Η απογείωση του IPO του Ελ. Βενιζέλος, τα ιστορικά υψηλά του Τιτάνα και οι εξελίξεις στην Jumbo

Η απογείωση του IPO του Ελ. Βενιζέλος, τα ιστορικά υψηλά του Τιτάνα και οι εξελίξεις στην Jumbo
Απ. Βακάκης

Με θεαματική προσφορά ξένων και Ελλήνων "έκλεισε" η δημόσια προσφορά για το 19% του μ.κ του "Ελευθέριος Βενιζέλος".

ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Στα 8 δισ. συνολικά, με το 15% να αφορά στο "ελληνικό κομμάτι" και το άλλο σε ξένους διαχειριστές, ισχυρούς θεσμικούς και funds που επενδύουν με γνώμονα και τις χρηματικές διανομές (μέρισμα). Απόρροια της αυξημένης προσφοράς η διαμόρφωση της τιμής στα 8,2 ευρώ/μετοχή- ανώτατο όριο του εύρους 7-8,2 ευρώ- με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και σε όρους αποτίμησης.

Ο οίκος FTSE Russell, με ανακοίνωσή του αναφορικά με τη δημόσια προσφορά για τις μετοχές του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, επισημαίνει ότι θα επιβεβαιώσει αν η μετοχή ευθυγραμμίστηκε με τα κριτήρια ταχείας εισαγωγής στους δείκτες αναφοράς FTSE με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, που αναμένεται να είναι η 7η Φεβρουαρίου. Το «κατώφλι» για συμπερίληψη στον FTSE Emerging Europe είναι η πλήρης κεφαλαιοποίηση ύψους 856,14 εκατ. δολάρια ή η επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση ύψους 285,38 εκατ. δολάρια, επίπεδα που υπερβαίνει άνετα η εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση του ΔΑΑ. Εάν επιβεβαιωθεί η ταχεία εισαγωγή στους δείκτες του FTSE, αυτό θα συμβεί μετά το κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου (σε ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου).

Τι "κρύβουν" τα ιστορικά υψηλά της ΤΙΤΑΝ

Διαδοχικά ιστορικά υψηλά για τη μετοχή της ΤΙΤΑΝ, που χθες έφθασε μέχρι τα 24,35 ευρώ. Στα 26 από 24 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο η Citi και στα 31 ευρώ με το ανοδικό σενάριο. Στα 1,879 δισ. η αποτίμηση του ομίλου, όταν οι εξελίξεις στον ευρωπαϊκό κλάδο- με τη μετακίνηση κολοσσών στην αγορά των ΗΠΑ και την Wall Street οδηγούν σε αναθεώρηση των δεδομένων. Με αυτά η "εσωτερική αξία" της θυγατρικής ΤΙΤΑΝ America αποκτά άλλο μέγεθος. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά: Αναταράξεις στην ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, που περνούν μεν απαρατήρητες στην εγχώρια σκηνή αλλά καταδεικνύουν το διογκούμενο πρόβλημα που υπάρχει σε κεντρικό επίπεδο και αργά ή γρήγορα θα επηρεάσουν και την ελληνική.

Ο λόγος για τις τελευταίες κινήσεις που συντελούνται στον νευραλγικό κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της διοίκησης της Holcim να προχωρήσει σε spin off της θυγατρικής της στις ΗΠΑ. Την απόφαση της διοίκησης της Holcim υποδέχθηκαν οι επενδυτές με θεαματική άνοδο της μετοχής -έως 4,8%- μάλιστα ήταν η μεγαλύτερη από τον EuroStoxx στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οπότε έγιναν γνωστά τα οριστικά νέα. Σύμφωνα με διεθνή Μέσα (Bloomberg, Reuters e.t.c ) η απόφαση των Ελβετών ήταν δρομολογημένη καιρό πριν, με αφορμή τη...μετανάστευση στις ΗΠΑ ενός άλλου κολοσσού του κλάδου, του ιρλανδικών συμφερόντων CRH.

Με έδρα το Δουβλίνο, με έσοδα 32,72 δισ.$ και προσωπικό 75.800 εργαζομένων και υπό την διεύθυνση του Albert Manifold οι Ιρλανδοί είδαν και απόειδαν με τις Βρυξέλλες, προχώρησαν στην περαιτέρω ισχυροποίηση της επενδυτικής παρουσίας τους στις ΗΠΑ. Από τα ισχυρά χαρτιά του ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement η θυγατρική στις ΗΠΑ. Καταλυτικής σημασίας, καθώς αντιπροσωπεύει κάτι παραπάνω από το 60% των συνολικών πωλήσεων, με την Ευρώπη να ακολουθεί με ποσοστό της τάξεως του 30% και το υπόλοιπο 10% να μοιράζεται σε μια σειρά από αγορές σε διεθνές επίπεδο.

Jumbo: Η Fidelity μειώνει, ο Βακάκης πήγε Παρίσι και τα πακέτα έρχονται πριν την διανομή 81,4 εκατ. ευρώ

Αυξημένη η συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή της Jumbo, με χρηματιστηριακές πηγές να την αποδίδουν σε αλλαγή "θεματοφύλακα".Συγκεκριμένα υποστηρίζουν πως η Fidelity συνεχίζει να μειώνει την συμμετοχή της- η πρώτη κίνηση είχε γίνει τέλη Ιανουαρίου στο 8,99% από 9,99%- για να ακολουθήσουν σταδιακές πωλήσεις και από την Capital. Ενισχυτική αυτής της εκτίμησης των χρηματιστών είναι το γεγονός πως ο Απόστολος Βακάκης- παρεκκλίνοντας των συνηθειών του- συμμετείχε στην επενδυτική ημερίδα της Πειραιώς Securities, χθες στο Παρίσι.

Δεδομένου ότι ο sui generis επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος της Jumbo δεν είναι και ιδιαίτερα κοινωνικός επενδυτικά, το γεγονός και μόνον ότι η εισηγμένη παρουσιάστηκε στην Γαλλική πρωτεύουσα μπορεί να σημαίνει κάτι-ενδεχομένως- προς άγραν νέων θεματοφυλάκων. Πάντως και οι παλαιοί ή υφιστάμενοι με τη μετοχή στα 26,46 ευρώ- κατά 62,33% υψηλότερα σε διάστημα 52 εβδομάδων μόνο δυσαρεστημένοι δεν θα πρέπει να είναι. Αλλωστε την προσεχή Τετάρτη θα εγκριθεί και η έκτακτη χρηματική διανομή 81,4 εκατ. σε μετόχους/επενδυτές.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ