Ο βαρύς γερμανικός χειμώνας, η AfD, η αμφισβήτηση Scholz και το συνεχές μπλέξιμο στην Avramar
Τι θα μπορούσε να σημαίνουν για την ελληνική οικονομία οι ραγδαίες δραματικότερες εξελίξεις στην Γερμανία;
Ο βαρύς γερμανικός χειμώνας, η AfD και η αμφισβήτηση Scholz...
Ειδικότερα στα ουσιώδη ζητήματα που αφορούν στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ακόμη και στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις; Ας δούμε, κατ' αρχήν πως διαμορφώνεται το σκηνικό στο εσωτερικό της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. Τα ποσοστά πτωχεύσεων μεταξύ γερμανικών εταιρειών αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω φέτος μετά την απότομη αύξηση που καταγράφηκε το 2023, καθώς οι επιχειρήσεις πλήττονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος και το τέλος της κρατικής στήριξης λόγω πανδημίας. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, αρκετές γνωστές γερμανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας πολυκαταστημάτων Galeria Karstadt Kaufhof και της εταιρείας κατασκευής τσαντών Bree με έδρα το Αμβούργο, έχουν καταθέσει αίτηση αφερεγγυότητας.
Ο Steffen Müller, επικεφαλής της έρευνας για τις χρεωκοπίες στο Halle Institute for Economic Research, δήλωσε ότι το μηνιαίο ποσοστό γερμανικών πτωχεύσεων που παρακολουθεί τον Δεκέμβριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια. Μόλις το Σάββατο, στον απόηχο των πρωτοφανών κινητοποιήσεων αγροτών, μηχανοδηγών στους σιδηροδρόμους κ.α. ο καγκελάριος Olaf Scholz εμφανίστηκε προειδοποιητικός όσον αφορά στην ραγδαία (προς ώρας δημοσκοπική) άνοδο της AfD. Ωστόσο, είναι ο ίδιος που αμφισβητείται πλέον ανοιχτά στο ίδιο του το κόμμα, καθώς ο ένας μετά τον άλλον πρωθυπουργοί ομοσπονδιακών κρατιδίων,που ανήκουν στο SPD, αντιτίθενται στην πολιτική του καγκελάριου, με πιο σημαντική την οξύτατη κριτική του Stephen Weil (υπουργός του SPD στο Niedersachen/Κάτω Σαξωνία).
Η λέξη «rezession», η γερμανική εκδοχή για την ύφεση, συνοδεύει ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οι τρέχουσες, μάλιστα, προβλέψεις των αναλυτών αναφέρουν ότι το γερμανικό ΑΕΠ δεν θα συρρικνωθεί μόνο το 2023 αλλά και το 2024. Θα είναι πιθανότατα η μοναδική οικονομία της Ευρωζώνης που θα εμφανίσει δύο χρονιές ύφεσης. Σε τι μας αφορούν; κατ' αρχήν: ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο κανόνων σε σύγκριση με το ισχύον Σύμφωνο Σταθερότητας, με δημοσιονομικούς στόχους που θα συμφωνούνται με την Κομισιόν για κάθε κράτος-μέλος χωριστά σε ορίζοντα τετραετίας, θα ισχύσει από το 2024, μετά τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα Χριστούγεννα.
Για την Ελλάδα, δύο σημεία έχουν ειδικό εθνικό ενδιαφέρον:
- Η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών σε περίπτωση που σημειώνεται υπέρβαση των ορίων για το έλλειμμα και το χρέος, μια δικλίδα ασφαλείας, όπως διευκρινίζεται, όχι μια αφορμή για υπέρβαση δαπανών και
-Ο μη συνυπολογισμός στον δείκτη βιωσιμότητας του χρέους των περίπου 25 δισ. ευρώ που θα προστεθούν σ’ αυτό το 2033, λόγω της ενσωμάτωσης τόκων δανείου του EFSF που είχαν «παγώσει». Για το εγχώριο banking, όπως επιβεβαιώθηκε με τις πρόσφατες επαφές της Claudia Maria Buch στην Αθήνα (11-12/1) ο SSM δίνει (το άτυπο, ακόμη) "πράσινο φως" για τη διανομή μερισμάτων (από 15% έως 25% των κερδών 2023) στους μετόχους/επενδυτές. -για τον τουρισμό, η Ελλάδα οδεύει προς την υψηλότερη επίδοση όλων των εποχών» για την τουριστική περίοδο του 2024, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής Επικοινωνίας του τουριστικού ομίλου TUI, Aage Duenhaupt, επισημαίνοντας ότι η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως παραμένουν κορυφαίοι προορισμοί για καλοκαιρινές διακοπές για του πελάτες της εταιρείας, που φέτος θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά τη θερινή σεζόν για την Ελλάδα.
Avramar: συνεχίζεται το...μπλέξιμο
Δεν είχε υπογραφεί (μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα) το τελικό "κείμενο όρων" προκειμένου να προχωρήσει η χορήγηση από τις πιστώτριες τράπεζες ενδιάμεσης χρηματοδότησης στην Avramar. Παρά το ότι αρχές Νοεμβρίου οι τράπεζες είχαν (προ) εγκρίνει- και μετά από μεγάλη καθυστέρηση- 20 εκατ. ευρώ με ενεργοποίηση σύστασης ενεχύρου επί των μετοχών της Amerra και των Σαουδαράβων- το σχετικό κονδύλι δεν έχει "τιμολογηθεί". Θυμίζω πως, η Τράπεζα της Ελλάδος- στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- σημείωνε (περίπου τις ίδιες μέρες) τον αυξητικό ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών, που καταγράφηκε κατά το πρώτο 6μηνο 2023. Ειδικότερα, η ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνονταν σε 1,6 δισ. ευρώ, με τα δάνεια της Avramar (περίπου 350 εκατ. ευρώ) να συμβάλλουν, εν μέρει, στη μεγέθυνσή της.
Ενα μεταφερόμενο πρόβλημα, που δεν μπορεί να παραχωθεί κάτω από κανένα χαλί, κανενός διαχειριστή NPEs με συνέπεια να εξακολουθεί να βαραίνει τους ισολογισμούς των 4 συστημικών. Τι μέλλει γενέσθαι; Δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος θα εξευρεθεί, πλην όμως τα ερωτήματα θα παραμένουν...πρώτο και καλύτερο πως, οι 4 συστημικές δεν προνόησαν να διασφαλίσουν προηγουμένως στοιχειώδεις εξασφαλίσεις - εγγυήσεις. Η μόνη εγγύηση, θυμίζω, είχε δοθεί σε ιχθυοπληθυσμό. Θυμίζω επίσης ότι, στις οικονομικές καταστάσεις της Avramar του 2021 υπήρχε μια ενδιαφέρουσα αναφορά: στην υποενότητα «Κυριότεροι Κίνδυνοι και Αβεβαιότητες» αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οι βασικές δανειακές συμβάσεις του Ομίλου προβλέπουν την τήρηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων, οι οποίες ενδεχομένως να μην τηρηθούν πλήρως στο μέλλον.
==================================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές