Η μεταγραφή Βαρβιτσιώτη, το σταυροδρόμι στην οικονομία και η... χλαίνη του Ηρακλή

Η μεταγραφή Βαρβιτσιώτη, το σταυροδρόμι στην οικονομία και η... χλαίνη του Ηρακλή

Ο πραγματικός λόγος παραίτησης του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι προβλέψεις για την πορεία των επιχειρηματικών κερδών και ο προβληματισμός για τον Ηρακλή ΙΙΙ

--- Παραίτηση Βαρβιτσιώτη.

Στην αποστροφή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη πως, "...η προσφορά στον τόπο δεν γίνεται μόνο από τα βουλευτικά έδρανα, συνδυαστικά με την πρότερη θητεία του στο υπ. Ναυτιλίας αναζητούσαν παράγοντες της αγοράς τον επόμενο προορισμό του μέχρι εχθές βουλευτή της Ν.Δ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την κίνησή του αυτή έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό και η οποία έγινε σε απόλυτη συνεννόηση. Έχοντας συμπληρώσει πάνω από δύο δεκαετίες στην πολιτική, επιδιώκει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να κάνει το επόμενο επαγγελματικό του βήμα. Κατά ορισμένες πληροφορίες οδεύει προς τον όμιλο του εφοπλιστή Προκοπίου, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Παλαιόθεν γνωστές οι άριστες σχέσεις των δύο ανδρών, όπως και η αγάπη του Μ.Β στην θάλασσα. Γνώστες του παρασκηνίου αποδίδουν και πολιτικό χαρακτήρα στην κίνηση του, δεδομένου ότι η κόρη του εργάζεται στο Μαξίμου και ο ίδιος θα ήθελε να "ανοίξει δρόμο" για την ενεργότερη συμμετοχή της στα πολιτικά δρώμενα.

--- Ωρα Μηδέν για την Avramar.

Δυσάρεστες οι εξελίξεις στο μέτωπο της Avramar. Φθίνουσα η λειτουργία του σχήματος ιχθυοκαλλιεργειών από την στιγμή που πέρασε στους επενδυτές Amera και Mubadala με τις τράπεζες να αδυνατούν να βρουν κοινό τόπο ως προς το απαραίτητο "κούρεμα" των 3ψήφιων υποχρεώσεων της εταιρείας. Η ουσία είναι πως όσο δεν επιτυγχάνεται λύση τόσο η Avramar "βυθίζεται" όλο και περισσότερο με συνέπεια να υφίσταται ζήτημα λειτουργίας της. Σε "βαθύ κόκκινο" οι υποχρεώσεις/δάνεια της και προς τις 4 συστημικές τράπεζες, που όσον τις αφορά πολύ δύσκολα θα αποφύγουν την υποχρέωση να αναλάβουν δυσθεώρητες προβλέψεις.

---Τι "βλέπει" η Eurobank στην AEGEAN.

Θετικό και το τέταρτο 3μηνο 2023 εκτιμούσαν οι αναλυτές της Eurobank, πως θα παρουσιάσει η αεροπορική εταιρεία. Σημειωτέον ότι, θετικό Q4 είχε καταγράψει η AEGEAN και το 2022.Η ουσία είναι πως, η διοίκηση Βασιλάκη προχωρά σε μείωση δανεισμού αξιοποιώντας τις θετικές ταμειακές ροές και τα αυξημένα διαθέσιμα. Στα 13,8 ευρώ, με σύσταση για "αγορά" η σύσταση της Eurobank. Στα 15,4 ευρώ θέτει την τιμή-στόχο η Euroxx, που επανεκκινεί την κάλυψη της εταιρείας με σύσταση για απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς. Στα 14,7 ευρώ ο πήχης σύμφωνα με την Optima Bank, με τους αναλυτές να την συμπεριλαμβάνουν στις κορυφαίες επιλογές της (top picks).

--- Δεν φτάνει η...χλαίνη του "Ηρακλή".

Προβληματίζονται στο υπ. Οικονομικών για το ύψος των καλύψεων/εγγυήσεων του "Ηρακλή ΙΙΙ". Τα μετρούν από εδώ-τα μετρούν από εκεί αλλά δεν βγαίνουν, με τίποτε. Για αυτό και στην Νίκης, είδαν αναμμένα φώτα ξημερώματα Τετάρτης. Πρακτικά οι εγγυήσεις υπολογίζονται σε 2 δισ. που φτάνουν ίσα-ίσα για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Attica Bank και Παγκρήτιας. Δεδομένου ότι προέχει η εξυγίανση των 2 μη συστημικών- προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός συγχώνευσης/απορρόφησης τους σε ένα σχήμα- τον περίφημο 5ο πόλο- εύλογο είναι το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με τις τιτλοποιήσεις των NPEs. Δεν φτάνει η...χλαίνη του "Ηρακλή" για όλες τις τράπεζες...

--- Τι εκτιμά για τα κέρδη 2023 ο Μάνος Χατζηδάκης.

"Με δεδομένο ότι η οι εκτιμήσεις της Αγοράς είθισται να ενσωματώνουν πάντοτε ένα παράγοντα ρίσκου και άρα είναι στην πλειοψηφία τους κατώτερες από τα πραγματικά δεδομένα, η κερδοφορία του 2023 μπορεί να συναντήσει, ή και να ξεπεράσει για το σύνολο των Εισηγμένων το περυσινό ρεκόρ όλων των εποχών. Η ‘ετυμηγορία’ για το αν θα έχουμε ένα νέο ρεκόρ κερδοφορίας για τις Εισηγμένες Εταιρείες θα φανεί λίγο μετά τις 14 Μαρτίου, όταν και ολοκληρώνεται το βασικό σκέλος των δημοσιεύσεων του FTSE25. Το σίγουρο είναι ότι με μια ακόμα υψηλή επίδοση κερδών, το θεμελιώδες υπόβαθρο των βασικών Εταιρειών του Χ.Α. δυναμώνει, περιορίζοντας το δυνητικό περιθώριο υποχώρησης της Αγοράς"εκτιμά ο έμπειρος αναλυτής (και επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής).

--- O IOBE προειδοποιεί.

Την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 αναθεώρησε προς τα κάτω ο ΙΟΒΕ βάζοντας τον πήχη στο 2,2% από 2,4% που ήταν αρχικά. Ο λόγος; η λίγο δυσμενέστερη εικόνα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής Νίκος Βέττας κατά την παρουσίαση της τριμηναίας έκθεσης. Για το 2024 διατηρείται η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4%, ενώ προβλέπεται πληθωρισμός 2,8% και ανεργία στο 10,5%.Ο επικεφαλής του Ιδρύματος ήταν σαφής: "Πηγαίνουμε πίσω σε μια διχάλα του δρόμου εκεί που ήμασταν πριν το 2008 και θα κληθούμε να αποφασίσουμε σαν οικονομία πως θα προχωρήσουμε"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ