Η Ούρσουλα, η Pfizer, οι τιμές στα διόδια και το έσοδο της Εθνικής από το CVC για την Ασφαλιστική

Η Ούρσουλα, η Pfizer, οι τιμές στα διόδια και το έσοδο της Εθνικής από το CVC για την Ασφαλιστική

Αρχές του 2024 θα ξεκινήσει η έρευνα από την δικαιοσύνη για τη σύμβαση της Ε.Ε με την Pfizer

Αντιϊκά φάρμακα της Pfizer κατά της Covid-19 πετιούνται στα σκουπίδια, σύμφωνα με τους Financial Times.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, τεράστιες ποσότητες Paxlovid- αξίας μεγαλύτερης του ενός δισ. δολαρίων έχουν λήξει με συνέπεια τα εθνικά συστήματα υγείας χωρών της Ε.Ε να επιβαρύνονται με σημαντικές ζημίες. Το δημοσίευμα των FT αναφορικά με ζητήματα που σχετίζονταν με τις συμφωνίες που είχαν υπογράψει Κομισιόν- Pfizer έρχεται σε συνέχεια σχετικής αρθρογραφίας των New York Times. Το Μέσο είχε φθάσει στο σημείο να μηνύσει την πρόεδρο της Ε.Ε Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν και τον διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακευτικής Αλμπερτ Μπουρλά μετά τη μη παροχή πρόσβασης σε αρχεία για την αγορά εμβολίων (κατά της Covid-19) αξίας δισ. ευρώ.

Αγωγές κατά της Κομισιόν είχε υποβάλει και η Bild, ενώ και το Politico είχε "σηκώσει" ψηλά και για καιρό το θέμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "... τα χείλη της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν παραμένουν ερμητικά κλειστά για περισσότερα από δύο χρόνια», αναφέρει το Politico, πραγματοποιώντας εκτενή αναφορά στο story με τη σύμβαση που είχε συνάψει η ΕΕ με τη Pfizer για την παροχή εμβολίων κατά του κορονοϊού, η οποία θα τεθεί στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης στις αρχές του 2024...".

Γιατί τα αναφέρουμε αυτά τώρα, στην πρώτη του 2024; Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται στις αρχές του 2024, όταν ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Φυσικά και μία απόφαση κατά της φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα στην πολιτική της ατζέντα, καθώς η ίδια πιθανότατα επιδιώκει την επανεκλογή της ως πρόεδρος της Επιτροπής, ή μία άλλη θέση ανάλογου προφίλ. Θυμίζω, στις 6-9 Ιουνίου είναι οι ευρωεκλογές, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και στο επιχειρηματικό/επενδυτικό πεδίο.

Οι νέες τιμές στα διόδια και οι τάσεις συγκέντρωσης στον κλάδο


Σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς οι νέες αυξημένες τιμές των διοδίων στους σταθμούς Πατρών- Αθηνών, Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στην γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου καθώς και στην Κορίνθου-Τριπόλεως-Καλαμάτας. Συγκεκριμένα στην Πατρών- Αθηνών, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την "Ολυμπία Οδό" η διαδρομή για ένα επιβατικό Ι.Χ από τα 11,80 αυξάνεται στα 12,60 ευρώ. Πέραν του ότι η αναπροσαρμογή προβλέπεται από τις σχετικές συμβάσεις των παραχωρησιούχων με το κράτος θεωρείται σαν "δούναι" της μίας πλευράς προς την άλλη. Υπό μία έννοια.

Με την ίδια, το "λαβείν" αφορά στην διακριτή πίεση της κυβέρνησης προς τους κατασκευαστές προκειμένου να προχωρήσουν σε συμφωνίες "ιστορικού συμβιβασμού" προκειμένου να προχωρήσουν εμβληματικά έργα (και εύλογης πολιτικής σημασίας λ.χ. ΒΟΑΚ) αλλά και σε συγκέντρωση δυνάμεων/δημιουργία οικονομίας κλίμακος (και ) λόγω της τεράστιας έκθεσης του τραπεζικού κλάδου (ενδεικτικά, γνωστό το πρόβλημα με το ανώτατο όριο έκδοσης εγγυητικών). Για αυτό και στην αγορά προεξοφλούν πως, ένας από τους κλάδους που διαμορφώνεται τάση συγκέντρωσης είναι ο κατασκευαστικός. Ενας άλλος είναι της ενέργειας και δη των ιδιωτικών εταιρειών παροχής (στην λιανική) όπου απλά τα μεγέθη και τα κόστη δεν βγαίνουν.


Τι θα εισπράξει τελικά η Εθνική από το CVC για την Εθνική ασφαλιστική;

Το ότι το CVC Capital εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική υπό την ασφυκτική πίεση των Βρυξελλών στην Εθνική Τράπεζα είναι γνωστό, δεν θα το αναλύσουμε. Οπως και το ότι το τίμημα ανήλθε στα 346,5 εκατ. (για το 90,01% του μ.κ) αλλά και τις "σφικτές" δεσμεύεις για επίτευξη (ή όχι ) σκληρών οικονομικών στόχων. Το fund, ως γνωστόν κατέβαλε 221,5 εκατ. ενώ τα υπόλοιπα (125 εκατ.) στο τέλος της 5ετίας, υπό τον όρο ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της ΕΕΓΑ δεν θα είναι χαμηλότερος από τον στόχο που προβλέπεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό. Σε αντίθετη περίπτωση το αναβαλλόμενο τίμημα θα μειώνεται (επ' ωφελεία του CVC Capital). Πρακτικά η Εθνική ανάλαβε (υπό την ασφυκτική πίεση των Βρυξελλών) την ευθύνη σε περίπτωση απόκλισης των εποπτικών κεφαλαίων ενώ η ασφαλιστική (και η διοίκηση) έχει περάσει στο fund. Θα αναφέρω μόνο πως, οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές (μόνο για φέτος...στα ύψη) και τα αυξημένα επιτόκια (κόστη) "ψαλιδίζουν" ήδη το (μελλοντικό) προς είσπραξη τίμημα που έχει λαμβάνειν η Εθνική. Και έχει συνέχεια...

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ