Η... ερωτική ανακοίνωση της Πειραιώς εν όψει πώλησης του 27% και το παρασκήνιο για το IPO του ΔΑΑ

Η... ερωτική ανακοίνωση της Πειραιώς εν όψει πώλησης του 27% και το παρασκήνιο για το IPO του ΔΑΑ
Χ. Μεγάλου CEO Πειραιώς

Την Τετάρτη η πανηγυρική εκδήλωση της εισαγωγής/διαπραγμάτευσης των μετοχών του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το παρασκήνιο με το ΙΡΟ του "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Ο Ιωάννης Ν. Παράσχης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, θα κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι.Αναμφίβολα μία σημαντική εισαγωγή για το ΧΑ, η πρώτη σημαντικού μεγέθους μετά από χρόνια, που αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον (και) λόγω του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε (κυρίως) από διαχειριστές ξένων funds αλλά και εγχώριους θεσμικούς. Περιορισμένη- από την διαδικασία- η συμμετοχή ιδιωτών μικροεπενδυτών, κάτι που θα μπορούσε να έχει διαχειριστεί πιο ορθολογικά το ΤΑΙΠΕΔ.

Εκ του αποτελέσματος-προσφοράς και αντληθέντων κεφαλαίων- το εγχείρημα κρίνεται επιτυχές- πιστώνεται για αυτό στο Ταμείο και τον επικεφαλής του Δημήτρη Πολίτη και το team του.Το fpress θα επιχειρήσει να δει λίγο πιο πίσω από την...κουρτίνα: οι προσφορές των εγχώριων επενδυτών ξεπέρασαν το 1,7 δισ. -τεράστιο ποσό, ενισχυτικό της εκτίμησης πως "λεφτά υπάρχουν" αρκεί να δίνονται οι ανάλογες ευκαιρίες- που σύμφωνα με χρηματιστές μπορεί να αναλογεί σε "καθαρές" του ενός ( 1 ) δισ. ευρώ. Περιοριζόμαστε στις προσφορές που αφορούσαν στο εγχώριο μέρος της διαδικασίας, για να δείξουμε ότι διαθέσιμα προς επένδυση (από αμοιβαία μέχρι επαγγελματικά ταμεία) υπάρχουν- και με τις τράπεζες να δίνουν...ψίχουλα σε επιτόκια καταθέσεων εναλλακτικές διέξοδοι θα αναζητώνται.

Ενδιαφέρον το ότι με το ΙΡΟ "τραβήχτηκε" χρήμα από Α/Κ αλλά και προθεσμιακές (12μηνης διάρκειας), ενώ κινητοποιήθηκε και retail. Είχε προηγηθεί το placement του 22% της Εθνικής (από το ΤΧΣ) με την άνοδο της μετοχής να "θερμαίνει" έτι περαιτέρω το ενδιαφέρον αρκετών-μέχρι πρότινος- ανενεργών επενδυτών του ΧΑ. Ενδεικτική η αυξημένη δουλειά των χρηματιστηριακών στο να εγγράψουν νέες μερίδες- με αποτέλεσμα μετά από χρόνια να χαμογελάσει το...χειλάκι των επαγγελματιών της κοινότητάς μας- τάση που- με κάθε θυσία- δεν θα πρέπει να αφεθεί να πάει χαμένη. Στα 8,2 ευρώ/μτχ- στο ανώτατο όριο του εύρους από το χαμηλό των 7 ευρώ- που και λόγω του περιορισμένου αριθμού μετοχών (για τους μικροεπενδυτές) μπορεί να ενισχυθεί προς τα 9 ευρώ το αρχικό διάστημα διαπραγμάτευσης. Κοντός ψαλμός, που λένε, από μεθαύριο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τον ευρύτερα εννοούμενα τουριστικό κλάδο να αποκτά μεγαλύτερη εκπροσώπηση (Aegean, Autohellas, ΜΟΤΟδυναμική, ΛΑΜΨΑ).

Η Valentine's Day της Πειραιώς, το placement και η πίεση των Goldman Sachs/UBS για το 27% του ΤΧΣ.

Στις 14 Φεβρουαρίου- αντί της 23ης- η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τραπέζης Πειραιώς. Την προσεχή Τετάρτη λοιπόν η επισπεύδουσα διαδικασία και προφανώς στα κεντρικά του ομίλου γνώριζαν πολύ καλά πως διαλέγοντας την συγκεκριμένη ημερομηνία οι συνειρμοί θα ήταν αναπόφευκτη.Δεν είμαι στο μυαλό του Χρήστου Μεγάλου για να εξηγήσω το γιατί 14 Φεβρουαρίου- του Αγίου Βαλεντίνου- και όχι λ.χ στις 15 - του Ευσεβίου - αλλά να υποθέσω-όπως σύμπασα η κοινότητα ότι κάτι "αγαπησιάρικο" για την σχέση της τράπεζες με τους επενδυτές θα υπάρξει. Ωστόσο, πέραν του σχετικού θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η επίσπευση της ανακοίνωσης δεν σημαίνει ανάλογη της διαδικασίας διάθεσης του 27% από το Ταμείο.

Ομως, παράγοντες που έχουν γνώση του παρασκηνίου θεωρούν πως έτσι θα δοθεί μεγαλύτερος χρόνος- κατά μία εβδομάδα- που με γνώμονα τα καλά μεγέθη 2023 συν το απαραίτητο massage των διεθνών οίκων (Goldman Sachs/UBS- JPMC) θα πεισθεί το Ταμείο να διαθέσει on block το σύνολο της συμμετοχής του στην Πειραιώς. Εάν μάλιστα ισχύσει ότι και στην περίπτωση της Εθνικής- που οι υφιστάμενοι μέτοχοι έτυχαν καλύτερης συμμετοχής κατά την κατανομή των μετοχών- το 27% θα φύγει σαν...αχνιστό bretzel- όπως χαρακτηριστικά μας είπε παράγων οίκου που συμμετέχει στην διαδικασία-. Το τελευταίο πιθανότατα να είναι ένας από τους λόγους για την υπεραπόδοση της μετοχής το τελευταίο διάστημα. Εως τα 3,876 την Παρασκευή- τελική τιμή στα 3,82 ευρώ- με άνοδο 10,47% στην εβδομάδα και 19,38% από την αρχή του έτους. Στα 4,776 δισ. η αποτίμηση και εάν υποτεθεί ότι η long τάση παραμένει ενεργή ο στόχος των 5 δισ. είναι εφικτός. Σε αυτή την περίπτωση ενδεχόμενη διάθεση του 27% θα απέφερε 1,350 δισ.. Διόλου άσχημα.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ