON INTERNATIONAL, και η ομάδα του, χτύπησαν το Gong κατά τη διάρκεια της τελετής, παρουσία της Simone Huis in 't Veld (CEO, Euronext Amsterdam) και του René van Vlerken (Head of Listings Euronext Amsterdam), για να γιορτάσουν την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Δρόμο, δλδ προς αγορά του εξωτερικού που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει και η PeopleCert του Βύρωνα Νικολαϊδη.

---Λασκαρίδης και Κόκκαλης πληρώνουν τις τράπεζες...

Σε τιμές ev/ebitda στο περίπου 6Χ αγόρασαν οι Θανάσης Λασκαρίδης (ΛΑΜΨΑ) και Σωκράτης Κόκκαλης το 33,91% της Regency Hellenic Investmenets από τις Eurobank, Εθνική και Alpha Bank. Οι τράπεζες πήραν "στο χέρι" 9 εκατ. με προοπτική για άλλα 8 εκατ. όταν καταστεί αμετάκλητη η άδεια μετεγκατάστασης του "Καζίνο Πάρνηθας" στο Μαρούσι (project Voria). Επιπλέον οι 3 συστημικές εισέπραξαν και 23 εκατ. από την αποπληρωμή δανείου πρώτης προτεραιότητας.

---Motor Oil-TITAN: Δίδυμο stock value. Σχεδόν παράλληλη η ανοδική πορεία των 2 μετοχών σε ιστορικά υψηλά. Με νέα άνοδο 2,37% στα 27,60 ευρώ για τη ΜΟΗ και με 1,41% στα 25,25 για τον ΤΙΤΑΝα. Πλέον στα 3,05 δισ. η αποτίμηση του Ομίλου Motor Oil, πολύ κοντά στα 2 δισ. (1,962 δισ.) του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Δύο παραδοσιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι, με εδραίο οικογενειακό αποτύπωμα και ευρεία παραγωγική βάση στην λεγόμενη πραγματική οικονομία είναι δύο από τις μετρημένες κύριες επιλογές των funds που θα αρχίσουν να έχουν στο monitoring τους μεγέθη ανάλογα ενός χρηματιστηρίου πουκάποια στιγμή το 2025 θα επανέλθει στην κατηγορία των αναπτυγμένων. Στον MSCI Standard Greece η Motor Oil-επανήλθε από τον Φεβρουάριο 2023- σε όρους αποτίμησης μεγαλύτερους των 2 plus δισ. θα αρχίσει να "βλέπει" και ο Ομιλος ΤΙΤΑΝ την επαναφορά του στον δείκτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ