ΣΟΚ: Θα πληρώνουμε έως 30€ τον μήνα στον λογαριασμό ρεύματος για μηδενική κατανάλωση

ΣΟΚ: Θα πληρώνουμε έως 30€ τον μήνα στον λογαριασμό ρεύματος για μηδενική κατανάλωση

Ποια είναι η απάντηση 

Όποιος βιαστεί να απαντήσει ότι ο λογαριασμός ρεύματος ενός σπιτιού στο οποίο υπάρχει μηδενική κατανάλωση είναι μηδέν, καλύτερα να το ξανασκεφτεί. Διότι η απάντηση μπορεί να είναι και 30 ευρώ τον μήνα ή 360 ευρώ τον χρόνο χωρίς καν να ανάψει ούτε… λάμπα.

Μπορεί όλοι να ασχολούνται με το αν το τιμολόγιό τους θα είναι μπλέ, πράσινο ή πορτοκαλί και κίτρινο, όμως, υπάρχει και ο «κρυφός εχθρός» που έχει να κάνει με τις πάσης φύσεως πάγιες χρεώσεις οι οποίες μάλιστα τους τελευταίους μήνες γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες. Παραθέτουμε τις τέσσερις σημαντικότερες και θα διαπιστώσετε πώς προκύπτει το νούμερο που προαναφέρθηκε.

  1. Το πάγιο του ρεύματος ήταν πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης αμελητέο καθώς ειδικά η ΔΕΗ ζητούσε ένα μικρό ποσό ανά 4μηνο. Μέσα στην κρίση το πάγιο έγινε σημαντικό και μηνιαίο (3,5 ευρώ και πάνω) και πλέον με τα χρωματιστά τιμολόγια και ειδικά τα πράσινα, θα το δούμε να «κλειδώνει» στα 5 ευρώ τον μήνα στον πάγιο. Προσοχή διότι κάποιοι ζητούν και περισσότερα. Έχουμε λοιπόν 60 ευρώ τον χρόνο με το καλημέρα.
  2. Ο ΔΕΔΔΗΕ την έκανε την τεράστια αύξηση προ μηνών γι’ αυτό και η χρέωση που βλέπετε κάθε μήνα στον λογαριασμό δεν είναι καθόλου αμελητέα. Προσοχή όμως στο πάγιο: εκτοξεύτηκε στα 4,4 ευρώ ανά μονάδα ισχύος (KVa). Και καλά αν το ρολόι είναι μονοφασικό που έχει ισχύ 8 KVa. Στο τριφασικό, η ισχύς είναι 25 KVaπου σημαίνει ότι η ετήσια χρέωση διαμορφώνεται στα 116,6 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ (6%). Και αυτό χωρίς να καταναλωθεί ρεύμα.
  3. Ανεξαρτήτως κατανάλωσης, επιβάλλεται και η χρέωση για τα δημοτικά τέλη. Θα φανεί τι αποφάσεις θα λάβουν οι καινούργιοι δήμαρχοι. Όμως, αν προστεθούν δημοτικά τέλη και φόροι, να υπολογίζετε τουλάχιστον 1,5 με 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Μιλάμε δηλαδή για 150 ευρώ τον χρόνο για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών ή και περισσότερα.
  4. Μην ξεχνάμε την ΕΡΤ η οποία εισπράττει και αυτή 3 ευρώ τον μήνα ή ακόμη 36 ευρώ τον χρόνο.

Αν προστεθούν αυτά τα τέσσερα ποσά, ανεβαίνουμε στα 360 ευρώ τον χρόνο χωρίς να έχει μπει το κλειδί στην πόρτα. Μηδενίζονται αυτές οι χρεώσεις; Ναι είναι η απάντηση. Αλλά πρέπει να διακόψετε την ηλεκτροδότηση και να κάνετε σχετική δήλωση στον δήμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ