Υψηλότερες τιμές στα ακίνητα βλέπει η Πειραιώς, λιγότερα ποσά μέσω εντόκων και τα επιτόκια κρατάνε

Υψηλότερες τιμές στα ακίνητα βλέπει η Πειραιώς, λιγότερα ποσά μέσω εντόκων και τα επιτόκια κρατάνε

Ανόδου συνέχεια στις τιμές των ακινήτων προβλέπει η έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς

Βλέπουν και άλλο πάνω τις τιμές των ακινήτων

Το επιχείρημα απλό, απλούστατο. Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός νοικοκυριών τροφοδοτεί τη ζήτηση ενώ η κατασκευαστική δραστηριότητα, ύστερα από 10 χρόνια ατονίας, έχει κρατήσει πίσω την προσφορά. Βάλε και τον παράγοντα μείωσης του ποσοστού ιδιοκατοίκησης για διάφορους λόγους (κυρίως την αλλαγή των γενεών αλλά και τα χαμένα λόγω χρεών ακίνητα) και φτάνει εύκολα η έρευνα στο συμπέρασμα. Το ερώτημα είναι πώς και για πόσο ακόμη θα συντηρείται αυτή η άνοδος των τιμών. Χρειάζονται πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να γίνονται συναλλαγές σε τέτοια επίπεδα τιμών.

Σχέδιο αποπληρωμής εντόκων σε πλήρη εξέλιξη

Με τη χθεσινή έκδοση των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, ο ΟΔΔΗΧ μείωσε κατά 187 εκατ. ευρώ επιπλέον τον δανεισμό της χώρας σε έντοκα γραμμάτια. Διότι σήμερα, δεν θα κάνει δεκτές τις λεγόμενες μη ανταγωνιστικές προσφορές κάτι που είχε συμβεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2023. Και επειδή αυτή η αθόρυβη στρατηγική θα συνεχιστεί, να περιμένουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, τα υπόλοιπα στα έντοκα δεν θα είναι περισσότερα από 7 δις. ευρώ.

Αργεί η αποκλιμάκωση των επιτοκίων

Όσοι περίμεναν ένα «σήμα» χθες από τον επικεφαλής της FED για μείωση των επιτοκίων έμειναν με την όρεξη. Τα φοβούνται τα στοιχεία του πληθωρισμού οι κεντρικοί τραπεζίτες και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Σήμερα, θα έχουμε τα πρώτα στοιχεία για την μεταβολή των τιμών στην Ευρώπη από την Eurostat και… βλέπουμε. Πάντως, ασφαλείς προβλέψεις από τώρα, δεν μπορούν να γίνουν.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ