Το δέλεαρ της Helleniq Energy, Ο ΟΔΔΗΧ, το δεκαετές Tier 2 της Πειραιώς και το ταξίδι στο Παρίσι

Το δέλεαρ της Helleniq Energy, Ο ΟΔΔΗΧ, το δεκαετές Tier 2 της Πειραιώς και το ταξίδι στο Παρίσι
X. Μεγάλου CEO Πειραιώς

Η τράπεζα έδωσε εντολή σε Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, Nomura και UBS

Το δέλεαρ της Helleniq Energy

Στο ισχυρό ενδεχόμενο η διοίκηση της Helleniq Energy να προχωρήσει σε διανομή υψηλότερου μερίσματος αποδίδουν παράγοντες της αγοράς την είσοδο της Mytilineos στο μ.κ του ομίλου διύλισης. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Σιαμίση "...το 2023 είναι μία πολύ καλή χρονιά, η διοίκηση θα κάνει πρόταση για αυξημένο μέρισμα, πρόταση που θα γίνει τον Φεβρουάριο με τα τελικά αποτελέσματα χρήσης...".

Το "κλειδί" με τη μερισματική πολιτική που ακολουθεί η εισηγμένη είναι στον χρονισμό διανομών, δλδ στο πότε μοιράζει έσοδα/κέρδη στους μετόχους/επενδυτές. Οι διανομές από την Helleniq Energy έχουν εμπροσθοβαρή χαρακτήρα- κατά κανόνα στα πρώτα δύο 3μηνα του έτους-. Ωστόσο, ειδικότερα για την χρήση 2023- και μετά την διεύρυνση του free float- στην αγορά πιθανολογείται πως θα ακολουθήσει επιπλέον διανομή κερδών. Προοπτική που εξηγεί τη συμμετοχή ηχηρών ονομάτων του εγχώριου επιχειρείν στο placement, που προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ.Και προς τούτο η αγορά οφείλει τα εύσημα στον επικεφαλής του Ταμείου, Δημήτρη Πολίτη.


Ο ΟΔΔΗΧ, το "κλειδί" του 3μηνου εντόκου, η έξοδος της Πειραιώς και η πρόβλεψη της JPMC

Πρόκριμα για το "άνοιγμα" των αγορών για το 2024 είχε θεωρηθεί η προγραμματισμένη έκδοση του εντόκου 3μηνης διάρκειας από τον ΟΔΔΗΧ, την προηγούμενη εβδομάδα. Η πρώτη "έξοδος" για το νέο έτος μέσω της οποίας διερευνήθηκαν οι προθέσεις των αγορών απέναντι στα ελληνικά assets. Αν και συνήθης η έκδοση- αντλήθηκαν 812,5 εκατ. με 3,84% (από 3,88% τον Νοέμβριο) θεωρήθηκε απόλυτα επιτυχής, με αποτέλεσμα να διευκολυνθούν εταιρικές εκδόσεις (Autohellas για 100 εκατ. Intralot για 130 εκατ.) και τραπεζικές.

Mandate σε έξι επενδυτικούς οίκους για έκδοση 10ετούς ομολόγου Tier 2 έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς, που προχωρά και σε επαναγορά του ομολόγου 400 εκατ. ευρώ με ωρίμανση τον Ιούνιο του 2029. Ειδικότερα, η τράπεζα έδωσε εντολή σε Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, Nomura και UBS, ως αναδόχους, να διοργανώσουν σειρά παρουσιάσεων σε επενδυτές, για έκδοση στο άμεσο μέλλον ομολόγου Subordinated Tier 2 10,25NC5,25 (με δυνατότητα ανάκλησης στην 5ετία, μετά το πρώτο τρίμηνο). Από την πλευρά της η JPMC "βλέπει" έξοδο του ΟΔΔΗΧ προς τα τέλη Ιανουαρίου με 10ετές ομόλογο. Ο ίδιος οίκος (JPMC ) πιθανολογεί την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody's- τον ισχυρότερο παίκτη στις διεθνείς αγορές χρέους- τον Μάρτιο (15/3) σε ποσοστό 90%. Σημειωτέον πως έχει ξανά βγει long στο ελληνικό χρέος/ομόλογα.

Πειραιώς- Παρίσι

Στις 2 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα της Πειραιώς στο Παρίσι. Καθιερωμένη πλέον επενδυτική συνάντηση με διαχειριστές ξένων funds, στο πλαίσιο παρουσίασης εισηγμένων στο ΧΑ. Θεσμός, που θεσπίστηκε-καθιερώθηκε επί θητείας στην Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ ο Δαμιανός Παπακωνσταντίνου. Μετά την παραίτησή του, ακολούθησε τον αδελφό του Λάμπρο στο εγχείρημα της Ideal Holdings μέχρι σήμερα, για να τον διαδεχθεί, τον Μάϊο 2018 ο Κωνσταντίνος Ξένος. Θα έχουν προηγηθεί, στις 23 Ιανουαρίου το Investor Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο, το hyper road show της JPMC στις 24-25 του ιδίου μηνός στη Νέα Υόρκη για να έρθει η Πειραιώς στις 2 Φεβρουαρίου, στο Παρίσι για να ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος παρουσιάσεων εισηγμένων στις διεθνείς αγορές.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ