Ερχεται το Δ.Σ. της ΕΚΤ στην Αθήνα - Tο μέλλον των επιτοκίων και η θέα που θα έχουν στο... diner

Ερχεται το Δ.Σ. της ΕΚΤ στην Αθήνα - Tο μέλλον των επιτοκίων και η θέα που θα έχουν στο... diner

Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού banking η Αθήνα

Mε τα στοιχεία πληθωρισμού Σεπτεμβρίου σε Ευρώπη και ΗΠΑ στο μικροσκόπιο τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων ΕΚΤ και Fed προετοιμάζονται για τις επόμενες συνεδριάσεις. Στις 25-26 Οκτωβρίου η ΕΚΤ στην Αθήνα, την 1-2 Νοεμβρίου η FOMC στην Ουάσιγκτον, με κοινό παρονομαστή το προβεβλημένο μέρος που πιθανόν να ληφθούν αποφάσεις καθοριστικές για τη συνέχεια. Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου σε ειδική εκδήλωση (το μεσημέρι) και με επίσημο δείπνο (το βράδυ) στο εστιατόριο Delta του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) το δ.σ της ΕΚΤ στην συνεδρίαση του με τον πιο φαντασμαγορικό χαρακτήρα ever.

Πανοραμική η θέα από το restaurant των 2 Michelin του ΚΠΙΣΝ (φωτό),ανάλογη και από τον Ξενώνα της Τραπέζης της Ελλάδος μία ημέρα πριν. Αναμφίβολα η τιμητική του Γιάννη Στουρνάρα- με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος- οικοδεσπότη στην για πολλούς πιο σημαντική συνεδρία (νομισματικού χαρακτήρα) της ΕΚΤ από την αρχή του ανοδικού κύκλου στα επιτόκια και της ποσοτικής σύσφιξης. Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού banking η Αθήνα, πιθανόν με επιπλέον θετικό πρόσημο εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών και μία εβδομάδα νωρίτερα η Standard & Poor's έχει αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία.

Δεύτερος "πιστοποιημένος" από την ΕΚΤ οίκος αξιολόγησης- μετά την DBRS- και τέταρτος συνολικά- μετά τον ιαπωνικό Rating and Investment Information (R&I) και τον γερμανικό Scope Rating- με το ανάλογο μήνυμα προς τον αμερικανικό οίκο Fitch που βαθμολογεί την 2α Δεκεμβρίου. Προσώρας και μετά τα τελευταία στοιχεία η τάση κλίνει προς την πλευρά των "περιστεριών" και την προοπτική "παύσης" στο ντόμινο των 10 σερί αυξήσεων. Πιθανότατα η όποια απόφαση της ΕΚΤ να ληφθεί συνεκτιμώντας την στάση των μελών της Fed που θα συνεδριάσουν μία εβδομάδα αργότερα στο επιβλητικό Eccles Building Washington DC.

Αυτό γιατί πολύ δύσκολα-έως αδύνατον- να σημαίνει "παύση" η ΕΚΤ εάν η Fed προκρίνει ακόμη μία αύξηση στα επιτόκια των ΗΠΑ. Ωστόσο, μεσολαβεί χρόνος "πυκνός" και απρόβλεπτος-όπως έδειξαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή- ενώ έχει προηγηθεί ένα τεράστιων διαστάσεων sell off στα κρατικά ομόλογα- σε ακραίες αποδόσεις για τα αμερικανικά- με επάνοδο των τιμών πετρελαίου πάνω από τα 90-95$/βαρέλι. Το όλο περιβάλλον αφορά και την ελληνική πλευρά, καθώς έγινε η αρχή της απο-επένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες, με το 1,4% να επαναποκτάται από την Eurobank την Δευτέρα, έναντι 93 εκατ. Θα ακολουθήσει η Εθνική όπως είχε σχεδιασθεί πρόσφατα με δεδομένη την κυβερνητική πρόθεση για διάθεση του 20% (από το 40% που έχει το Ταμείο) αλλά σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας τα πάντα μπορεί να επανασχεδιαστούν ανάλογα με τις συνθήκες, το κλίμα στις αγορές. To fpress με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ (Τρίτη 10/10) "φωτίζει" το παρασκήνιο.

Ενδιαφέρον-από εκτός και εντός συνόρων- δυνητικούς επενδυτές υπήρξε, επιβεβαιώθηκε τόσο στις παρουσιάσεις της Εθνικής όσο στις επαφές που είχε ο Πρωθυπουργός στην Νέα Υόρκη. Σε κάθε περίπτωση πότε/πως και πόσο θα εξαρτηθεί κυρίως από το διεθνές περιβάλλον και τον συγκερασμό εκτιμήσεων κυβέρνησης-Ταμείου. Η μεν κυβέρνηση εύλογα επιδιώκει ένα καλό placement σε όρους αγοράς και με ισχυρούς ξένους επενδυτές, το δε Ταμείο όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές. Δεδομένου ότι το ΤΧΣ με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο εμφανίζει συσσωρευμένες ζημιές 36 δισ. εύλογα επιδιώκει να αποκομίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τίμημα πώλησης, πετυχαίνοντας λογικά premiums.

Με οδηγό την Eurobank, που η πώληση του 1,4% στα 1,80 ευρώ/μετοχή έγινε σε τιμή 27,25% υψηλότερη (premium) από την τρέχουσα (της Δευτέρας) το δ.σ του Ταμείου θα συνεδριάσει την προσεχή εβδομάδα για να συνεκτιμήσει την κατάσταση. Το επικρατέστερο ενδεχόμενο στο τραπέζι του ΤΧΣ-αλλά πριν την εισβολή της Χαμάς- αφορούσε στην σπαστή διάθεση του 20% σε ξένους το 15% και σε έλληνες ενδιαφερόμενους το 5%. Σύμφωνα με τον νόμο (που ακολουθείται κατά γράμμα από οικονομικό επιτελείο/Ταμείο) "... η στρατηγική αποεπένδυσης περιλαμβάνει προβλέψεις, ενδεικτικά, για τα ακόλουθα: (α) τις ενδεδειγμένες ανταγωνιστικές διαδικασίες προσφορών και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές, (β) τις απαιτήσεις διαφάνειας και συμμόρφωσης με την νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς, και (γ) τις πιθανές μεθοδολογίες διάθεσης...". Προφανώς τα νέα δεδομένα, μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναπροσαρμόζονται, συνακόλουθα ο σχεδιασμός των εμπλεκομένων.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ