"Ελ. Βενιζέλος", ΤΑΙΠΕΔ και η στάση που θα κρατήσει τι Υπερταμείο. H Αttica Holdings έχει στόρι;

"Ελ. Βενιζέλος", ΤΑΙΠΕΔ και η στάση που θα κρατήσει τι Υπερταμείο. H Αttica Holdings έχει στόρι;

 Στην "επόμενη ημέρα" μετά την διάθεση του 30% του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" προσβλέπουν ξένα funds και Υπερταμείο.

"Ελευθέριος Βενιζέλος": Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει, το Υπερταμείο τι θα κάνει;

Ως γνωστόν με την σχετική διαδικασία το 20% θα διατεθεί στο ευρύ επενδυτικό κοινό και το 10% στον υφιστάμενο μέτοχο AviAllianceGmBH- που ελέγχεται από το fund PSP Investments. Οι Καναδοί θα καταβάλουν ένα premium επί της τιμής του ΙΡΟ, ένα διψήφιο ποσοστό του 12% θα ήταν εύλογο για την διοίκηση του Ταμείου.

Ετσι, με την αποχώρηση του ΤΑΙΠΕΔ η νέα σύνθεση θα διαμορφωθεί σε: AviAlliance 40%+10% = 50%, Υπερταμείο 25%, πλευρά μελών οικογένειας Κοπελούζου 6%- 6,5% .Εύλογο το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με το 25% που έχει το Υπερταμείο, καθώς κοινό μυστικό είναι πως διακριτικές πιέσεις από funds ασκούνται ήδη για να διατεθεί η συγκεκριμένη συμμετοχή. Λογικό, καθώς μετά την χρονιά-ρεκόρ του 2023 και τον σχεδιασμό επέκτασης του αεροδρομίου(σε χώρους-θέσεις, εγκαταστάσεις όσον αφορά στο κυρίως μέρος αλλά και επιπλέον logistics, στάθμευση και ξενοδοχείο) προεξοφλείται πως το asset θα μπορεί να έχει ένα fair value μεγέθους 1,5 δισ. (με την εκκίνηση των εργασιών).

Ωστόσο, όπως πληροφορείται το fpress, ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης θα προτιμούσε το Υπερταμείο όχι μόνο να μην αποεπενδύσει αλλά να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο προκειμένου να μπορέσει να αντλήσει χρηματοδότηση (κυρίως) από ξένους φορείς. Πρακτικά ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου θεωρεί ως πιο συμφέρον να διατηρήσει το ποσοστό- εργαλείο για κεφαλαιακή μόχλευση- από το να το εκχωρήσει μία και έξω. Το σίγουρο είναι ότι, με το που θα εισαχθεί στο ΧΑ το "Ελευθέριος Βενιζέλος" θα ξεκινά η συζήτηση για το τι θα γίνει με την συμμετοχή του Υπερταμείου.

Αttica Holdings και όχι μία απλή ακτοπλοϊκή

Μία λεπτομέρεια κάνει την διαφορά για την εισηγμένη μου έλεγε έμπειρος παράγοντας της αγοράς. Η Attica είναι Συμμετοχών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, κυρίως δε με όσα προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον. Η Holding έχει ένα portfolio με τις γνωστές ακτοπλοϊκές (SuperFast, Blue Star, HellenicSeaWays, ANEK, Africa Morocco Link), συμμετοχή στον κλάδο του hoteling (μέσω της Attica Blue Hospitality τα πρώην Τinos Beach- του Θανάση Μαρτίνου- Naxos Resort Beach Hotel- στον Αη Γιώργη-) ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ΟΝΕΧ (Ναυπηγεία Ερμούπολης και Ελευσίνας) 10ετούς διάρκειας για την συντήρηση-ναυπήγηση κ.λ.π "ανοίγοντας παράθυρο" μέχρι για χρηματοδότηση από ξένα funds, τράπεζες που επενδύουν σε προγράμματα "πράσινης μετάβασης".

Στα 476,6 εκατ. η αποτίμηση όλου αυτού του portfolio- που κατά 94,613% ανήκει στον έλεγχο της Πειραιώς (μέσω της θυγατρικής Strix). Αξία που στα χέρια ενός έμπειρου και με διεθνείς διασυνδέσεις investor banker θα μπορούσε να αποκτήσει πολλαπλάσια. Μάλιστα ο ίδιος παράγων μου θύμισε πως, καλοκαίρι του 2007 ο Περικλής Παναγόπουλος πουλούσε την τότε μικρότερη Attica Συμμετοχών στον Ανδρέα Βγενόπουλο. Εκτίμησή του πως, ο Χρήστος Μεγάλου θα επιδιώξει να "τιμολογηθεί" εύλογα το portfolio στο σύνολο του, ενδεχομένως μεταπουλώντας μέρος του.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ