Η... κόντρα Εθνικής - Eurobank, η λήξη της θητείας Μυλωνά και το σενάριο για Ελλάκτωρ- Αβαξ

Η... κόντρα Εθνικής - Eurobank, η λήξη της θητείας Μυλωνά και το σενάριο για Ελλάκτωρ- Αβαξ

Αρκετοί αυτοί που ορέγονται τη θέση του CEO της Εθνικής,  όταν θα λήξει η θητεία του Παύλου Μυλωνά μέσα στο 2024

Η... κόντρα Εθνικής - Eurobank, τα εύσημα του ΤΧΣ στον Μυλωνά και ο Πατέλης


Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η άνοδος της Εθνικής στην δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης με βάση την χρηματιστηριακή αξία, εκτοπίζοντας την Eurobank. Με συν 3,70% στα 6,79 ευρώ και μάλιστα με συναλλαγές 4,08 εκατ. η μετοχή της Εθνικής στην χθεσινή συνεδρίαση. Αποτέλεσμα η αύξηση της αποτίμησης στα 6,210 δισ. έναντι 6,160 δισ. της Eurobank. Με 2,31% στα 1,6575 με συναλλαγές 4,57 εκατ. Επίσης απαρατήρητη δεν πέρασε η εύφημη αναφορά του ΤΧΣ για την Εθνική- με αφορμή και το αποτελεσματικό placement- που ξεπέρασε τις προσδοκίες και των πιο αισιόδοξων.

Τρίπτυχο επιτυχίας, που συγκέντρωσε προσφορά 8,1 δισ. ευρώ για διάθεση 1 δισ. η υπερκάλυψη, το discount και η ποιότητα των επενδυτών που οδήγησαν το Ταμείο να σημειώσει πως "... μέσω του προγράμματος μετασχηματισμού της τράπεζας, η Εθνική έχει καταστεί σαφώς μια πιο ευέλικτη τράπεζα, μια κινητοποιημένη τράπεζα και μια τράπεζα με κίνητρο, που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες και τις ανάγκες που απαιτούνται από τις περιστάσεις -για τους ανθρώπους και τους πελάτες της...".

Εμφανής η ευαρέσκεια του ΤΧΣ, ως βασικού μετόχου της Εθνικής (πλέον έχει το 18,39% του μ.κ) και προφανώς του επικεφαλής του Ηλία Ξηρουχάκη προς τον διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά. Διθυραμβική η τοποθέτηση και του Αλέξη Πατέλη τον Νοέμβριο, με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού να χαρακτηρίζει το placement (του 22%) ως "...την πλέον επιτυχή συναλλαγή στην Ε.Ε εδώ και τρία χρόνια". Μένει να φανεί εάν όλα αυτά τα εύσημα θα συνεκτιμηθούν όταν θα λήξει η θητεία του Παύλου Μυλωνά (μέσα στο 2024), κατά πόσον θα ληφθούν υπόψη στην ανανέωση της παραμονής του ή όχι. Κοινό μυστικό πως, την θέση του CEO της Εθνικής την... ορέγονται συγκεκριμένοι.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η AVAX, η Αττική Οδός που... χάθηκε και η Edison


Κοινή διαπίστωση στην κατασκευαστική πιάτσα πως, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται στην ισχυρότερη κεφαλαιακά θέση των τελευταίων πολλών χρόνων. Και σε αυτό τα μέγιστα έχει συμβάλει ο Ευθύμιος Μπουλούτας. Επίσης κοινή διαπίστωση ότι η AVAX διαθέτει τεράστιο ανεκτέλεστο, έχει το μεγάλο συμβόλαιο για την Γραμμή 3 του Μετρό της Αθήνας αλλά πάσχει κεφαλαιακά (κυρίως λόγω των αυξημένων ανοιγμάτων). Τους 2 ομίλους ενώνει η επί σειρά ετών συνεργασία τους σε σημαντικά έργα, παραχωρήσεις (εμβληματική αυτή της Αττικής Οδού), όπως και το ότι έμειναν εκτός του διαγωνισμού για την νέα σύμβαση.

Το ενδιαφέρον; σε αυτή την συγκυρία έρχεται η Edison που σε έκθεση της βλέπει το fair value της AVAX έως 80% πάνω από την τρέχουσα αξία, ήτοι τα 3,2 ευρώ για τη μετοχή από τα 1,74 χθες. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό πρακτικά; Οταν η AVAX αποτιμάται σήμερα στα 227,2 εκατ. ευρώ και ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 933 εκατ. ευρώ ; Η απάντηση έχει ενδιαφέρον εάν μεταξύ των άλλων θα μπορούσε να αφορά μία πιο στρατηγική συνεργασία των 2 πλευρών. Αλλωστε και σε προσωπικό επίπεδο οι σχέσεις των παραγόντων αμφοτέρων των εισηγμένων είναι άριστες.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ