Η κρίσιμη Πέμπτη και...25, δίνει εξετάσεις ξανά η ελληνική οικονομία και το placement της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η κρίσιμη Πέμπτη και...25, δίνει εξετάσεις ξανά η ελληνική οικονομία και το placement της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ημέρα που έχουν "κυκλώσει" οι traders η προσεχής Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, καθώς τόσο εκτός, όσο και εντός προοιωνίζονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Πέμπτη και... 25

Στη Νέα Υόρκη διεξάγεται η επενδυτική ημερίδα της JP Morgan Chase- η πρώτη only Greeks- του ισχυρότερου τραπεζικού/επενδυτικού ομίλου στον κόσμο- με ενεργότατη συμμετοχή του Jamie Dimon- και από κοινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- πρόσκληση σε "μεγάλα πορτοφόλια- να εντάξουν και την ελληνική κεφαλαιαγορά στο monitoring τους.

Στην Φρανκφούρτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, με την Christine Lagarde να επαναλαμβάνει την πρόθεση μείωσης των επιτοκίων από το καλοκαίρι.Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα αρχίζει να προσλαμβάνει ανεξέλεγκτη διάσταση, 2 είναι οι πιθανές ημερομηνίες που θα μπορούσε να προχωρήσει σε μείωση, είτε στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου είτε της 20ης Ιουλίου. Επικρατέστερη- και λόγω των ευρωεκλογών (6-9/6)- αλλά και του κενού που ακολουθεί τον Ιούλιο (η ΕΚΤ δεν συνεδριάζει Αύγουστο) η πρώτη, δλδ Πέμπτης 6 Ιουνίου.

Στην Αθήνα, για το Χρηματιστήριο Αθηνών η Πέμπτη είναι η ημέρα που η διοίκηση της Mytilineos θα ανακοινώσει βασικά μεγέθη 2023- το flash note θα ακολουθήσει ενημέρωση των αναλυτών. Mένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των χρηματιστών για ebitda ύψους ενός ( 1 ) δισ. plus, στόχος εφικτός βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μηνου 2023.

Για την ίδια μέρα υπολογίζει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ότι θα αποσφραγιστούν οι φάκελοι οικονομικών προσφορών για τον ΒΟΑΚ (μεσαίο τμήμα) με διεκδικητές τους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos- ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και AVAX-Meridiam, ΑΙΓΗΣ. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πως, εάν όντως προχωρήσει η σχετική διαδικασία θα σημαίνει-πρακτικά- πως μεταξύ των ισχυρών του κλάδου επιτεύχθηκε ένα modus operandi εξέλιξη- που εάν και εφ' όσον ισχύσει- θα δίνει διέξοδο και στα άλλα 2 μεγάλα projects της "Αττικής Οδού"- δευτερευόντως- της "Εγνατίας Οδού".

Το μπαράζ αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας και οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Εβδομάδα με πλήθος αναφορών η τρέχουσα, καθοριστική σύμφωνα με χρηματιστές καθώς θα διαφανεί η στάση των διαχειριστών ξένων funds για τα ελληνικά assets. Από το Investment Day της ΔΕΗ, το Road Show της JPMC, την έκδοση retail εντόκου για το κοινό, την ανακοίνωση flash note της Mytilineosγια τα μεγέθη 2023 μέχρι την βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Scope Ratings οι συνεδριάσεις έχουν αυξημένο ενδιαφέρον. Οσον αφορά στην αξιολόγηση από τον γερμανικό οίκο- Παρασκευή 26 Ιανουαρίου- πρώτη από σειρά που ακολουθούν για το 2024 η σημασία έγκειται κυρίως στο σήμα που θα στείλει στις αγορές για το πως θα ενεργήσουν οι 4+1 με κρίσιμο ορόσημο την 15η Μαρτίου- ημέρα που η Moody's θα κρίνει το outlook της οικονομίας.

Η Scope Ratings ήταν η πρώτη από τους οίκους αξιολόγησης που είχε αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην χώρα μας- όταν ακόμη δεν είχε "πσιτοποιηθεί" από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- εξακολουθεί να "βλέπει" υψηλά τον ρυθμό ανάπτυξης (2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025) το πιθανότερο δεν θα αναβαθμίσει την κλίμακα αλλά θα μπορούσε να προϊδεάσει για τους επόμενους. Θα ακολουθήσει- 8 Μαρτίου- η DBRS που έχει βαθμολογήσει με ΒΒΒ και "βλέπει" ανάπτυξη 1,3% (2024) και 2% (2025).Δύσκολα να δώσει την "κλίμακα", ενδέχεται όμως να αναβαθμίσει την προοπτική σε "θετική" από "ουδέτερη".

Πρακτικά, πρώτοι ο Γερμανικός και μετά ο Καναδικός οίκος θα προλειάνουν το έδαφος για την Moody's. Ο ισχυρότερος οίκος αξιολόγησης και ο μόνος που δεν έχει δώσει το investment grade. Εχοντας...καεί στον χυλό- ο Αμερικανικός οίκος, στην κρίση του 2009- ήταν έκτοτε ο πλέον επιφυλκακτικός, αυστηρός απέναντι στην ελληνική πλευρά. Στις 15 Μαρτίου η "κρίσιμη ημερομηνία" καθοριστική για το rating αλλά και την συμπερίληψη στα κάθε λογής bond funds e.t.c.

Η μεγάλη απόκλιση της Moody's ακόμη και από τους Αμερικανικούς οίκους Fitch, Standard & Poor's την "υποχρέωσε" (κατά κάποιο τρόπο)να ανεβάσει την βαθμολόγηση της κατά 2 κλίμακες με τη μία. Το Βa1 από Ba3- στα μέσα Σεπτεμβρίου- παρότι δεν ήταν έκπληξη για τους ανθρώπους του ΟΔΔΗΧ, είχε θεωρηθεί πολύ γενναιόδωρη κίνηση με πολλαπλά μηνύματα. Ομως, η ουσία είναι ότι ο οίκος δεν μπορούσε να αποκλίνει τόσο από όλους τους άλλους όταν το ελληνικό χρέος αντιμετωπιζόταν από τα πανίσχυρα funds ως να ήταν οικονομίας με επενδυτική βαθμίδα και μεγέθη όπως λ.χ. η JPMC "άνοιγαν" long θέσεις στα κρατικά ομόλογα.

Πολύ δε περισσότερο που η απόδοση τους είχε ξεπεράσει κατά πολύ τα Ιταλικά και πλησίαζε τα Ισπανικά. Δύσκολα η Moody's δεν θα δώσει το investment grade στις 15 Μαρτίου- τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αλλά κυρίως με όσα έπονται-Πιθανότατα μέχρι τότε και το ΙΡΟ για το 19%+10%+1% του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" θα έχει γίνει, το placement για το 27% (μέρος ή όλον) του μ.κ της Πειραιώς θα πραγματοποιείται εκείνες τις ημέρες (ή θα έχει ολοκληρωθεί μόλις) και το υπόλοιπο 18,4% της Εθνικής θα είναι...καθ' οδόν, και ότι άλλο...υπό "κανονικές συνθήκες" αυτά, καθώς "μαύροι κύκνοι" εμφανίζονται κάθε τρεις και λίγο..

Placement ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Δεν έδειξε να ξαφνιάζεται η κοινότητα από την ταχύτητα της διαδικασίας διάθεσης του 5,8% του μ.κ της εταιρείας. Αυτό γιατί ο όλος σχεδιασμός ήταν οικείος από προηγούμενη-ανάλογη κίνηση του βασικού μετόχου με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την York Capital(2018) που θυμίζω πως, είχε αποφέρει 41,3 εκατ. Στην παρούσα, η πλευρά Περιστέρη (Perge Ltd) "βγάζει" 6 εκατ. μτχ (η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ λειτουργεί ενδιάμεσος *) σε 10 μεγάλους επενδυτές. Στα 13,20 ευρώ (με discount 5,70%) θέμα απίσχνασης των μετόχων δεν υφίσταται, ενώ μέσω της ακύρωσης ιδίων μετοχών (τιμή κτήσης τα 7,29 ευρώ/μτχ) προκύπτει όφελος 35,4 εκατ.

(*) Η AXIA Ventures Group Ltd ενήργησε ως Διεθνής Συντονιστής της διαδικασίας ιδιωτικής τοποθέτησης.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ