Η δολιοφθορά στη διασύνδεση Κρήτη-Αττική, αναμένουν οι αγρότες και τα ανάμεικτα τιμολόγια ρεύματος

Η δολιοφθορά στη διασύνδεση Κρήτη-Αττική, αναμένουν οι αγρότες και τα ανάμεικτα τιμολόγια ρεύματος

Σοβαρή ζημιά προκάλεσαν άγνωστοι στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική

To «χρυσό χάπι» για τους αγρότες

Περίπου 80 εκατ. ευρώ ζητήθηκε να βγάλει το γενικό λογιστήριο του κράτους από το «πουγκί» και φέτος προκειμένου να επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο. Υφιστάμενο μέτρο -τα χρήματα δόθηκαν και το 2023- θα επαναληφθεί αλλά αυτή τη φορά νωρίτερα προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Θα είναι μόνο αυτό το μέτρο που θα ανακοινωθεί; Χθες οι διαρροές επέμεναν ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πάντως, δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι εντυπωσιακό. Στο ξεκίνημα του οικονομικού έτους, δεν λαμβάνονται εύκολα αποφάσεις με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος καθώς αυτό ανοίγει την όρεξη και σε άλλες κοινωνικές ομάδες.

Ψάχνουν τον δολιοφθορέα

Ποιος θέλει το κακό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής; Μέσω non paper ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε αργά χθες το βράδυ ότι έγινε δολιοφθορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που υλοποιεί η θυγατρική του «Αριάδνη Interconnection» και πιο συγκεκριμένα σε μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάστασης του υπογείου τμήματος του καλωδίου, βόρεια του ΒΟΑΚ.

Έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τον εργολάβο στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα ενώ για το θέμα ενημερώθηκε άμεσα και ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας. Ο διαχειριστής συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών. Η Αστυνομία ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στη φύλαξη του συγκεκριμένου σημείου του έργου όπου βρίσκεται το όχημα και ο εξοπλισμός. Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται παράλληλα σε συντονισμό με την Περιφέρεια Κρήτης και τις δημοτικές αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σημειώνεται ότι στόχος της δολιοφθοράς δεν ήταν η κλοπή υλικών αλλά η διακοπή των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση. Στην παρούσα φάση, εξετάζεται το μέγεθος της καθυστέρησης που θα επιφέρει στην ολοκλήρωση του έργου το εν λόγω συμβάν, που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μιας κρίσιμης υποδομής για την Κρήτη, αλλά και -ακόμα χειρότερα- την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων στο project, εγείροντας παράλληλα και κίνδυνο καταστροφής του εξοπλισμού.

Της νύχτας τα καμώματα

Μεταμεσονύκτιο… κρυφτούλι από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά την δημοσίευση της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος που ανοίγει τον δρόμο για τα σταθερά τιμολόγια 6μηνης διάρκειας, άφησαν να περάσει και το τελευταίο… δευτερόλεπτο πριν μπουν στη διαδικασία να δημοσιεύσουν και αυτή την κατηγορία των τιμολογίων. Μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες, θα δούμε τα «ανάμικτα» τιμολόγια να υιοθετούνται σχεδόν από όλους τους παίκτες της αγοράς οπότε θα δούμε ακόμη ένα επεισόδιο στο σήριαλ των χρωματιστών τιμολογίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ