Ο Μητσοτάκης πήρε το γραφείο του Καραβία, ο 5ος τραπεζικός πόλος περνά από...Alumil και τα επιτόκια

Ο Μητσοτάκης πήρε το γραφείο του Καραβία, ο 5ος τραπεζικός πόλος περνά από...Alumil και τα επιτόκια

Στα νέα υπερσύγχρονα γραφεία της εγκαθίσταται η Eurobank, στα παλαιά που στεγάζονταν στο Μποδοσάκειο μεταφέρεται η Βουλή.

O Κ. Μητσοτάκης στην... θέση του Φ. Καραβία

Το στρατηγείο του Ομίλου στο κτηριακό "τρίγωνο" στο κέντρο της Αθήνας (Ομήρου και Σταδίου, Σταδίου και Κολοκοτρώνη και Πεσματζόγλου) όπου και τα νέα γραφεία του Φωκίωνα Καραβία. Μαζί με του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου Γιώργου Ζανιά και άλλων υψηλόβαθμων της διοίκησης. Στην παλαιά έδρα της Eurobank- Αμαλίας και Σουρή- στο εμβληματικό Μποδοσάκειο έχει μεταφερθεί (από 1/1/2024) το μεγαλύτερο μέρος της Βουλής. Εκεί πρόκειται να μετακομίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό να εγκαθίσταται στο γραφείο που μέχρι πρόσφατα είχε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.Για το διάστημα που θα απαιτηθεί για την ανακαίνιση του Μαξίμου (επίκειται η έναρξη σχετικών εργασιών), κατ' αρχήν.

Η Alumil και ο 5ος πόλος στις τράπεζες

Τι σχέση θα μπορούσε να έχει η Alumil με τον προωθούμενο 5ο πόλο στο εγχώριο banking; Και όμως υφίσταται, με κοινό παρονομαστή το δανειακό χαρτοφυλάκιο και τις υποχρεώσεις της εισηγμένης έναντι των τραπεζών, στην περίπτωση μας με την Παγκρήτια και την Attica Bank. Συγκεκριμένα: είναι γνωστό πως η Παγκρήτια ανέλαβε (αρχές Οκτωβρίου) δάνεια ύψους 40,8 εκατ. της Alumil.Στις 8/10 σε συνέχεια σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η διοίκηση της εταιρείας απαντούσε "...Κατόπιν επικοινωνίας της doValue, επιβεβαιώθηκε η μεταβίβαση δανειακών απαιτήσεων της CAIRO NO.3 και της FRONTIER (υπό την κοινή διαχείριση της doValue) συνολικής αξίας 40.890.797,66 προς την Παγκρήτια Τράπεζα, δίχως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην από 03.12.2020 σύμβαση αναδιάρθρωσης, η μεταβίβαση δανειακών απαιτήσεων/ομολογιών δεν προϋποθέτει την συναίνεση της ΑΛΟΥΜΥΛ, ολοκληρώνεται με απλή σύμβαση προσχώρησης και, ως εκ τούτου, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στους όρους της αναδιάρθρωσης...". Μέχρις εδώ καλά, ενώ έτερο μέρος των δανείων της Alumil είχε εκκινήσει να πάρει η Attica Bank (είχε αναλάβει ήδη τιτλοποιημένα της ΣΙΔΜΑ)με την σχετική εισήγηση να έρχεται στο δ.σ μέσα Νοεμβρίου. Οι συζητήσεις με την Cepal έγιναν, προχώρησαν αλλά όταν ο σχετικός φάκελος ήρθε προς έγκριση στο δ.σ της τράπεζας, εγέρθηκαν ενστάσεις με συνέπεια να μην προχωρήσει.

Το ενδιαφέρον συνίσταται στο ότι Attica Bank και Παγκρήτια προωθείται-πανταχόθεν- προκειμένου μέσω λειτουργικής συγχώνευσης να αποτελέσουν τον 5ο πόλο στο "καρέ" των συστημικών. Ως εκ τούτου το ερώτημα, 2 δ.σ για το ίδιο θέμα- απόκτηση τιτλοποιημένων υποχρεώσεων εισηγμένης-μέσω servicer e.t.c- 2 διαφορετικές αποφάσεις, το δ.σ της μίας αναλαμβάνει τα δάνεια-στο άλλο "παγώνει"- διχογνωμία ( ; ) για 4-5 δεκάδες εκατ. μίας μεσαίας εταιρείας. Συνεπώς, θα φανεί στην συνέχεια πως οι 2 έσσονται εις 1, και τι μέλλει με τα 2 δ.σ τις 2 διοικητικές συνθέσεις (επικεφαλής κ.λ.π).Πάντως ήταν η Ελένη Βρεττού που συναντήθηκε με την Κλαούντια Μπουχ, στην πριν μία εβδομάδα επίσκεψη της διαδόχου του Αντρέα Ενριαστον στον SSM. Εάν αυτό λέει κάτι για το τι θα ακολουθήσει.

Tι θέλουν να πουν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Ο...μοιραίος Phillip R. Lane και η 25η Ιανουαρίου που πλησιάζει

Μην έχετε σίγουρη τη μείωση επιτοκίων το 2024, είπε ο Ρόμπερτ Χολτσμαν την Δευτέρα. Γνωστός bearish ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας- μέλος του governing council της ΕΚΤ- Μία μέρα μετά ήταν ο Γιοακίμ Νάγκελ ο οποίος σε δηλώσεις του (Bloomberg TV) συμφωνούσε πως είναι νωρίς για οποιαδήποτε συζήτηση (πριν το καλοκαίρι) ενώ και ο Φίλιπ Λέϊν χαρακτήριζε αυτοκαταστροφική μία πρόωρη μείωση επιτοκίων. Και ναι μεν ο επικεφαλής της Bundesbank είναι γνωστός για τις άκρως συντηρητικές του θέσεις αλλά ο Ιρλανδός οικονομολόγος- σύμβουλος της ΕΚΤ- θυμίζουμε πως με δική του έκθεση η Κριστίν Λαγκάρντ είχε αναφερθεί σε προσωρινό και διαχειρίσιμο πληθωρισμό το 2021, πρόβλεψη που διαψεύσθηκε πανηγυρικά εκθέτοντας την Γαλλίδα οικονομολόγο.

Εκτός όλων των άλλων συνεπειών που υπέστησαν (υφίστανται) επιχειρηματικότητα, πραγματική οικονομία κ.λ.π Εκτιμήσεις παραγόντων της ΕΚΤ εντελώς contrarian στο αποτέλεσμα τελευταίας δημοσκόπησης του Bloomberg (στις 15/1) πως η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τις μειώσεις από την συνεδρίαση του Ιουνίου (6/6) με 25 μ.β συνεχίζοντας Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο "ρίχνοντας" το βασικό επιτόκιο στο 3% (τρέχον 4% ). Κοντός ψαλμός, που λένε...στις 25 Ιανουαρίου η- πρώτη για το 2024- συνεδρίαση της ΕΚΤ, θα φανούν ( ; ) οι προθέσεις των μελών του δ.σ και της Γαλλίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ