Η επίθεση Χούθι στην αμόλυβδη, οι αλλαγές στα πράσινα τιμολόγια και η... ευγένεια Χατζηδάκη

Η επίθεση Χούθι στην αμόλυβδη, οι αλλαγές στα πράσινα τιμολόγια και η... ευγένεια Χατζηδάκη

Έρχονται ανακατατάξεις στον κατάλογο των πράσινων τιμολογίων

Η διαφαινόμενη μείωση της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος και τον Ιανουάριο θα προκαλέσει και νέες μειώσεις στις χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και ανακατατάξεις στη λίστα των εταιρειών όπως αυτή διαμορφώνεται με κριτήριο την τιμή της κιλοβατώρας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και δεν αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αύριο και μεθαύριο, ο πίνακας της ΡΑΕ θα εμφανίζει πράσινα τιμολόγια με 12 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο ημερήσιο τιμολόγιο και 10 λεπτά στο νυχτερινό, επίπεδα πολύ κοντά στα πρό ενεργειακής κρίσης. Επειδή δεν έχουν όλοι οι πάροχοι την ίδια «συνταγή» και επειδή η πτώση της τιμής χονδρικής του ρεύματος επιδρά σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο, είναι πιθανό να δούμε αλλαγή στην πρώτη θέση και ανάδειξη άλλης εταιρείας ως «φθηνότερη». Πάντως, το ενδιαφέρον για τον Φεβρουάριο δεν επικεντρώνεται αυτή τη φορά μόνο στα πράσινα τιμολόγια. Εστιάζεται και στο τι θα γίνει με τα λεγόμενα «ημισταθερά», αυτά δηλαδή που προσφέρουν σταθερή χρέωση αλλά για μικρότερη διάρκεια από τους 12 μήνες. Αν -που έτσι φαίνεται- ανάψει το πράσινο φως και τυπικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα δούμε πολλές αντίστοιχες προσφορές.

Η έκπτωση φόρου για τα κλειστά ακίνητα και ο σεβασμός στους οικοδεσπότες

Προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να φανεί σκληρός με τους οικοδεσπότες και δεν απέκλεισε από το βήμα την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την χορήγηση απαλλαγής φόρου σε όσους ιδιοκτήτες ρίξουν και πάλι στην αγορά τα κλειστά ακίνητά τους. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση είναι -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- πολύ διστακτική στο να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση. Καταρχήν είναι δεδομένο ότι το μέτρο δεν θα περάσει ποτέ χωρίς «κόφτες» καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα συνιστούσε σκανδαλώδη παροχή στους έχοντες και κατέχοντες μεγάλη περιουσία που «τεχνικά» θα κρατούσαν εκτός αγοράς τα ακίνητά τους ποντάροντας στο ότι η πολιτεία θα «λυγίσει» υπό το βάρος του στεγαστικού προβλήματος. Το αν θα υπάρξει φορολογική ελάφρυνση έστω και με κόφτες, θα εξαρτηθεί από το τι θα δείξει η προωθούμενη απογραφή των κλειστών ακινήτων. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να συνταχθεί μια λεπτομερής έκθεση που θα παρουσιάζει τους λόγους για του οποίους εμφανίζονται τόσες εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά ακίνητα στις φορολογικές δηλώσεις. Φταίει η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται; Φταίει το μπλεγμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς; Φταίει το γεγονός ότι δεν έχουν τακτοποιηθεί αυθαιρεσίες και δεν μπορεί να συμπληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου;

Οι Χούθι ανεβάζουν την τιμή της αμόλυβδης

Αρχίζει να γίνεται αισθητή στα πρατήρια η αύξηση της τιμής χονδρικής της αμόλυβδης, απόρροια της ανόδου στη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Προβληματίζει η διάρκεια των γεγονότων στην Ερυθρά Θάλασσα, ανεβαίνει το brend προς τα 84 δολάρια το βαρέλι και αυτό θα αρχίσει να φαίνεται ολοένα και περισσότερο μέσα στην εβδομάδα και στην αντλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ