Χωρίς... τουρισμό το ΧΑ, ο αδιάφορος Λασκαρίδης, ο ωσεί παρών Κοντόπουλος και το...πέσιμο για το ΔΑΑ

Χωρίς... τουρισμό το ΧΑ, ο αδιάφορος Λασκαρίδης, ο ωσεί παρών Κοντόπουλος και το...πέσιμο για το ΔΑΑ
Γ. Κοντόπουλος ΕΧΑΕ

Στα 19,5 δισ. υπολογίζει ο υπ.Οικονομικών τα έσοδα από τον τουρισμό, για το 2023.

Η υποεκπροσώπηση του τουρισμού στο ΧΑ, ο αδιάφορος Λασκαρίδης και ο ωσεί παρών Κοντόπουλος

Στα 17,7 δισ. διαμορφώθηκαν το 2022, στα 21 δισ. τα εκτιμά ο Κωστής Χατζηδάκης για το 2024. Εάν όλα πάνε καλά και μακάρι, γιατί από "μαύρους κύκνους"...Ενας κλάδος, ο τουριστικός, η κατά πολλούς "βαριά βιομηχανία" της χώρας και σε κάθε περίπτωση από τους εδραίους πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας, του ΑΕΠ. Το παράδοξο Νο1 (αλλά δεν είναι το μόνο) αυτός ο κλάδος εκπροσωπείται επενδυτικά/χρηματιστηριακά μόνο με την ΛΑΜΨΑ (όσον αφορά στο ξενοδοχειακό κομμάτι).

Εξαιρετική η εταιρεία, με δεσπόζουσα θέση στην "καρδιά" της Αθήνας- με τα 5άστερα Grande Bretagne, King George, Athens Capital και μέσα στο 2024 με τις executive suites (δίπλα στο Athens Capital) project που εποπτεύει η Χλόη Λασκαρίδη. Το παράδοξο Νο 2, με την εισηγμένη στο ΧΑ είναι πως ο βασικός μέτοχος Θανάσης Λασκαρίδης δείχνει μηδενικό ενδιαφέρον για την χρηματιστηριακή παρουσία της εταιρείας. Από την άποψη πως, μπορεί να περάσουν συνεδριάσεις για να "ανοίξει" στο ταμπλό αλλά και ότανσυμβεί η εμπορευσιμότητα δεν ξεπερνά τις λίγες δεκάδες κομμάτια.

Ενδεικτικό το γεγονός πως, το 2023 διακινήθηκαν συνολικά 32.854 τμχ. Μάλιστα στην προχθεσινή συνεδρίαση η μετοχή ενισχύθηκε 6% στα 31 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά με μόλις 355 τμχ. Το παράδοξο Νο 3, με τον συγκεκριμένο κλάδο ουδέποτε ασχολήθηκε-ουσιαστικά- η διοίκηση της ΕΧΑΕ, να προσελκύσει έστω έναν επιχειρηματία από τον χώρο του hoteling ή έστω παρεμφερή. Ωσεί παρών ο επικεφαλής Γιάννος Κοντόπουλος, υποθέτω πως θα ασχολείται με σοβαρότερα.

Αλήθεια με εκείνες τις διαπρύσιες εξαγγελίες περί free float, ελάχιστης χρηματιστηριακής αξίας έχει γίνει κάτι;

Ηταν αρχές Οκτωβρίου όταν σε γεύμα ενημέρωσης της ΕΧΑΕ είχαμε ενημερωθεί για τις σπουδαίες αλλαγές που θα συνέβαλαν στην εμβάθυνση της "ρηχής" αγοράς μας. Αισίως 12 Ιανουαρίου σήμερα και ουδέν νεότερον. Γιατί το θυμίζω; μα επειδή το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι περιπτώσεις μετοχών που με λίγα κομμάτια-δεδομένης της ελάχιστης ελεύθερης διασποράς διαγράφουν πορεία... διάττοντων αστέρων, μάλιστα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις φτάνουν σε ιστορικά υψηλά. Περιπτώσεις αρκετές και αυτή την εβδομάδα.


Επίσης αλήθεια, εποπτεύει κάποιος τις περιπτώσεις εισηγμένων που οι αγορές ιδίων από βασικούς μετόχους ξεπερνούν ένα εύλογο όριο ως προς τον συνολικό αριθμό μετοχών που "αλλάζουν χέρια";. Είναι 2-3 περιπτώσεις που "βγάζουν μάτι" κατά το κοινώς λεγόμενο και μάλιστα η μία από τον FTSELargeCap. Τουλάχιστον τη "μεγάλη κεφαλαιοποίηση" θα έλεγε κάποιος πως μπορεί να εποπτεύει η αρμόδια Αρχή. Αλλά ούτε αυτό;

Τα εύσημα στον Πολίτη για το placement της Helleniq Energy, αλλά και το κοινοβουλευτικό "πέσιμο" για το ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Θεαματικά αυξημένη η συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή της Helleniq Energy, από την ημέρα του placement για το 11% του μ.κ πριν ένα (κάτι ) μήνα. Η μεν διαδικασία διάθεσης έβαλε αρκετά σημαντικά ονόματα στο χαρτί, η δε διεύρυνση της διασποράς ενίσχυσε την συναλλακτικότητα. Στο 40,41% πλέον η συμμετοχή της Paneuropean Oil & Industrial Holdings (συμφερόντων Σπύρου Λάτση), στο 31,38% του ΤΑΙΠΕΔ. Για αυτή την ουσιαστική αλλαγή τα εύσημα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και τον επικεφαλής Δημήτρη Πολίτη.

Πάντως, στην χθεσινή συνεδρία της Βουλής- στο θέμα που αφορούσε την επικείμενη διάθεση του 20%+10% του "Ελευθέριος Βενιζέλος" το "πέσιμο" από την αντιπολίτευση με τα γνωστά περί "ξεπουλήματος" και τα συναφή ήταν έντονο. Οχι πως θα αλλάξει κάτι ως προς τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ενδεχομένως να "υποχρεώσει" τους αρμοδίους να επιδιώξουν να πετύχουν ένα υψηλότερο τίμημα. Στα 2,8 με 3 δισ. υπολόγιζαν το fair value- μέχρι πριν την Βουλή- για να δούμε...

=============================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ