Το ρεκόρ του ΟΔΔΗΧ, τα senior bonds των τραπεζών, τα eurobonds της ΔΕΗ και τα αστρονομικά Mezzeδάκια
Μίας θεαματικής εξόδου και άλλες ακολουθούν
Το ρεκόρ του ΟΔΔΗΧ, τα senior bonds των τραπεζών και τα eurobonds της ΔΕΗ...
Κάπως έτσι έχει η κατάσταση μετά την θεαματική προσφορά για το 10ετές που εξέδωσε χθες Τρίτη ο ΟΔΔΗΧ. Κίνηση έκπληξη όχι ως προς τον χρονισμό, την "τιμολόγησή" της αλλά ως προς τα πλέον των 35 δισ. που "ακούμπησαν" στο τραπέζι του Οργανισμού παλαιοί κάτοχοι ελληνικού χρέους αλλά και νέοι που-πλέον- θέλγονται από την επενδυτική βαθμίδα που έχει η οικονομία της χώρας. Υπερκάλυψη, σχεδόν 4πλάσια της έκδοσης- για 3 έως 4 δισ.- σχεδίαζε ο Οργανισμός, τελικά το μέγιστο "υποχρεώθηκε" να αντλήσει προκειμένου να ικανοποιηθεί στοιχειωδώς η τεράστια ζήτηση. Αποτέλεσμα η "τιμολόγηση" να γίνει στο χαμηλό όριο (κόστους)Πρακτικά λόγω της υψηλής ζήτησης, μειώθηκε και η απόδοση του τίτλου.
Ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις (IPTs) για την απόδοση, την τοποθετούσαν στα Mid Swaps (2,62%) συν 85 μονάδες βάσης, ήτοι στην περιοχή του 3,5%, στη συνέχεια διαμορφώθηκε στο MS+80 μονάδες βάσης, ήτοι λίγο υψηλότερα του 3,4%. Σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του 2023 (17/1) η φετεινή διαφοροποιήθηκε και ποσοτικά και ποιοτικά. Αφ' ενός επειδή οι προσφορές ήτανκατά 13 δισ. περισσότερα αφ' ετέρου επειδή το κόστος ήταν 105 μ.β φθηνότερο (διαφορά απόδοσης). Τι σημαίνει αυτό, η προσφορά για την έκδοση του 2024 ήταν 13 δισ. από την αντίστοιχη του 2023 υπερκάλυπτε δε το σύνολο του προγράμματος δανεισμού του ΟΔΔΗΧ για φέτος, που είναι 10 δισ.
Δηλαδή μόνο με την έκδοση της Τρίτης καλύφθηκε με τη μία το 40% του συνόλου για το 2024. Διαφορά και ποιοτική καθώς, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αξιοσημείωτης μακροοικονομικής προσαρμογής και της στρατηγικής διαχείρισης του χρέους, με αποτέλεσμα νέοι επενδυτές οι οποίοι επενδύουν μόνο σε υψηλής ποιότητας ομόλογα θα προσελκυστούν από τις εγχώριες εκδόσεις. Σύμφωνα με το Bloomberg: τα 35 δισ. ευρώ προσφορών για το 10ετές ομόλογο συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς, μετά την επανένταξή της χώρας στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας μετά από μια δεκαετία.
Στην Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg, η υγιής ανάπτυξη και η δημοσιονομική προσαρμογή συνέβαλαν στην πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου κατά 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες, στο 3,2%, μακράν η καλύτερη επίδοση στον ανεπτυγμένο κόσμο. Υπάρχει «ισχυρή ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας», δήλωσε στο Bloomberg ο Κάσπαρ Χένσε, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management. «Η ανάπτυξη είναι ισχυρή, πολλές διαρθρωτικές τάσεις είναι πολύ θετικές. Το ελληνικό χρέος είναι μια καλή περίπτωση ακόμα και στον επίπεδο του BBB-» πρόσθεσε.
Τι σημαίνει αυτό, πέραν των δυνατοτήτων χρηματοδότησης του κρατικού χρέους; μα καλύτερους όρους και για το ιδιωτικό δλδ φθηνότερα κόστη για επιχειρήσεις, πραγματική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι 2 εκδόσεις Tier II από τις Eurobank, Εθνικής βγήκαν με ανταγωνιστικά κόστη. Ειδικότερα για την Εθνική, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. με την διοίκηση να αντλεί 600 εκατ. (από 500 εκατ. που ήταν ο αρχικός στόχος) με την απόδοση στο 4,5% (minus). Ανάδοχοι οι BofA, Citi, Deutsche Bank, UBS, Nomura και HSBC, σε ξένους θεσμικούς 85% της έκδοσης ενώ πάνω από 70% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.
Μετά τη νέα έκδοση τo συνολικό MREL της Τράπεζας ανέρχεται στο 25,70%, 297 μ.β. πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2024 και 44 μ.β. πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2025.
"Παράθυρο" χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους και για εταιρείες
Oπως λ.χ. στην περίπτωση της Autohellas- άντλησε 200 εκατ., με 4,25% το χαμηλότερο σημείο του εύρους που είχε δοθεί- πρόκριμα για μεγαλύτερες εκδόσεις όπως για παράδειγμα αυτές που θα χρησιμοποιήσει η ΔΕΗ για να χρηματοδοτήσει το τεράστιο επενδυτικό της πρόγραμμα. Στα 9 δισ. για την 3ετία 2024-2026, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο Γιώργος Στάσσης και το team του στην παρουσίαση του ομίλου σε ξένους επενδυτές στο Λονδίνο. Μόνο για το 2024 η ΔΕΗ προγραμματίζει επενδύσεις 3,4 δισ. με την κοινότητα να προεξοφλεί την "έξοδο" της με έκδοση ευρω-ομολόγων. Το γεγονός και μόνο των eurobonds καταδεικνύει την σημαντική θετική μεταβολή που επέρχεται για την εθνική οικονομία, συνακόλουθα την επιχειρηματικότητα.
Mezzeδάκια για τους long... τι "κρύβεται" πίσω από το rally
Θεαματικό το rally των mezzanines στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με αποδόσεις που προκαλούν...ίλιγγο. Ξεπέρασε το 100% σε διάστημα μόλις τον Ιανουάριο η άνοδος για το PhoenixVegaMezz, έφθασε το 85% για το CairoMezz,το 74% για το SunriseMezz και το 65% για το GalaxyCosmosMezz. Με τιμές "κλεισίματος" στην συνεδρίαση της Τετάρτης- τελευταία συνεδρίαση Ιανουαρίου/με παράλληλο "κλείσιμο βιβλίων" για τραπεζικά χαρτοφυλάκια και θεσμικούς αμοιβαίων κεφαλαίων.
Το "κλειδί" που έχει...ξεκλειδώσει αυτές τις αποδόσεις είναι η ανακτησιμότητα αξίας συνδυαστικά με το "πρασίνισμα" prortfoliosμη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα με τις εκποιήσεις και εξυπηρετούμενων δανείων που αποφέρουν υπεραξία πολλαπλάσια του μέσου κόστους κτήσης που είχαν πληρώσει τα funds-servicers στις τράπεζες. Εάν υποτεθεί πως το μέσο κόστος αγοράς είχε γίνει στο 12% (της αντικειμενικής αξίας) η διαφορά που προκύπτει από τη μεταπώληση/διαχείριση εγγράφεται ως έσοδο. Στην περίπτωση πώλησης ενός "ενήμερου δανείου" το premium μπορεί να φθάσει ακόμη και το 48%-55% με εύλογο το κέρδος του διαχειριστή.
Να θυμηθούμε τι είναι τα mezzanines: τέλος Οκτωβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση στο ΧΑ (ΕΝαλλακτική Αγορά) των GalaxyCosmos (της Alpha Bank) και Sunrise (της Πειραιώς) ακολουθώντας το Cairo (Eurobank). Πανομοιότυπη σύνθεση, δομή, όροι αποπληρωμής (Waterfall), μέγεθος ακόμα και αποτίμηση καθώς πρόκειται για δύο συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Σχεδίου «Ηρακλής» και συμμορφώνονται πλήρως με το πλαίσιο και τους κανόνες του σχεδίου. Τα mezzanine όμως, είναι αυτά που εμπεριέχουν αξία: σύμφωνα με την αποτίμηση που διενήργησε η Grant Thornton στην Galaxy Cosmos Mezz, τα mezzanine ομόλογα αποτελούν το 94,52% του ενεργητικού της εταιρίας, ενώ στην Sunrise Mezz τα mezzanine ομόλογα αποτελούν το 99,64% του ενεργητικού.
Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στη διανομή δωρεάν στους μετόχους της των μετοχών της Sunrise Mezz με αναλογία 1 μετοχή της Sunrise Mezz για κάθε 7 μετοχές της τράπεζας, ενώ η αναλογία για τους μετόχους της Alpha Bank ήταν 1 μετοχή Galaxy Cosmos για κάθε 27 μετοχές Alpha. Πρόκειται για δύο ειδικού τύπου επενδυτικά σχήματα, υψηλού κινδύνου, η επιτυχία των οποίων στηρίζεται στο βαθμό ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων από «κόκκινα» δάνεια που συνδέονται με τις mezzanine ομολογίες.Οι ομολογίες ενδιάμεσου κινδύνου βρίσκονται κάτω από τις υψηλής εξασφάλισης ομολογίες (senior notes) και υψηλότερα από τις ομολογίες χαμηλής εξασφάλισης (junior notes).
Η αξία των δυο εταιριών προσδιορίζεται κατά κύριο λόγο από δυο στοιχεία: την πορεία των ανακτήσεων από «κόκκινα» δάνεια και την ποιότητα των εγγυήσεων με τα οποία συνδέονται τα δάνεια που τιλοποιήθηκαν, την αποτίμηση των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Η επιτυχής εκτέλεση των business plan, η επιτάχυνση της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων και της οικονομίας, η βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της αποτίμησης των ομολόγων που έχουν οι δύο εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό τους. Μέχρι στιγμής οι εταιρίες αυτές έχουν έναν μεγάλο σύμμαχο: την αγορά ακινήτων, η εξαιρετική πορεία της οποίας βοηθά αποφασιστικά στις ανακτήσεις.
Τα waterfall τόσο του Sunrise Mezz όσο και του Galaxy Cosmos Mezz όπως και του Phoenix Vega Mezz προβλέπουν την αποπληρωμή των τόκων των mezzanine με υψηλή προτεραιότητα πριν την αποπληρωμή του κεφαλαίου των senior ομολόγων. Αντίθετα το waterfall της πρώτης σχετικής συναλλαγής, του Cairo Mezz, προβλέπει την πληρωμή των τόκων των mezzanine μετά την αποπληρωμή των τόκων αλλά και του κεφαλαίου των senior ομολόγων, δυσκολία που αποτυπώνεται στην κεφαλαιοποίηση του Cairo, η οποία υπολείπεται σημαντικά αυτής του Phoenix Vega Mezz.
==================================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές