Πόσο θα κοστίσουν τα F35, το «μεγάλο παζάρι» με τα τιμολόγια ρεύματος και πώς αλλάζει το real estate

Πόσο θα κοστίσουν τα F35, το «μεγάλο παζάρι» με τα τιμολόγια ρεύματος και πώς αλλάζει το real estate

Κλείδωσε και υπογράφεται ακόμη και μέσα στην ημέρα η υπουργική απόφαση που θα καταστήσει «νόμιμο» το λανσάρισμα μπλε σταθερών τιμολογίων με διάρκεια μικρότερη του ενός έτους.

Το «μεγάλο παζάρι» για τα τιμολόγια του ρεύματος

Το υπουργείο Ενέργειας έδωσε ήδη «σήμα» στην αγορά και οι εταιρείες σπεύδουν να κλείσουν συμφωνίες για να λανσάρουν τα σχετικά τιμολόγια στην αγορά. Ο καταναλωτής θα «βομβαρδιστεί» τις επόμενες ημέρες με προσφορές για σταθερά τιμολόγια 6-8 μηνών και με κόστος χαμηλότερο ακόμη και των 12 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Οι συνθήκες ευνοούν καθώς η τάση για την χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πτωτική. Το παιχνίδι του ανταγωνισμού θα είναι «χοντρό» καθώς για να προσφερθεί το τιμολόγιο, η κάθε εταιρεία θα πρέπει να έχει «χεντζάρει» τις ανάλογες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος. Από τη στιγμή λοιπόν που το παιχνίδι «ανοίγει» και με την βούλα του υπουργείου, μένει να φανεί ποιες εμπορικές συμφωνίες έχουν κλείσει οι «ισχυροί» και πώς αυτό θα αποτυπωθεί στα τιμολόγια για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πόσο θα κοστίσουν τα F35;

Κρατάμε από την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργό στο Skai radio ότι το δημοσιονομικό κόστος για την απόκτηση των F35 θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό της Ελλάδας προς το τέλος της 10ετίας και όχι νωρίτερα. Η συζήτηση δεν έχει φτάσει ακόμη στα νούμερα (δηλαδή στο δια ταύτα) όμως είναι σαφές ότι το οικονομικό επιτελείο δεν θα ρισκάρει να ρίξει τους προϋπολογισμούς στα βράχια. Με βάση το πολυετές δημοσιονομικό σχέδιο, οι ετήσιες δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς δεν πρέπει να ξεπερνούν το 2% και τα επόμενα χρόνια, το κονδύλι έχει καλυφθεί καθώς θα αποτυπώνεται το κόστος από τις παραλαβές των γαλλικών φρεγατών αλλά και των Rafale. Επειδή το κονδύλι των F35 φουσκώνει καθώς πέραν των μαχητικών πρέπει να αποκτήσουμε και τον οπλισμό τους, η προμήθεια στην αρχή θα περιοριστεί σε 12 αεροσκάφη το maximum. Ως γνωστόν, η δαπάνη περνάει στον κρατικό προϋπολογισμό με την παραλαβή και όχι νωρίτερα.

H μεγάλη «στροφή» στο real estate

Ψάχνεις να βρεις μικρό διαμέρισμα στο λεκανοπέδιο και δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Στα ύψη τα ενοίκια, στα ουράνια οι τιμές πώλησης. Και έρχονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δώσουν μια απάντηση. Διαλύονται γάμοι, οι νέοι δεν παντρεύονται αλλά εγκαταλείπουν το πατρικό και η ζήτηση για μικρά και λιγότερο κοστοβόρα ακίνητα εκτινάσσεται. Αργά ή γρήγορα, αυτή η τεράστια κοινωνική αλλαγή θα αρχίσει να αποτυπώνεται στην αγορά του real estate καθώς οι κατασκευαστές θα συνειδητοποιήσουν ότι τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα, η ζήτηση για μεγάλα ακίνητα, ικανά να φιλοξενούν τέσσερις και πέντε ανθρώπους, θα γίνεται ολοένα και μικρότερη. Αν η εκτίμηση είναι σωστή, θα πυκνώνουν τα business plan για ανέγερση πολυκατοικιών με μικρά διαμερίσματα.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ