Οι χαμηλές πτήσεις για την νέα έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, η ΔΕΗ βγάζει το φίδι από την...τρύπα και η ΕΥΔΑΠ

Οι χαμηλές πτήσεις για την νέα έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, η ΔΕΗ βγάζει το φίδι από την...τρύπα και η ΕΥΔΑΠ

Περιορισμένο -μέχρι στιγμής- το ενδιαφέρον για τη δήλωση των ασφαλισμένων ακινήτων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ώστε να εξασφαλιστεί η έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ.

Οι χαμηλές πτήσεις για την νέα έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και η αγωνία για την απόσυρση του κράτους

Πληροφορίες κάνουν λόγο για μόλις 8000 αιτήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Χρονικό περιθώριο υπάρχει βέβαια μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου ωστόσο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί πολύ… επικοινωνία για να μαθευτεί το καινούργιο μέτρο και να σπεύσουν οι ιδιοκτήτες να κάνουν τα μερικά κλικ που χρειάζονται. Στην ΑΑΔΕ πιστώνουμε ότι έφτιαξε μια εύχρηστη εφαρμογή που δεν χρειάζεται και πολλές γνώσεις. Ο ιδιοκτήτης βλέπει τα συμβόλαια που έχει συνάψει -η πληροφορία έχει έρθει από τις ασφαλιστικές εταιρείες- και απλώς δηλώνει δύο πράγματα.

Πρώτον σε πιο ακίνητο αντιστοιχεί και δεύτερον αν στο συγκεκριμένο ακίνητο υπάρχει συνιδιοκτήτης ο οποίος και ειδοποιείται μέσω της εφαρμογής για να κάνει και αυτός τη σχετική δήλωση. Προφανώς και ο αριθμός των αιτήσεων θα πολλαπλασιαστεί στις ημέρες που έρχονται όμως ειδικά για φέτος δεν υπάρχουν προσδοκίες για μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Ούτως ή άλλως, τα ασφαλισμένα ακίνητα είναι λίγα. Αλλά και από αυτά που είναι ασφαλισμένα, πολλά είναι αυτά που «κόβονται» από την έκπτωση είτε γιατί το ασφαλισμένο κεφαλαίο υπολείπεται των 900 ευρώ ανά μήνα είτε γιατί δεν παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.

Πάντως, οι ιδιοκτήτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να δουν μπροστά τους τα ακίνητά τους και τις ασφαλιστικές καλύψεις που πληρώνουν εντοπίζοντας τις ελλείψεις. Ασφαλιστικοί σύμβουλοι καταγράφουν ήδη αύξηση του ενδιαφέροντος είτε για πρόσθετες καλύψεις είτε και για νέα συμβόλαια. Όχι τόσο για την εξασφάλιση της έκπτωσης όσο γιατί η αγορά έχει ήδη αρχίσει να φοβάται την σταδιακή… απόσυρση του κράτους από την αποζημίωση σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Στις επιχειρήσεις ξεκίνησε. Κάποια στιγμή θα έρθει και η ώρα των κατοικιών…

Είδες η ΔΕΗ;

Πάλι στην ΔΕΗ απευθύνθηκε η κυβέρνηση για να εμπλουτιστεί το πακέτο των αγροτών και να αποφευχθούν οι εντονότερες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Η συμμετοχή μεταφράστηκε με αυτό το επιπλέον 10% έκπτωσης προς τους αγρότες κατά την περίοδο αιχμής. Βέβαια, οι… πονηροί δεν αποφεύγουν να σχολιάσουν ότι υπάρχει ανταποδοτικότητα. Διότι αυτή η περίφημη απόφαση για την επιστροφή των υπερεσόδων που αποκόμισαν οι παρόχοι ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί. Ποιος κάνει να επιστρέψει τα περισσότερα χρήματα; Μα φυσικά η ΔΕΗ λόγω μεριδίου αγοράς.

«Μέτωπο» για την ΕΥΔΑΠ

Ευθεία βολή από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων κατά της ΕΥΔΑΠ. Η εταιρεία κατηγορείται ευθέως ότι αναζητά οφειλές που δημιούργησαν οι ενοικιαστές από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αρνούμενη να ακολουθήσει την πολιτική και της ΔΕΗ αλλά ακόμη και της ΕΥΑΘ στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στην επιστολή, η ΠΟΜΙΔΑ δεν παραλείπει να υποστηρίξει ότι φτάνει η εταιρεία ύδρευσης να ζητάει οφειλές 20ετίας ακόμη και από ανυψοφίαστους ιδιοκτήτες που απέκτησαν πρόσφατα ένα ακίνητο για χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη… θητεία του προηγούμενου ιδιοκτήτη. Μένει να δούμε ποια θα είναι η απάντηση της ΕΥΔΑΠ. Προφανώς αν αλλάξει το υφιστάμενο σύστημα -που είναι και το λογικό- θα χαθεί ένα οικονομικό μαξιλάρι ασφαλείας αλλά από την άλλη το σωστό είναι πληρώνει αυτός που καταναλώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ