Τα... γουρούνια που άλλαξαν καταγωγή, η μετοχή του ΟΛΠ και το... μεγάλο IPO του Ελευθέριος Βενιζέλος

Τα... γουρούνια που άλλαξαν καταγωγή, η μετοχή του ΟΛΠ και το... μεγάλο IPO του Ελευθέριος Βενιζέλος

Τα PIGS τα θυμόμαστε, μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς;

Τότε PIGS, τώρα...Schwein

Ακρωνύμιο των Portugal, Italy, Greece και Spain την περίοδο της μεγάλης κρίσης χρέους στην Ευρώπη (2009-2014) για τους άτεγκτους Βόρειους και προσφιλές των Γερμανικών tabloid. Εχει ο καιρός γυρίσματα όμως, όπως θα έλεγαν θυμόσοφα οι παλαιότεροι καθώς τα "γουρουνάκια" του Ευρωπαϊκού Νότου έχουν ανακάμψει η δε Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ασφαλής επενδυτικός προορισμός (και ) όσον αφορά στο κρατικό χρέος της.

Μάλιστα η χώρα μας δανείστηκε, προχθές Τρίτη με κόστος 50 μ.β φθηνότερα απ' ότι η Ιταλία- μία εβδομάδα νωρίτερα- πολύ κοντά στην Ισπανία, έχοντας ως στόχο να "πιάσει" την Πορτογαλία. Πλέον τα διεθνή Μέσα αναφέρονται συχνά στον "μεγάλο ασθενή" ονοματίζοντας την γερμανική οικονομία. Από αυτή την άποψη και αντιστρέφοντας τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό των Βορείων- και δη των Γερμανών- θα είχε κάθε λόγο να αναφερθεί σε...schwein.

ΟΛΠ: Σε ιστορικά υψηλά μεν, αλλά...

Στα 25 ευρώ με άνοδο 2,04% η μετοχή του ΟΛΠ, και συναλλαγές 9.879 μτχ. Περί τα 3 ευρώ/μτχ πάνω από το μέσο όρο κτήσης που έχει η CosCo (δεδομένου ότι ο βασικός μέτοχος επένδυσε σε 2 φάσεις). Και μπορεί αυτή την περίοδο η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων να είναι μειωμένη κατά 30% (κατά προσέγγιση) λόγω της Ερυθράς Θάλασσας, δεν παύει όμως τα μεγέθη του να δικαιολογούν- ακόμη και τώρα- αποτίμηση μεγαλύτερη των 625 εκατ. Σύμφωνα με (ανεπίσημα) στοιχεία του ΟΛΠ η κίνηση στους προβλήτες του ΣΕΠ εμφανίζει σημαντική μείωση αλλά στην διοίκηση θεωρούν πως ένα μέρος θα αντισταθμιστεί από τα έσοδα της κρουαζιέρας.

Η πρώτη άφιξη έγινε στις 4 Ιανουαρίου- το Costa Deliziosa με 2.500 επιβάτες- θυμίζοντας πως τα πλοία της Costa δραστηριοποιούνται στον Πειραιά καθ' όλη την διάρκεια του έτους. Το 2023 είχαν 16 αφίξεις, ενώ στις 22 προβλέπονται για το 2024- σύμφωνα με τις προκρατήσεις-. Ωστόσο, δύο συγκριτικά μεγέθη δικαιολογούν την συγκρατημένη αισιοδοξία των επιτελών του Οργανισμού. Ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που εξυπηρετήθηκαν το 2023 ήταν 760, εκ των οποίων τα 525 ήταν homeport.

Ομως, ακόμα πιο δυναμική φαίνεται να είναι και η νέα χρονιά για τον κλάδο της κρουαζιέρας στο λιμάνι Πειραιά, καθώς έχουν γίνει προκρατήσεις για 1042 αφίξεις με μεγάλη αύξηση και νέο αναμενόμενο ρεκόρ στις αφίξεις πλοίων homeport (περίπου 800 calls). Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέγεθος του ΟΛΠ, όταν χρηματιστηριακά αποτιμάται στα 625 εκατ. μόλις όσο η...μισή Βαλένθια.

ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος": Το μεγάλο...IPO

Τέτοια δημόσια εγγραφή είχε να γίνει χρόνια, μας εκμυστηρεύτηκε χρηματιστής (η εταιρεία του συμμετέχει στο σχήμα του ΙΡΟ). O ίδιος θυμάται και αναφέρεται στις τελευταίες μεγάλες εισαγωγές της Motor Oil και της ΔΕΗ το μακρινό 2001 ( ! ). Επίσης είναι η πρώτη εγγραφή μεγέθους μεγαλύτερου του ενός ( 1 ) δισ. από την εποχή της εισαγωγής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (1,2 δισ.). Η δε πρωτοφανής ζήτηση οδηγεί το Bloomberg να εκτιμήσει πως η "τελική τιμή" θα διαμορφωθεί στα 8 ή και τα 8,2 ευρώ/μτχ, δλδ στο ανώτατο όριο του εύρους 7-8,2 ευρώ. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις τότε θα πρόκειται για επιτυχία και του ΤΑΙΠΕΔ, προφανώς και του επικεφαλής του Δημήτρη Πολίτη.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ