Αυτή είναι η παράβαση που επιφέρει τα πρόστιμα στις πολυεθνικές- Tο... βιβλίο της Εθνικής

Αυτή είναι η παράβαση που επιφέρει τα πρόστιμα στις πολυεθνικές- Tο... βιβλίο της Εθνικής

Οι εποχές έχουν αλλάξει και η τεχνολογία έχει εξελιχθεί 

Το ανώτατο πρόστιμο επιβλήθηκε στην Johnson & Johnson

Συνεχίζεται το μπαράζ προστίμων σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, για αθέμιτη κερδοφορία, αφού μετά τις ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE και ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ , σειρά πήραν οι "Johnson & Johnson ΕΛΛΑΣ και "COLGATE PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ. Το ποσό του προστίμου που επιβλήθηκε στην Johnson & Johnson ήταν ένα (1) εκατομμύριο ευρώ, και 672.000 στην τελευταία. Διαφορετικές ποινές αφού ο νόμος για τη συγκεκριμένη παράβαση προβλέπει πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα και ανακοίνωση της επωνυμίας του παραβάτη και του επιβληθέντος προστίμου. Προφανώς και για την Johnson & Johnson η βαρύτητα της παράβασης επέφερε το ανώτατο πρόστιμο.

Ομως τι είναι αυτό που παραβιάζουν οι συγκεκριμένες εταιρίες και τους επιβάλλεται πρόστιμο; Η απάντηση είναι απλή. Με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος, απαγορεύεται το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021. Δηλαδή, όπως προέκυψε από τους ελέγχους, οι συγκεκριμένες εταιρίες κερδίζουν περισσότερα σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον καταναλωτή, από όσα κέρδιζαν έως και το τέλος του 2021.

Ποια είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που υπόκεινται στην "αγορανομική διάταξη"; Προϊόν ή παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων.

Οπως έχουμε ξαναεπισημάνει από αυτή εδώ τη στήλη, επειδή είναι πολύ της μόδας η επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις που φέρονται να παραβιάζουν το νόμο και να αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών, θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι, ξεκινώντας από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα, έως τον … τελευταίο ελεγκτή να κατανοήσουν ότι για να μην πάει χαμένη η προσπάθεια που καταβάλλουν, να «δένουν» τις υποθέσεις για τις οποίες επιβάλλουν πρόστιμα και να μην έχουμε υποθέσεις όπως αυτές που μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν.

Δηλαδή, ορισμένες επιχειρήσεις, που ενώ διαπιστωμένα έχουν παρανομήσει, λόγω της πολυδαίδαλης διαδικασίας να αθωώνονται στα δικαστήρια και να διαγράφονται τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί και κάποιες άλλες, ενώ δεν παραβίαζαν το νόμο, να δικαιώνονται μετά από χρόνια, ενώ έχουν βγει στα... μανταλάκια ως παραβάτες και εκμεταλλευτές της κοινωνίας.

Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και το προσωπικό των ελεγκτικών αρχών έχει ιδιαίτερη κατάρτιση και γνώση του αντικειμένου, οπότε υποθέτουμε, δύσκολα θα υπάρξει μη... δεμένη υπόθεση.

Tα νέα για την Εθνική

Όπως προκύπτει, κατά περισσότερο από 8 φορές υπερκαλύφθηκε η διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ πηγές υπολογίζουν τα ακαθάριστα έσοδα για το ΤΧΣ θα ανέλθουν σε 1,067 δισ. ευρώ.

Στο βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό η κάλυψη διαμορφώθηκε στις 8,1 φορές, ενώ στην Ελλάδα υποβλήθηκαν προσφορές 450 εκατ. ευρώ από επενδυτές λιανικής.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ