Το μπαράζ προστίμων στη UNILEVER: Εκκρεμμούν 27 εκατ. ευρώ, σβήστηκαν 7 και προσφεύγει για το 1

Το μπαράζ προστίμων στη UNILEVER: Εκκρεμμούν 27 εκατ. ευρώ, σβήστηκαν 7 και προσφεύγει για το 1

Δεν είμαστε δικαστές για να κρίνουμε αν η εταιρία παρανομεί, όμως μόνιμα τις επιβάλλονται πρόστιμα για πολύ σοβαρές παραβάσεις

Επειδή είναι πολύ της μόδας η επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν το νόμο και …αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών, θα ήθελα να σας θυμίσω μια ιστοριούλα την οποία είχα διαχειριστεί ρεπορταζιακά την περίοδο εκείνη. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να προβληματιστούν όλοι οι αρμόδιοι, ξεκινώντας από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα, έως τον … τελευταίο ελεγκτή και να κατανοήσουν ότι για να μην πάει χαμένη η προσπάθεια που καταβάλλουν, θα πρέπει να έχουν «δέσει» τις υποθέσεις για τις οποίες επιβάλλουν πρόστιμα και να μην έχουμε φαινόμενα τύπου Unilever, που ήταν ξανά η πρωταγωνίστρια της ιστορίας. Εκτός και αν η ανάγκη για επικοινωνιακή διαχείριση τόσο σοβαρών θεμάτων δεν έχει να κάνει με την ουσία. Δηλαδή την προστασία του καταναλωτή, σε μία περίοδο που όλοι μιλάμε για ακρίβεια και που το εισόδημα του Ελληνα έχει συρρικνωθεί δραματικά. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι συμβαίνει το τελευταίο. Πριν λίγες μέρες επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στις:

- «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» και

-«ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE», η οποία με ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι πρόκειται να προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του προστίμου που της επιβλήθηκε μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει ότι ενώ γίνεται απόλυτα κατανοητό το σκεπτικό της υπουργικής απόφασης σχετικά με τη διατήρηση του μεικτού περιθώριου κέρδους, υπάρχει διαφωνία με τη μεθοδολογία βάσει της οποίας οι ελεγκτικές αρχές υπολόγισαν το πρόστιμο.

Ωστόσο, σε βάρος της εταιρείας εκκρεμεί έως σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που επιβλήθηκε το 2018 για δύο παραβάσεις. Μιλάμε για ένα πρόστιμο ύψους 27,56 εκατομμυρίων ευρώ για σημαντικές παραβάσεις που έλαβαν χώρα από το 1996 έως το 2017. Ακόμα δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ, καθώς ακόμα δεν έχoυν αποφανθεί οι αρμόδιες αρχές λόγω ενστάσεων.

Για να επανέλθω στην ιστοριούλα μας: Ηταν 27η Μαρτίου 2009, όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να επιβάλλει στον Ομιλο UNILEVER HELLAS AEBE συνολικό πρόστιμο 6.946.588,15 ευρώ (σ.σ. μετά από 9 χρόνια από την περίοδο που τελέστηκαν οι πράξεις) για τη συμμετοχή του σε κάθετες συμπράξεις ,τα έτη 2000 έως 2002, που εμπεριείχαν τον όρο απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε.», «ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», «ΟΡΑ», «METRO ΑΕΒΕ», «MAKRO C&C,» «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε.Β.Ε.», «Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.» και ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ μέλη της «ΚΥΨΕΛΗ Α.Ε.». Μάλιστα σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης οι κάθετοι περιορισμοί ειδικά αυτού του είδους θεωρήθηκαν ιδιαίτερα επαχθείς για τον ανταγωνισμό, σε βαθμό μάλιστα που - μαζί με τα καρτέλ – ήταν η πιο επαχθής αντιανταγωνιστική πρακτική από πλευράς κοινοτικού δικαίου.

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη...

Ο όμιλος UNILEVER προσέφυγε στη δικαιοσύνη προκειμένου να αντικρούσει την απόφαση της Επιτροπής και με την υπ΄αριθμόν 3807/2014 απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε η εταιρία μετά την επιβολή του προστίμου πέτυχε τη διαγραφή του, επειδή το δικαστήριο διαπίστωσε τα εξής ελαφρυντικά: Η Unilever δεν εφήρμοσε τις παράνομες ρήτρες σε όλες τις συμβάσεις, αφαίρεσε μόνη της την παράνομη ρήτρα, πέρασε πολύ καιρός από την παράβαση έως την διαπίστωση (σ.σ. Γιατί άραγε άργησε τόσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού;), έχει καθαρό «ποινικό μητρώο» κα.

....και η δικαίωση

Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς... καλύτερα!!!

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ