ΔΕΗ: Η Κομισιόν και ο ρόλος της Goldman Sachs, ποιοι αγόραζαν και ποιοι πουλούσαν..."Βενιζέλος" χθες

ΔΕΗ: Η Κομισιόν και ο ρόλος της Goldman Sachs, ποιοι αγόραζαν και ποιοι πουλούσαν..."Βενιζέλος" χθες

Στο επίκεντρο χθες οι δύο μεγάλες επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Ο αιφνιδιασμός της αγοράς από την Κομισιόν και τα δύο γεγονότα με πρωταγωνίστρια την Goldman Sachs, που έχουν ενδιαφέρον για τη μετοχή

Αιφνιδιάστηκε η αγορά από την δημοσιοποίηση γνώμης της Κομισιόν για τη ΔΕΗ, και αυτό φάνηκε στην κάθετη διόρθωση της μετοχής. Από τα 12,59 ευρώ στις 13.09' στα 11,55 ευρώ στις 14.07' με συνεχή ροή εντολών πώλησης μέχρι που στα χαμηλά ημέρας βγήκαν ισχυρές αγορές με αποτέλεσμα τον περιορισμό των απωλειών στο μείον 3,84% και τα 12,02 ευρώ.

Το γεγονός πως από την αρχή του έτους είχε σημειωθεί σημαντική άνοδος- σχεδόν 10%- οδήγησε αρκετούς να πουλήσουν εσπευσμένα και πριν την σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ. Το ότι η σχετική έρευνα της Κομισιόν είχε σημειωθεί στα οικονομικά αποτελέσματα 2022- με σαφή αναφορά- σημαίνει πως τουλάχιστον οι διαχειριστές ξένων funds και οι πιο προσεκτικοί επενδυτές γνώριζαν τον συγκεκριμένο "αστερίσκο".

Ωστόσο, το γεγονός πως η Goldman Sachs- εμφανίστηκε στις 12 Ιανουαρίου να έχει μειώσει το ποσοστό της στο 0,15% από 5,15% την 2η του μηνός, δλδ λίγες συνεδριάσεις νωρίτερα δεν πέρασε απαρατήρητο από την αγορά. Επίσης άξιον αναφοράς πως στις 30 Ιανουαρίου σε έκθεση της αναβάθμιζε τις προβλέψεις για τα ebitda κατά 40%-50% , έδινε σύσταση "αγοράς" και περιθώριο ανόδου στα 17,40 από τα 12,2 ευρώ. Μάλιστα στην ίδια έκθεση γινόταν λόγο για διανομή μερίσματος. Ούτε αυτό πέρασε απαρατήρητο από την αγορά.

Ποιοι αγόραζαν και ποιοι πουλούσαν μετοχές του Ελ. Βενιζέλος την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης

Η μεγαλύτερη έκδοση των τελευταίων 18ετών, σύμφωνα με τον CEO της ΕΧΑΕ Γιάννο Κοντόπουλο είχε -ως αναμενόταν- όλα τα χαρακτηριστικά της εισαγωγής μίας εταιρείας μεγέθους 2,748 δισ. ευρώ (σε όρους αποτίμησης). Το γεγονός και μόνο πως στη μετοχή πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 74,5 εκατ. σε σύνολο 232,1 εκατ. καταδεικνύει το ισχυρό ενδιαφέρον τόσο traders όσο επενδυτών.

Εύρος διακύμανσης από τα 9,56 έως τα 9,16 ευρώ - με την υψηλή τιμή (με υποψία σχηματισμού "διπλής κορυφής") στα πρώτα 45' και την χαμηλή στο τέλος της συνεδρίασης (που ήταν και χαμηλό ημέρας). Πωλητές στα υψηλά ημέρας διαχειριστές (ξένων ) hedge funds, καθώς τους ήταν υπέρ-αρκετό το έως συν 16,59% , τακτική που όπως θύμισαν χρηματιστές είχε ακολουθηθεί και την πρώτη συνεδρίαση μετά το placement για το 11% της Helleniq Energy.

Αγοραστές λιγότερο ξένοι και περισσότερο εγχώριοι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, τραπεζικών χρηματιστηριακών που όπως και οι έλληνες ιδιώτες μικροεπενδυτές πήραν ελάχιστο αριθμό μετοχών (σε σχέση με την εγγραφή τους). Σε καθεστώς διαπραγμάτευσης με "ανοιχτό" όριο διακύμανσης για 3 συνεδριάσεις η μετοχή, πρακτικά σημαίνει πως σήμερα και την Παρασκευή θα "μετρηθούν" πωλητές-αγοραστές, με αρκετά πιο ενδεικτική για τη συνέχεια την τελική τιμή στο "κλείσιμο" της συνεδρίασης της 9ης Φεβρουαρίου.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ