Το... γκολ Καραβία, τα πακέτα της Autohellas, το μάζεμα της Helleniq Energy και η αύξηση της MORE

Το... γκολ Καραβία, τα πακέτα της Autohellas, το μάζεμα της Helleniq Energy και η αύξηση της MORE
Φ. Καραβίας CEO Eurobank

Θεαματική η ανοδική αντίδραση για τη μετοχή της Eurobank στην χθεσινή συνεδρίαση

Eurobank: Το γκολ Καραβία, το premium και οι υπεραξίες του Watsa

Εως τα 1,8905 με αγορές από τα 1,82 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές και ένα πακέτο για 300.000 τμχ στα 1,855 ευρώ (στις 12.21') Το σημαντικό: H υπέρβαση των 1,80 ευρώ, δλδ της τιμής που είχε επαναγοράσει η διοίκηση το 1,4% του μ.κ από το ΤΧΣ. Στη συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου είχε πραγματοποιηθεί η συναλλαγή με την-τότε- τιμή της μετοχής στα 1,38 ευρώ. Το premium που είχε δοθεί-τότε- για την επανάκτηση είχε θεωρηθεί σημαντικό, στην πράξη όμως με την άνοδο που ακολούθησε η κίνηση της διοίκησης Καραβία αποδεικνύεται διορατική. Στα 7 δισ. η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας (για την ακρίβεια στα 6,996 δισ.) διευρύνοντας την απόσταση από την Εθνική (στα 6,569)δισ., με την θέση του βασικού μετόχου (Fairfax) να αποτιμάται στα 2,345 δισ. (33,47% του μ.κ).

Autohellas: Ποιος παίρνει τα πακέτα

Από τις μετοχές του FTSELarge Cap που υποαποδίδουν έναντι τόσο της αγοράς όσο του δείκτη. Εως τα 13,40 ευρώ στην χθεσινή συνεδρίαση, ενισχύεται μόλις 2,50% από την αρχή του έτους όταν για τον Γενικό Δείκτη η μεταβολή φθάνει το 7,74%, για τον FTSELarge Cap το 9,01% (για να μην συγκρίνουμε και με το 16,37% του Δείκτη Τραπεζών). Εύλογη η απορία των επαγγελματιών της αγοράς για το...φρένο στην πορεία της μετοχής σε μία περίοδο που οι αναλυτές προβλέπουν χρονιά-ρεκόρ και η εισηγμένη έχει αντλήσει 200 εκατ. μέσω ομολογιακού δανείου- με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους/απόδοση 4,25% στο χαμηλό όριο του εύρους διάθεσης-

Στις 31 Ιανουαρίου η εισαγωγή/διαπραγμάτευση των ομολογιών (υπέρ το άρτιον) με τον Ευτύχη Βασιλάκη να "χτυπά" το καμπανάκι της συνεδρίασης. Πως λοιπόν εξηγείται η...ανακόλουθη χρηματιστηριακή πορεία. Χρηματιστές την αποδίδουν σε μεθοδικό "μάζεμα" της μετοχής στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, παραπέμπουν δε στις συστηματικές προσυμφωνημένες εντολές που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα. Και "δείχνουν" το πακέτο για 100.000 τμχ στα 13 ευρώ που άλλαξε χέρια στην χθεσινή συνεδρίαση. Στις 12.20' πέρασε το πακέτο αξίας 1.300.000 ευρώ που μόνο απαρατήρητο δεν πέρασα από τους προσεκτικούς.

Helleniq Energy: Το... ελαφρύτερο free float και το "μάζεμα"

Αρχές Δεκεμβρίου έγινε το placement για το 11% της Helleniq Energy, ενέργεια του ΤΑΙΠΕΔ για να διευρυνθεί το free float των μετοχών και "ελαφρύνει" λίγο το χαρτί. Στα 7 ευρώ η τιμή διάθεσης-από τους βασικούς μετόχους ΡΟ&ΙΗ και ΤΑΙΠΕΔ (σε αναλογία 6/4) με το ποσοστό τους να μειώνεται στο 40,4% και 31,2% αντίστοιχα. Εκτοτε στη μετοχή (με διευρυμένη πλέον ελεύθερη διασπορά) πραγματοποιούνται καθημερινά πολλαπλάσιες συναλλαγές, στο χαρτί τοποθετούνται ισχυρά επιχειρηματικά/επενδυτικά ονόματα με αποτέλεσμα-ειδικά την τελευταία εβδομάδα- η τιμή να ενισχυθεί 3,05%.

Στην αγορά θεωρούν πιθανό να επαναληφθεί η διάθεση μετοχών από τους βασικούς μετόχους- ενδεχομένως για ένα επιπλέον 10%- καθώς ακόμη και ονόματα όπως λ.χ. η Chevron ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μειοψηφική συμμετοχή. Ενα δεύτερο placement, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, πιθανολογείται για το τρίτο-πιθανότερα- τέταρτο 3μηνο του 2024.

ΜΟRE: Η "εσωτερική" αμκ και η σύμπραξη με ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Σε προχωρημένο στάδιο οι επαφές Motor Oil- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής για την δημιουργία κοινού σχήματος που θα αναλάβει την κατασκευή υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Αλεξανδρούπολη. Πολύ κοντά στην ανακοίνωση υπογραφών-σύμφωνα με την "Καθημερινή"- που φέρνει σε ακόμη ένα project κοντά τις πλευρές Βαρδινογιάννη-Περιστέρη. Εν τω μεταξύ η Motor Oil Renewables Energy προχώρησε σε αμκ 100 εκατ. προκειμένου να καλυφθεί η ίδια συμμετοχή στη χρηματοδότηση της εξαγοράς της "Ανεμος" (123,5 εκατ.).

Στο μεταξύ των 2 πλευρών project η ΜΟΗ θα εξαγοράσει το 50% της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής- που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου- Είχε προηγηθεί η συμφωνία για εξαγορά από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες του 100% της θυγατρικής των Κοπελούζου και Σαμαρά, που αναπτύσσει δεύτερο έργο (ισχύος 200 MW ) στην ίδια περιοχή. Το ενδιαφέρον; οι 4 ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΔΕΗ-Κοπελούζος θα συνεργαστούν στην δημιουργία των 2 έργων, κάτι σαν...τετραγωνισμός του (ενεργειακού) κύκλου στην ακριτική Αλεξανδρούπολη. Να σημειωθεί ότι αμφότερα θα πραγματοποιηθούν με fixed bottom έδραση λόγω του αβαθούς όπου πρόκειται να εγκατασταθούν.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ