To story της Unibios στα...νερά, η άνοδος της μετοχής και η κυριαρχία των Δανών στην αγορά μπύρας

To story της Unibios στα...νερά, η άνοδος της μετοχής και η κυριαρχία των Δανών στην αγορά μπύρας
Ορφέας Μαυρίκιος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Unibios και πρόεδρος της θυγατρικής του, Watera Ελλάς @ Watera.gr

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης για την διασφάλιση καθαρού νερού και αποχέτευσης θα πρέπει να τετραπλασιαστούν οι δαπάνες σε πάνω από 1 τρισ. $ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. 

ΝΕΡΟ: Η μεγάλη-διεθνής- εικόνα, οι ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ και η...μικρούλα Unibios

Και μόνο το μέγεθος (περίπου το 1,2% του ΑΕΠ του πλανήτη) καθιστά απαγορευτική την ανάληψη του μόνο από τον δημόσιο τομέα, για αυτό ο στόχος του SDG απαιτεί και ιδιωτικά κεφάλαια. Παράλληλα θα πρέπει να επισπευσθεί η ανάπτυξη εταιρειών που μέσω νέων τεχνολογιών θα συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης, στην διαχείριση των αποθεμάτων, στον καθαρισμό κ.λ.π που σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό CDP αντιστοιχεί σε 711 δισ.$ αλλά και στην ανάπτυξη εφαρμογών water smart.

Σε ότι αφορά τα "ελληνικά νερά" και δη τα εισηγμένα στο ΧΑ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μπορεί να τα ξανά απόκτησε το Δημόσιο (από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ) πλην όμως η ισχυρή παρουσία ξένων παικτών, Paulson, Veolia e.t.c., θα μπορούσε να ξανά ανοίξει, κάποια στιγμή. Προς ώρας, η μόνη εταιρεία-εισηγμένη στο ΧΑ- που δραστηριοποιείται- και μάλιστα με αξιώσεις- στον τομέα (επεξεργασίας/διαχείρισης κ.α. ) είναι η Unibios (ex ΒΙΟΣΩΛ). Θεαματική η άνοδος της μετοχής, με 27,35% ( ! ) στις πρώτες 4 συνεδριάσεις του νέου έτους, που δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους "ιχνευτές" undervalue stocks.

Η Unibios έχει story: Η εξαγορά εταιρείας στη Δυτική Ευρώπη, καθώς και η εισαγωγή της κατά 100% θυγατρικής της Watera International στο Χρηματιστήριο Euronext των Παρισίων συμπεριλαμβάνονται στον τριετή σχεδιασμό 2024-2025. Ενεργό ρόλο στην όλη υπόθεση καλείται να διαδραματίσει και ο Karl Michael Milauer που κατέχει το 0,96% της εισηγμένης (το απέκτησε εξαγοράζοντας πακέτο ιδίων μετοχών) και μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο. Ο Ορφέας Μαυρίκιος έχει δηλώσει πως, "...πέρα από το μέτωπο της οργανικής ανάπτυξης, στους σχεδιασμούς της εισηγμένης συγκαταλέγεται και η εξαγορά τουλάχιστον μίας εταιρείας του κλάδου που να απευθύνεται στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

«Η αγορά της Δυτικής Ευρώπης είναι τεράστια και αυτό που μας ενδιαφέρει από ένα σχετικό deal είναι να εκμεταλλευθούμε παράγοντες όπως το δίκτυο πωλήσεων, η υπάρχουσα τεχνογνωσία προκειμένου να μεταφέρουμε την παραγωγή στην Ελλάδα, όπως επίσης οι οικονομίες κλίμακας και εύρους. Δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει το πότε θα γίνει η εξαγορά, ωστόσο δραστηριοποιούμαστε ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση», υποστήριξε ο Ορφέας Μαυρίκιος. Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος των εξαγορών (η Unibios είναι σε θέση να «σηκώσει» ένα ποσό επένδυσης 5-6 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία, ή και παραπάνω σε περίπτωση προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή. Εχει και αποτίμηση, μόλις 24,4 εκατ. ευρώ


Η ΝΗΣΟΣ των Κουρή-Τσόκλη, το ποσοστό της Carlsberg και η ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Οταν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η είσοδος της Carlsberg στο μ.κ της Μικροζυθοποιϊας Κυκλάδων οι εκτός κλάδου έκαναν λόγο για μη αναμενόμενη κίνηση των Δανών προς τους βασικούς μετόχους της ΝΗΣΟΣ, Αλ. Κουρή και Μάγια Τσόκλη. Για τους γνώστες της τακτικής που ακολουθεί η πολυεθνική διεθνώς αλλά και των προηγούμενων 2 κινήσεων της στην ελληνική αγορά είχε θεωρηθεί εντελώς εύλογη. Ανοιξη του 2008 οι Δανοί αποκτούν τη "Μύθος" από την Scottish & Newcastle, δέκα χρόνια αργότερα εξαγοράζουν (τμηματικά σε 2 φάσεις) την Ολυμπιακή Ζυθοποιία (FIX e.t.c) από τον Γιάννη Χήτο και τους αδελφούς Γκρέκη.

Ακολούθησαν κρούσεις επιτελών των Δανών σε 2-3 αμιγώς ελληνικές ζυθοποιίες διαβλέποντας την αυξητική τάση τόσο των εγχώριων-τοπικών brands όσο του τουρισμού. Ισάριθμες οι αρνητικές απαντήσεις με συνέπεια να στραφούν προς την Τήνο. Σε μια αγορά όπου το 65-67% της κατανάλωσης ελέγχεται από ελληνόφωνα brands όπως Άλφα, FΙΧ, Μάμμος, ΒΕΡΓΙΝΑ (*) κ.ά., που καταλαμβάνουν τις 6 από τις 10 πρώτες θέσεις στη λίστα με τις μεγαλύτερες σε πωλήσεις μπίρας της χώρας, ο εμπλουτισμός της γκάμας της με τη "Νήσος" θα δώσει υπεραξία στο χαρτοφυλάκιο που διακινεί.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Κουρή (Σεπτέμβριος 2023) "...Αν ήθελα να πέσει το οχυρό, θα είχα πάρει κάποια εκατομμύρια και θα είχα φύγει. Αλλά δεν το έκανα. Το ποσοστό που παίρνει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία είναι μειοψηφικό. Το σημαντικότερο είναι ότι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία δεν θα έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, ούτε θα εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο..." Τα τελευταία είχαν θεωρηθείτ ότε σαν διευκρινίσεις όσον αφορά στη συμμετοχή της εταιρείας στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι ο Αλ. Κουρής. Ωστόσο 2 είναι τα "αγκάθια" που θα κρίνουν την συνέχεια: οι κεφαλαιακές ανάγκες της μικροζυθοποιίας (τον Σεπτέμβριο εξέδωσε ομολογιακό ύψους 250.000 ευρώ με ομολογιούχο τον βασικό μέτοχο) και το ποσοστό της Carlsberg που είναι μεγαλύτερο του κομβικού "καταστατικής μειοψηφίας" καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες φτάνει το 35% του μ.κ.

Το ερώτημα είναι εάν ο Αλ. Κουρής θα αντέξει σε ενδεχόμενη πίεση των Δανών στην περίπτωση που προχωρήσουν στην πλειοψηφική συμμετοχή τους (όπως συνέβη τις άλλες 2 φορές). (*) ακριβώς λόγω της ζήτησης "ελληνικών" brands Ολλανδοί (Heineken) και Δανοί (Carslberg) προχωρούν συστηματικά σε...ελληνοποίηση των χαρτοφυλακίων τους, Αλφα, FIX, Μάμμος κ.α. παράγονται από τις θυγατρικές των πολυεθνικών. Ατόφια 100% ελληνική είναι η ΒΕΡΓΙΝΑ της Ζυθοποιίας Μακεδονίας- Θράκης, γνωστή περίπτωση και στα νομικά χρονικά από τον πείσμονα αγώνα του Δημήτρη Πολιτόπουλου κατά της "Αθηναϊκής Ζυθοποιίας". Η ΖΜΘ ήταν η πρώτη που εφάρμοσε πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας 100% ελληνικής πρώτης ύλης, και μάλιστα στον ακριτικό Εβρο.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ