H επιστροφή της «Ελευθεροτυπίας», οι χρεώσεις στις συναλλαγές μέσω IRIS και τα ακριβά φωτοβολταϊκά
Ενδιαφέρουσα η διαδικασία πλειστηριασμού του σήματος της ιστορικής εφημερίδας
H επιστροφή της «Ελευθεροτυπίας»
Έχουν περάσει πάνω από 13 χρόνια από το «λουκέτο» στην ιστορική εφημερίδα αλλά το ισχυρό brand name δεν έχει ξεχαστεί. Μέχρι το τέλος του μήνα μάλιστα, θα φανεί αν υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον για την μεγάλη επιστροφή του σήματος στην αγορά. Τα σήματα «Ελευθεροτυπία», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και www.enet.gr βγαίνουν στο… σφυρί με τον πλειστηριασμό να προγραμματίζεται για τις 26 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στο κατάστημα του πρωτοδικείου Αθηνών.
Η τιμή εκποίησης ορίστηκε στις 568.000 ευρώ με τιμή πρώτης προσφοράς τα 378.666,64 ευρώ σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της Grant Thornton. O τελευταίος πλειστηριασμός ιστορικού σήματος στον χώρο του τύπου ήταν αυτός της Ναυτεμπορικής και είχε συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον για να καταλήξει τελικώς η ιστορική οικονομική εφημερίδα σε εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Μελισανίδη. Θα φανεί αν και αυτή τη φορά θα υπάρξει «λευκός καπνός» κάτι που αν συμβεί θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον κλάδο…
Είναι… τζάμπα το IRIS;
H τοποθέτηση Γερουλάνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις χρεώσεις που επιβάλλονται από τις τράπεζες στις συναλλαγές μέσω IRIS προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών. Δεν υπάρχουν προμήθειες στο IRIS για τους πολίτες διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνοντας την θέση και του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών όπως επίσης και την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για υποχρεωτική αποδοχή συναλλαγών μέσω IRIS από όλους τους επαγγελματίες. Που είναι λοιπόν η αλήθεια; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν προμήθειες στις συναλλαγές μέσω κινητού; Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
Πράγματι καμία τράπεζα δεν επιβάλλει προμήθεια στους καταναλωτές όταν επιλέγουν να πληρώσουν μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, αρκεί η συναλλαγή να μην ξεπερνά τα 500 ευρώ. Υπάρχει όμως προμήθεια για τον επαγγελματία που δέχεται την πληρωμή και αυτή μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 1% της αξίας της συναλλαγής, ποσοστό… καταστροφικό αν κάποιος πληρώσει μέσω iris ένα προϊόν με ελάχιστο περιθώριο κέρδους. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εφαρμόζουν διαφορετικές χρεώσεις. Όμως ότι υπάρχουν χρεώσεις υπάρχουν και ότι τώρα που καθίσταται υποχρεωτική η αποδοχή αυτών των πληρωμών από τους επαγγελματίες, οι εισπράξεις των τραπεζών θα γίνουν περισσότερες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία…
Πώς οι πάροχοι ενέργειας σώζουν το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά
Τελικώς, το υψηλό κόστος εγκατάστασης ενός οικιακού συστήματος φωτοβολταϊκού στη στέγη ή στην ταράτσα το οποίο συνοδεύεται από μπαταρία έχει αποδειχθεί ανυπέρβλητο για τα νοικοκυριά γι’ αυτό και οι ρυθμοί απορρόφησης στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» αποδεικνύονται βασανιστικά αργοί. Λύση στο κεντρικό πρόβλημα που είναι η έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων επιδιώκουν να δώσουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι προσφέρουν την εγκατάσταση χωρίς αρχικό κεφάλαιο από τον καταναλωτή.
Για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, ουσιαστικά «δένουν» τον πελάτη καθώς εξακολουθούν να εισπράττουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι να αποπληρωθεί το κόστος της εγκατάστασης. Προσφέρουν δηλαδή χρηματοδότηση στους πελάτες με την υπόσχεση ότι ύστερα από την περίοδο αποπληρωμής της εγκατάστασης, ο ιδιοκτήτης θα απολαμβάνει (σχεδόν) δωρεάν ρεύμα.
==================================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές