Δεν χορηγούν δάνεια οι τράπεζες ή δεν δανείζονται οι πελάτες; Οι πρόσφατες επιδοτήσεις απαντούν....

Δεν χορηγούν δάνεια οι τράπεζες ή δεν δανείζονται οι πελάτες; Οι πρόσφατες επιδοτήσεις απαντούν....

Πώς ξαφνικά εκδηλώθηκε τεράστια ζήτηση για στεγαστικά με το που βγήκαν στην αγορά οι επιδοτήσεις;

Ποιος θα πουλήσει στεγαστικό δάνειο εκτός των τραπεζών;

O υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται βέβαιος ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από επιχειρήσεις του χώρου του fintech για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων με αποτέλεσμα να ανοίξει η αγορά. Το τόνισε ανοικτά και στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για τις τράπεζες. Το θέμα όμως δεν είναι αν θα υπάρξουν και άλλοι παίκτες για τη χορήγηση στεγαστικών, αλλά το ποιοι θα είναι οι όροι χορήγησης. Είναι ένα ερώτημα το γιατί δεν δίνονται πολλά δάνεια αυτή την περίοδο. Υπάρχει κόσμος πρόθυμος να δανειστεί και δεν του δίνουν οι τράπεζες γιατί δεν είναι bankable ή απλώς οι υποψήφιοι βλέπουν και δεν αγγίζουν λόγω του υψηλού κόστους του χρήματος; Πώς ξαφνικά εκδηλώθηκε τεράστια ζήτηση για στεγαστικά με το που βγήκαν στην αγορά οι επιδοτήσεις;

Οι αγορές ξεκίνησαν τον… πόλεμο

Ενώ όλη η χθεσινή ημέρα κυλούσε με απώλειες για τη διεθνή τιμή του πετρελαίου, αργά το απόγευμα, και όταν τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας στρέφονταν στη Λωρίδα της Γάζας για να διαπιστώσουν αν θα ξεκινήσει μια αιματηρή χερσαία εισβολή, οι απώλειες καλύφθηκαν και το πετρέλαιο γύρισε έντονα ανοδικά. Στα 93 δολάρια το βαρέλι αργά χθες το βράδυ καθώς βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Ανάλογη και η συμπεριφορά του φυσικού αερίου που από την μεγάλη πτώση του 8% και τα 46 ευρώ ανά μεγαβατώρα, βρέθηκε και πάλι πάνω από το όριο των 50 ευρώ. Να βάλουμε στην εξίσωση και τις απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στο αμερικανικό; Να σημειώσουμε και την πολύ μεγάλη άνοδο στην τιμή του χρυσού που πλησίασε χθες τα 1975 δολάρια το βαρέλι; Να επισημανθεί και η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων; Είναι προφανές ότι οι αγορές συμπεριφέρθηκαν από χθες σαν να έχει ήδη ξεκινήσει ο πόλεμος. Στροφή της ζήτησης στα επενδυτικά καταφύγια (ομόλογα και χρυσό), αβεβαιότητα και απώλειες για τα χρηματιστήρια και σημαντική άνοδος για το ορυκτό. Η αβεβαιότητα είναι ήδη εδώ..

Περάστε για ηλιακό από Γενάρη

Στην αγορά έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Όλοι θέλουν να αγοράσουν με έκπτωση 50-60% μέσω του προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά η αγορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Ακόμη και τα ελληνικά εργοστάσια θα χρειαστούν μήνες για να καλύψουν την απότομη αύξηση της ζήτησης. Βλέπουμε το υπουργείο Περιβάλλοντος να δίνει πολλές παρατάσεις ακόμη καθώς θα περάσουν μήνες για να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Όπως εξαργυρώσει σήμερα κουπόνι, θα κάνει τη δουλειά από Γενάρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ