Η πολιτική παρέμβαση του mr Jumbo Απ. Βακάκη και η προαναγγελία νέων προστίμων από τον Πρωθυπουργό

Οι επιπτώσεις στην πιστωτική επέκταση των τραπεζών από το νέο νόμο για τη χορήγηση δανείων που παρουσίασε χθες ο Χατζηδάκης 

Η πολιτική παρέμβαση του mr Jumbo Απ. Βακάκη και η προαναγγελία νέων προστίμων από τον Πρωθυπουργό

Για πολλούς ο επιχειρηματίας-βασικός μέτοχος της Jumbo Απόστολος Βακάκης έχει φανατικούς θαυμαστές, αλλά και ορκισμένους εχθρούς

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες από τον Απόστολο Βακάκη

Για πολλούς ο επιχειρηματίας-βασικός μέτοχος της Jumbo Απόστολος Βακάκης έχει φανατικούς θαυμαστές, αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Το έχουμε ξαναγράψει στο fpress.gr. Είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς μαζί του δεν παύει να είναι από τα σημεία αναφοράς, άλλοτε με τις δηλώσεις παρεμβάσεις του, άλλοτε με τον τρόπο που επικοινωνεί την προώθηση της Jumbo. Χθες... ξαναχτύπησε λέγοντας πράγματα που δυσαρέστησαν πολλούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν ξέρω αν τον ίδιο τον επιχειρηματία τον ενδιαφέρει ο πολιτικός αντίκτυπος των δηλώσεων του, ωστόσο κάποιους που τον άκουσαν, ΠΟΛΥ!!! Για μία ακόμη φορά δεν μάσησε τα λόγια και είπε τα εξής: «Λένε πως να μαντεύεις το μέλλον είναι μάταιο. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προνοείς. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα εκεί που νομίζεις ότι έχεις επιτυχία, τελικά αποτυγχάνεις. Δείτε το παράδειγμα της Μυκόνου, ένα νησί με τεράστια ανάπτυξη αλλά χωρίς αντίστοιχη βελτίωση των υποδομών. Πρώτα έγινε οικονομικά απρόσιτη για τους Έλληνες και μετά οι ξένοι διαπίστωσαν ότι αυτό που προσφέρει για τα χρήματα που δίνουν, είναι μη ανταγωνιστικό και επέλεξαν άλλους προορισμούς. Έπρεπε να προνοήσουν αυτό που συνέβη. Δεν το έκαναν και έτσι η επιτυχία σταδιακά εξελίχθηκε σε αποτυχία. Το ίδιο και με την Ελλάδα. Εκπέμπουμε επενδυτική προδιάθεση και επενδυτική αισιοδοξία, αλλά κινούμαστε με ρυθμούς παραπληγικού σαλιγκαριού. Πώς θα ανταγωνιστούμε άλλες χώρες; Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα. Να αυξήσουμε την παραγωγικότητα για να μπορούμε να μοιράζουμε τα οφέλη. Το να μοιράζεις τα λεφτά των άλλων είναι εύκολο, αλλά αυτό κάποτε τελειώνει. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η οικονομία πρέπει να μείνει έξω από το πολιτικό παιχνίδι»

Προανήγγειλε νέα πρόστιμα ο Πρωθυπουργός

Η ακρίβεια φέρνει πρόστιμα γράφαμε πριν 2 εβδομάδες και είναι προφανές ότι το χθεσινό μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός προς πάσα κατεύθυνση δεν είναι τυχαίο. Είναι ξεκάθαρο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν καθημερινά ότι θα πρέπει να διαχειριστούν το θέμα διότι τους κοστίζει πολιτικά. Προφανώς η απάντηση του Πρωθυπουργού στο ερώτημα του Ν. χατζηνικολάου περί ακρίβειας και αισχροκέρδειας στην αγορά εντάσεται στα πλαίσια της επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης. Είπε τα εξής: «Εάν νομίζουν κάποιοι ότι η Ελλάδα είναι μπανανία και πωλούν τα ίδια προϊόντα σε άλλες τιμές είναι βαθιά νυχτωμένοι. Aν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς θα το κάνουμε, γιατί αυτοί ουσιαστικά πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε άλλες αγορές. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ». Συνεχίζοντας, προσέθεσε: «Θέλω να θυμίσω ότι εμείς βάλαμε πρόστιμο σε εταιρείες που έκαναν πλασματικές εκπτώσεις: «αυτό το στυλό κάνει 10 ευρώ, το αυξάνω στα 20 ευρώ και μετά λέω ότι κάνω έκπτωση 50% για να ξαναπάει στα 10 ευρώ». Αυτό είναι κοροϊδία. Μπήκαν πρόστιμα τέτοια».

Θεωρώ ότι εννοούσε το ηχηρό πρόστιμο ύψους 230.150 ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης στην ΒΙΟΛΕΞ BIC MAE επειδή διέθεσε σχολικά είδη παραβιάζοντας το ανώτατο όριο στο μεικτό περιθώριο κέρδους. Η συγκεκριμένη "καμπάνα" έρχεται σε συνέχεια ανάλογων σε Public, ΠΛΑΙΣΙΟ, Praktiker για εικονικές εκπτώσεις. Η αναφορά του υπουργείου σε εικονικές εκπτώσεις- δλδ "μαϊμού", εντελώς παραπλανητικές και μάλιστα σε περίοδο που δοκιμάζεται η μέση οικογένεια και...ανθεί ο πληθωρισμός απληστίας- ξεκάθαρη και κατατοπιστική για τον καταναλωτή, ο οποίος καλό είναι κάποια στιγμή να αποκτήσει συνείδηση επιβραβεύοντας αυτούς που δεν τον παραπλανούν.

Οι επιπτώσεις στην πιστωτική επέκταση των τραπεζών από το νέο νόμο για τη χορήγηση δανείων που παρουσίασε χθες ο χατζηδάκης

Μπορεί να φαντάζει πρόωρο προκειμένου να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το τι μπορεί να επιφέρει στην τραπεζική αγορά το νομοσχέδιο του υπ. οικονομίας που παρουσιάστηκε χθες από τον Κωστή Χατζηδάκη, όμως δεν παύει να είναι είδηση και μάλιστα σημαντική το γεγονός ότι οι Εταιρίες Παροχής Πιστώσεων θα μπορούν να χορηγούν στεγαστικά δάνεια και να προβαίνουν σε αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών, πέραν από τα προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια που χορηγούν μέχρι σήμερα.

Το σημειώνουμε αυτό διότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι 4 συστημικές τράπεζες φέτος, δεν θα πετύχουν τους στόχους της πιστωτικής επέκτασης που είχαν θέσει, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ που δημοσιεύτηκαν τον Αύγουστο. Ο βασικότερος λόγος είναι το ακριβό κόστος του χρήματος που προκύπτει από το ύψος των επιτοκίων που καθιστά ασύμφορο τον δανεισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρήσεις με υψηλή ρευστότητα προτίμησαν να προχωρήσουν σε πρόωρες αποπληρωμές δανείων ή ομολογιακών για να αποφύγουν τα υψηλά κόστη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον περασμένο Αύγουστο η καθαρή πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ήταν αρνητική κατά -401 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι νέες χορηγήσεις δανείων ήταν μικρότερες από τις αποπληρωμές παλαιότερων δανείων. Αναλυτικότερα οι καθαρές ροές δανείων (νέες χορηγήσεις μείον αποπληρωμές) στο οχτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2023 διαμορφώνονται σε -1,794 δισ. ευρώ εκ των οποίων οι καθαρές ροές προς επιχειρήσεις ήταν -956 εκατ. ευρώ προς νοικοκυριά -689 εκατ. ευρώ και προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ ανήλθαν σε -148 εκατ. ευρώ.

ποσά σε εκατ. ευρώΙδιωτικός τομέας Επιχειρήσεις Ιδιώτες Ελεύθ. επαγγελματίες, αγρότες, κ.α.
ΜήναςΡοές ΔανείωνΜετ. %Ροές ΔανείωνΜετ. %Ροές ΔανείωνΜετ. %Ροές ΔανείωνΜετ. %
Δεκ-222.8386,32.94912,3-133-2,522-0,9
Ιαν-23-2.0215,7-1.72811,3-203-2,4-89-1,4
Φεβ-23284,81509,8-102-2,5-21-2,0
Μαρ-231.2165,21.23610,3-69-2,549-1,4
Απρ-23-7883,9-5828,2-156-2,7-51-1,9
Μαϊ-23-2753,1-1707,0-81-2,8-24-2,8
Ιουν-231.7982,81.6336,362-2,7103-2,4
Ιουλ-23-1.3501,2-1.1753,7-74-2,6-100-3,3
Αυγ-23-4010,9-3193,0-67-2,5-16-3,2

Πηγή πίνακα: Τράπεζα Ελλάδος

Βέβαια, το υπουργείο καθησυχάζει σημειώνοντας ότι η ρύθμιση επιδιώκει να λειτουργήσει στην πράξη ο θεσμός των ΕΠΠ, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι επιτρέπεται ήδη η δραστηριοποίησή τους στην καταναλωτική πίστη, δεν έχουν ενεργοποιηθεί επαρκώς στην ελληνική αγορά. Στόχος είναι να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα των χορηγήσεων, να προσφέρονται περισσότερες επιλογές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση κατανάλωσης και επενδύσεων, να διευκολυνθεί η αναχρηματοδότηση και η αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία σήμερα αποκλείονται από το τραπεζικό σύστημα. Για τα επιχειρηματικά δάνεια, η ρύθμιση προβλέπει ότι «η παροχή πίστωσης αφορά είτε την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα είτε την παροχή πίστωσης σε πιστούχο που έχει δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης ή με σκοπό την αναδιάρθρωση της δανειολήπτριας επιχείρησης».

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμα στις 4 συστημικές και τις δύο υποψήφιες για τον πέμπτο πόλο τράπεζες αυτή η εξέλιξη. Διότι όπως και να το κάνεις η πιστωτική επέκταση δεν εξελίσσεται και με τους καλύτερους ρυθμούς.

Και οι μικροί του χώρου, που δραστηριοποιούνται στις μικροπιστώσεις

Με την ευκαιρία να σημειώσω ότι υπάρχει άλλη μία κατηγορία εταιριών που χορηγούν δάνεια έως 25.000 ευρώ. Είναι τα λεγόμενα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία έχουν ξεκινήσει δειλά δειλά να προσελκύουν...κοινό. Ποιες είναι; Η Microsmart , η «ΑΦΗ Microfinance AE», και η «Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. Microfinance Solutions», είναι εταιρία που ανήκει στο Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων.

Το εστιατόριο Interni του Βαρβέρη ωθεί σε νέα υψηλά τη μετοχή της Moda Bagno

Νέο υψηλό 15ετίας για την μετοχή της Moda Bagno της οικογένειας Βαρβέρη, η οποία με κεφαλαιοποίηση πέριξ των 20 εκατ. ευρώ έχει γίνει talk of the town τις τελευταίες ημέρες. Η μετοχή έχει ανεβάσει στροφές, αφού ο όγκος των συναλλαγών έχει αυξηθεί σημαντικά και η απόδοση της τελευταίας εβδομάδας ξεπερνά το 35%. Μάλιστα από την αρχή του χρόνου η μετοχή ενισχύεται κατά 70% με τιμή εκκίνησης τα 60 λεπτά, για να φτάσει στο χθεσινό κλείσιμο στα 1,11 ευρώ με συναλλαγές 34 χιλιάδες τεμάχια. Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στα μεγέθη του τρίτου τριμήνου, καθώς η εταιρία διατηρεί το γνωστό εστιατόριο Interni στη Μύκονο, που κυριολεκτικά την έχει …ξελασπώσει. Εκτός αν υπάρχει κάτι άλλο και δεν το γνωρίζουμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Βαρβέρη ελέγχει το 84,64%, επί συνόλου 18.810.000 μετοχών, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι είναι σχετικά εύκολο με μόλις ένα 15% free float να σκαρφαλώνει υψηλότερα. Πάντως τα μεγέθη εξαμήνου ήταν ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ η hi season του εστιατορίου της Μυκόνου δεν έχει αποτυπωθεί σε αυτά. Τα EBITDA του ομίλου ανήλθαν στα 2,82 εκατ. ευρώ από 1,16 εκατ. ευρώ, ο τζίρος αυξήθηκε στα 13,7 εκατ. ευρώ από 10,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στο 1,01 εκατ. ευρώ από 50 χιλ. ευρώ.

Nik Sam

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ