Στα 5 δισ. ευρώ στοχεύει ο όμιλος Viohalko, η Εύη, ο Μητσοτάκης ο Καρέλιας και τα...mezzanines

Στα 5 δισ. ευρώ στοχεύει ο όμιλος Viohalko, η Εύη, ο Μητσοτάκης ο Καρέλιας και τα...mezzanines
Εύη Χριστοφιλοπούλου

Με 29% "τρέχει" η μετοχή της ElvalHalcor από την αρχή του έτους

Η άνοδος της ElvalHalcor και ο στόχος του ομίλου Viohalco για cap 5 δισ.

Πλέον στα 890 εκατ. η χρηματιστηριακή αξία που σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να φτάσει-και ξεπεράσει- το όριο του ενός ( 1 ) δισ. Γνωστό πως για τα ισχυρά funds το μέγεθος είναι μία από τις παραμέτρους που μετράει, δηλαδή η αποτίμηση μίας εταιρείας για να επενδύσουν να είναι τουλάχιστον ένα ( 1 ) δισ. Παράμετρος που ισχύει για τις άλλες 2 του ευρύτερου ομίλου, την Cenergy Holdings με χρηματιστηριακή αξία 1,390 δισ. και την Viohalco με 1,640 δισ.

Εάν η ElvalHalcor "πιάσει" όντως το ένα ( 1 ) δισ. τότε ο όμιλος θα εκπροσωπείται με 3 στο club των billionaires, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για το ενδεχόμενο προσέλκυσης κεφαλαίων από funds που επενδύουν σε "μεγέθη" αυτού του club. Παράλληλα ο όμιλος έχοντας 3 εταιρείες σε αυτή την κατηγορία μπορεί να προσεγγισθεί και ενιαία δηλαδή ως η συνολική αποτίμηση των Viohalco, Cenergy Holdings, ElvalHalcor. Σε τρέχουσες τιμές η χρηματιστηριακή αξία των 3 υπό ενιαία "μέτρηση" διαμορφώνεται στα 3,920 δισ.

Θα μπορούσε ο όμιλος- υπό ενιαία μορφή- να αποτιμάται κάποια στιγμή στα 5 δισ.; η απάντηση παραγόντων της αγοράς είναι καταφατική. Για το αν θα μπορούσε να σημαίνει κάτι περισσότερο; λ.χ. όπως η Mytilineos που "απλοποίησε" την διάρθρωση της καθιστώντας την πιο προσβάσιμη στα ξένα funds, θα φανεί, εάν και εφ' όσον έρθει αυτή η στιγμή.

Το μυστικό της ανόδου των mezzanines

Ομολογουμένως εντυπωσιακές οι επιδόσεις των mezzamnines, που ισχυρή διψήφια άνοδο από την αρχή του έτους έχουν "κλέψει την παράσταση" στα τερματικά των χρηματιστών. Στα 0,30 ευρώ το CairoMezz με άνοδο 68,64% τον Ιανουάριο, στα 0,0861 το PhoenixVegaMezz με 82,80%, στα 0,739 το GalaxyCosmosMezz με 47,21% και στα 0,3305 με άνοδο 57,76% το SunriseMezz.

Τι παίζει με τα mezzanines είναι το εύλογο ερώτημα: είναι γνωστό στην αγορά ότι οι τράπεζες εκχώρησαν στα funds-servicers χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων και μαζί αρκετά εξυπηρετούμενα. Επίσης είναι γνωστό, κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τα “πράσινα” δάνεια να πωληθούν (πίσω) στις τράπεζες, προφανώς σε τιμές διαφορετικές από τις μέσες τιμές κτήσης (έως 12%). Τι θα σημάνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Πως οι servicers θα λάβουν ένα ικανό κεφάλαιο σε χρόνο πολύ πιο σύντομο απ’ ότι με την σταδιακή ανακτησιμότητά (διαχειριζόμενα/πουλώντας μη εξυπηρετούμενα) υπεραξία τεράστια, που γνώστες της σχετικής διαδικασίας σπεύδουν να προεξοφλήσουν.

Στη Ν.Δ η Εύη Χριστοφιλοπούλου και στο δ.σ. της "Καρέλιας" ;

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου προσχώρησε στη ΝΔ, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Δευτέρας. Η ίδια δήλωσε ότι εδώ και καιρό έχει λάβει δημοσίως σαφή θέση και έχει στηρίξει την Κυβέρνηση που χειρίστηκε με επιτυχία πολλαπλές κρίσεις, προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πέτυχε αξιοθαύμαστα αποτελέσματα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Σήμερα, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης, συστρατεύεται με τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποδείξει ότι διαθέτει ένα σαφές πολιτικό όραμα, με προοδευτικό πρόσημο και απτό έργο που πηγαίνει την Ελλάδα μπροστά.

Ο.Κ για την πολιτική της διαδρομή - ξεκινώντας από το ΠΑΣΟΚ- θα κριθεί από τους πολιτικούς, άλλωστε δεν είναι η πρώτη. Ωστόσο, όσον αφορά στην επενδυτική/επιχειρηματική κοινότητα το κατά πόσον θα δικαιολογείται να παραμένει μέλος του δ.σ της ΚΑΡΕΛΙΑΣ - εταιρείας εισηγμένης στο ΧΑ- και μάλιστα με αμοιβές 120.000 ετησίως, όντως είναι ένα ζήτημα που ενδιαφέρει την αγορά.

Πρωτιά για Πειραιώς

Στα 3,49 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς με νέα άνοδο 0,93% χθες. Κόντρα στην γενικότερη διόρθωση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Πλέον η μετοχή ενισχύεται με 9,31% από την αρχή του έτους, δλδ το μεγαλύτερο ποσοστό από Εθνική, Eurobank και Alpha Bank. Συνακόλουθη η αύξηση της αποτίμησης, πλέον στα 4,376 εκατ. Προς τα τέλη Φεβρουαρίου η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2023- για πρώτο 10ήμερο Μαρτίου το placement του ΤΧΣ.

Μένει να αποφασισθεί το ποσοστό που θα διατεθεί, συνολικά το 27% του μ.κ που έχει το Ταμείο ή μέρος του (και πόσο). Στην υποθετική περίπτωση που η αποτίμηση της Πειραιώς έχει φτάσει τότε τα 4,9-5 δισ. το 27% θα αντιστοιχεί σε 1,3-1,4 δισ. και το 20% στο όριο του ενός δισ. Αυτό εξηγεί- εν μέρει- γιατί οι σύμβουλοι BofA (του ΤΧΣ) και Goldman Sachs-UBS (Πειραιώς) επιδιώκουν να δοθεί το σύνολο της θέσης του Ταμείου.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ