Το ενδεχόμενο placement της Cynergy Holdings, η Interlife και η συγχώνευση Attica Συμμετοχών - ΑΝΕΚ

Το ενδεχόμενο placement της Cynergy Holdings, η Interlife και η συγχώνευση Attica Συμμετοχών - ΑΝΕΚ
O συν-διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings και Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Cablel® Ελληνικά Καλώδια, Αλέξης Αλεξίου

Ενδιαφέρουσες οι διαφορές στις αποδόσεις των μετοχών του Ομίλου Viohalco

Cenergy Holdings: Και εξαγορές, MSCI και placement

Με ρυθμούς...πολυβόλου οι συμφωνίες που υπογράφει η Cenergy Holdings τους τελευταίους μήνες. Δίχως υπερβολή, σχεδόν μία κάθε μήνα με ενδεικτικό το ρεκόρ των 15 μεγάλων συμβάσεων σε διάστημα 2ετίας (χώρια οι μεσαίου μεγέθους και μικρότερες). Ενδεχομένως ο πιο εξωστρεφής όμιλος της χώρας και βάσει μεγεθών ο πλέον εξαγωγικός από την βαριά βιομηχανία/μεταποίηση με το 80% της παραγωγής (κύκλου εργασιών) να αφορά projects εκτός συνόρων.

Πωλήσεις 1,17 δισ. , αναπροσαρμοσμένο ebitda 145 εκατ., κέρδη μετά από φόρους 47,2 εκατ. και ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο που ξεπερνά τα 3 δισ. συνθέτουν το πλέγμα του ομίλου συμμετοχών (Σωληνουργεία Κορίνθου- Ελληνικά Καλώδια) που αποτιμάται 1,293 δισ. (τιμή κλεισίματος Παρασκευής στα 6,80 ευρώ). Mε επικαιροποιημένη εκτίμηση τα ebitda 2023 φτάνουν τα 190-200 εκατ. Στα 1,417 δισ. η αποτίμηση της Viohalco που έχει το 79,78% του μ.κ της Cenergy Holdings, με εύλογη απορία από μερίδα αναλυτών πως η μετοχή της δεύτερης έχει ενισχυθεί 125,17% το 2023 έναντι 36,58% της Viohalco και μόλις 10,49% της ElvalHalcor.

Προφανές, όπως σημειώνουν ότι η διοίκηση του ομίλου έχει προτεραιοποιήσει την εξωστρέφεια της συνακόλουθα το διεθνές αποτύπωμα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα. Προς τούτο και το ενδεχόμενο συνεργειών με μεγάλους ομίλου του εξωτερικού, ικανών να δημιουργήσουν μέγεθος που (προοπτικά) θα πληρούσε τις προϋποθέσεις να ενταχθεί στους δείκτες MSCI (MSCI Standard Greece). Ανοιχτό-πάντα- το ενδεχόμενο διάθεσης ενός μειοψηφικού ποσοστού- άλλωστε κατά το παρελθόν 1-2 φορές το placement δεν προχώρησε καθώς η διοίκηση δεν θεωρούσε εύλογο το fair value. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, με άλλο μέγεθος και ακόμη πιο ευρύ διεθνές "αποτύπωμα" θα μπορούσε να υλοποιηθεί η διάθεση σε ξένο παίκτη.

The Last of the Mohicans...

Μεθαύριο Τετάρτη η Interlife θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μηνου/9μηνου σε μία προφανή ενέργεια της διοίκησης να καταστήσει πιο εξωστρεφή την εισηγμένη. Ως η τελευταία των ασφαλιστικών (εισηγμένων στο ΧΑ) και δη σε μία περίοδο συγκέντρωσης του κλάδου- σημαντικής ενίσχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον τραπεζικό κλάδο (και ευρύτερα...) ο Ιωάννης Βοτσαρίδης έχει να "πουλήσει" ένα πολύ καλό story.

Με σταθερά ανοδική πορεία (ιδρύθηκε το 1991, στην Θεσσαλονίκη-από το 2000 στο ΧΑ), με αποτελεσματική κατανομή επενδυτικού χαρτοφυλακίου και με την διοίκηση να παίρνει πίσω την ζημιά που έγραψε πέρυσι (σημειωτέον ότι, δεν πέρασε τις ζημίες από τις επενδύσεις στα ίδια κεφάλαια ) ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης έχει ευρύ φάσμα επιλογών. Το όνομα της Interlife κατά καιρούς έχει αναφερθεί σε σενάρια εξαγορών, με τον Ιωάννη Βοτσαρίδη να σημειώνει (με αφορμή τα μεγέθη 6μηνου) πως το μερίδιο της εταιρείας "τρέχει" με διπλάσιο ρυθμό από το μέσο όρο της αγοράς. Ενδεικτικό το γεγονός ότι στον κλάδο αυτοκινήτου η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε στο 9% (από 1,5%) ανεβαίνοντας στην 9η θέση από τις 45 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Η Τετάρτη των συνελεύσεων Attica Συμμετοχών και ΑΝΕΚ

Για την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί οι γενικές συνελεύσεις των Attica Συμμετοχών και ΑΝΕΚ προκειμένου να εγκριθεί/οριστικοποιηθεί η συγχώνευση (μέσω απορρόφησης). Ρώτησα πηγή μου στην Ακτή Μιαούλη πως βλέπει την κατάσταση, τις ισορροπίες, τους συσχετισμούς κ.λ.π για να πάρω την απάντηση "...μην εκπλαγείς εάν χρειαστεί να συγκληθούν και δεύτερες...". Ζήτησα να μου διευκρινίσει τι και πως, να μου δώσει κάποιες λεπτομέρειες,"...κοντός ψαλμός..." συμπλήρωσε και αποχώρησε από την ομήγυρη.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ