Οι καταπατητές δημόσιας γης, η έξοδος στις αγορές και η εισφορά αλληλεγγύης που… παραμένει

Οι καταπατητές δημόσιας γης, η έξοδος στις αγορές και η εισφορά αλληλεγγύης που… παραμένει

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από την πλευρά των καταπατητών εκτάσεων ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου.

Αν το εξαγοράσεις, μπορείς να το σώσεις

Η «ιδέα» είναι ότι με την υποβολή της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι θα πληρώσουν για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ιδιοκτητών προσεγγίζουν τους 90.000 κάτι που σημαίνει ότι δυνητικά, το δημόσιο μπορεί να εισπράξει ακόμη και 500 εκατ. ευρώ μέσα στην 5ετία καθώς το τίμημα που θα προκύπτει για την εξαγορά θα πρέπει να καταβληθεί σε έως και 60 δόσεις. Ασφαλώς και υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπορέσει κάποιος τίτλους ιδιοκτησίας όμως είναι πολλά τα καταπατημένα πολλά επομένως και τα προσδοκώμενα έσοδα. Χαμένες για χαμένες τις είχε αυτές τις εκτάσεις το δημόσιο καθώς μιλάμε για καταπατήσεις που είχαν γίνει πριν από 40 χρόνια. Τουλάχιστον να βγάλει και κανά φράγκο για τα κρατικά ταμεία…

Εβδομάδα εξόδου;

Οι εκδόσεις ομολόγων δεν προαναγγέλλονται όμως δεν θα παραξενευτεί κανείς αν ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το πρώτο -πιθανότατα 10ετές- ομόλογο της νέας χρονιάς. Όποιες εκδόσεις ομολόγων έχουν γίνει από τις αρχές του χρόνου -εταιρικές ή κρατικές- συγκεντρώνουν πολύ μεγάλη ζήτηση καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στην μελλοντική πτώση των επιτοκίων. Στον ΟΔΔΗΧ θυμούνται την περυσινή εκρηκτική ζήτηση για το πρώτο ομόλογο του 2023 όταν οι επενδυτές προσφέρθηκαν να αγοράσουν τίτλους άνω των 20 δις. ευρώ. Θα καταγραφεί φέτος νέο ρεκόρ; Γιατί όχι; Έχουμε επενδυτική βαθμίδα αλλά και την καταγεγραμμένη διάθεση των αγορών να τοποθετηθούν σε ομόλογα. Παρακολουθούμε και βλέπουμε…

Ασκήσεις επί χάρτου για την εισφορά αλληλεγγύης

Το γεγονός ότι χιλιάδες συνταξιούχοι αντί να πάρουν αύξηση βρέθηκαν και χαμένοι εξαιτίας της αύξησης των κρατήσεων για την εισφορά αλληλεγγύης (όχι τη φορολογική που καταργήθηκε, την άλλη που επιβάλλεται στους συνταξιούχους και εξακολουθεί να ισχύει) έχει την εξήγησή του. Η εισφορά αλληλεγγύης, δεν υπολογίζεται με αναλογικούς συντελεστές. Έτσι, αν ο συνταξιούχος ξεπεράσει το κλιμάκιο, τότε ο νέος συντελεστής της εισφοράς υπολογίζεται για το σύνολο της σύνταξής του. Το υπουργείο Εργασίας έχει εντοπίσει το πρόβλημα και θέλει να αλλάξει την κλίμακα προς το αναλογικότερο. Όμως, επειδή πρέπει να προκύψει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, είναι σίγουρο ότι το τελικό αποτέλεσμα θα αφήσει αρκετές χιλιάδες δυσαρεστημένους. Ποιοι θα είναι αυτοί; Δύσκολη η απάντηση γι’ αυτό και οι ασκήσεις επί χάρτου συνεχίζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ