Το CVC στην Νέα Υόρκη για την πώληση του κλάδου Υγείας (?) και το νέο placement Helleniq Energy (?)

Το CVC στην Νέα Υόρκη για την πώληση του κλάδου Υγείας (?) και το νέο placement Helleniq Energy (?)
Αλεξ Φωτακίδης CVC

Ενδιαφέρουσες οι επιχειρηματικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα για CVC και Helleniq Energy

CVC Capital: Προς άγραν αγοραστών στην Νέα Υόρκη;

Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από τους insiders η συμμετοχή του CVC Capital στην πολύ σημαντική εκδήλωση της JPMCστην Νέα Υόρκη. Μάλιστα η παρουσία σε ανώτατο επίπεδο (του CVC Greece) του ενεργότερου equity fund στην ελληνική αγορά είναι η πρώτη ανάλογη του κλάδου, τουλάχιστον όσον αφορά τα κατά καιρούς road shows λ.χ. της Morgan Stanley e.t.c. Με το που έγινε γνωστή η συμμετοχή του team του Αλεξ Φωτακίδη σε μία τόσο μεγάλου μεγέθους (ως προς τα επενδυτικά πορτοφόλια που απευθύνεται) εκδήλωση άρχισαν να κυκλοφορούν και διάφορα σενάρια.

Ας δούμε πως έχει η κατάσταση: το fund είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στον ευρύτερο κλάδο της υγείας (HHG) χτίζοντας θέσεις σταδιακά από το 2017 και μετά. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε κυρίως στον ασφαλιστικό κλάδο (Εθνική ΕΕΓΑ), στον τροφίμων-διατροφής (Vivartia) και δευτερευόντως σε τομείς μέσω των D- Marine, Skroutz.gr e.t.c. Κανόνας για τα equity funds ο εύλογος χρόνος επένδυσης- όσον αφορά στην ωρίμανση, στη μεγιστοποίηση των ebitda με σκοπό τη μεγέθυνση της μεταπωλητικής αξίας- .λ.χ ενδεικτική η περίπτωση της BC Partners με την εξαγορά από την οικογένεια Κάτσου και σε εύλογο χρόνο πώλησή της στο Partners Group.

Είθισται αυτός ο εύλογος-επενδυτικά- χρόνος να κυμαίνεται από 5 έως 7 έτη (ανάλογα με την απόδοση επένδυσης/κεφαλαίου). H περίοδος τοποθέτησης της CVC Capital/Greece στον κλάδο της υγείας κλείνει 6ετία, με τους insiders να κάνουν λόγο-εδώ και μήνες- πως το fund έχει εκδηλώσει την πρόθεση να αποεπενδύσει. Μάλιστα οι ίδιοι ισχυρίζονταν ότι ο πήχης είχε τεθεί στα at least 2 δισ. ευρώ. Με όρους ευρωπαϊκών deals τα κεφάλαια που ζητά το fund θεωρούνται λογικά, πλην όμως σε μία αγορά "ρηχή" και δίχως παίκτες ανάλογου "ταμείου" αγοραστής δεν υπάρχει.

Δεδομένου ότι το επενδυτικό ακροατήριο (δυνητικοί αγοραστές) που θα έχει η JPMC στην εκδήλωσή της είναι αυτό που θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός deal σε αυτά τα μεγέθη, οι insiders υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή/παρουσία του CVC Capital μόνο τυχαία δεν είναι. Θα φανεί...

Προς νέο placement της Helleniq Energy

Ημέρες προετοιμασίας για το ΙΡΟ του 20%+10% του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος που είναι και στην αγορά ένα από τα ερωτήματα για την "επόμενη ημέρα" σχετίζεται αφ' ενός με την στάση που θα τηρήσει το Υπερταμείο- όσον αφορά στο 25% που έχει στο χαρτοφυλάκιο του- αφ΄ετέρου πότε θα προχωρήσει η επόμενη διάθεση μειοψηφικών ποσοστών της Helleniq Energy. Τον Δεκέμβριο έγινε το πρώτο- με διάθεση ποσοστών των ΡΟ&ΙΗ (συμφερόντων Λάτση) και ΤΑΙΠΕΔ (σε αναλογία 60%-40% αντίστοιχα).

Στα 7 ευρώ/μτχ έκλεισε η διάθεση των ποσοστών, με αποτέλεσμα η μεν πρώτη πλευρά να διαθέτει το 40,4% η δε δεύτερη το 31,2% αντίστοιχατου μ.κ του Ομίλου. Δεδομένου ότι ο χειρισμός της όλης διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ ήταν άκρως αποτελεσματικός, ο δε ρόλος του Δημήτρη Πολίτη καθοριστικός στην αγορά θεωρούν ότι εάν το κλίμα είναι ευνοϊκό- κατά το δεύτερο 6μηνο- ένα δεύτερο placement θα ήταν πολύ πιθανό. Σταθερά πάνω από την τιμή διάθεσης των 7 ευρώ η μετοχή- με τοπικό υψηλό στα 7,49 ευρώ και διακριτό μάζεμα το τελευταίο διάστημα στα 7,15-7,20 ευρώ όσοι τοποθετήθηκαν στο χαρτί είναι με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό κερδισμένοι.

Το free float διευρύνθηκε (επιπλέον 11% του μ.κ) η τοποθέτηση hedge funds με την ανάλογη μόχλευση ενίσχυσε την ταχύτητα (κυκλοφορίας) της μετοχής, εξέλιξη που διευκόλυνε την είσοδο ισχυρών ιδιωτών επενδυτών. Ενδεχόμενη επόμενη διάθεση- από κοινού των 2 βασικών μετόχων- θα μπορούσε να είναι ανάλογη της πρώτης (για ένα 10%-12% πιθανόν με την ίδια αναλογία ή διαφορετική) με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει εύλογο ενδιαφέρον να παράξει πρόσθετη υπεραξία.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ