Γιατί δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ φρέσκο χρήμα από την Ε.Ε. Που στηρίζεται η αποκατάσταση των ζημιών
Ο κερδοσκόπος fund manager, το πλαφόν στο νερό, η ασυλία των τραπεζιτών και το triple witching
ΚΟΥΙΖ: Τελικά θα ξεκινήσει αύριο η βασική δίκη της οικογένειας Κουτσολιούτσου για την υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατ. ευρώ ή θα πάμε για νέα αναβολή;
Τον κατάλαβαν νωρίς
Τον fund manager που προσπάθησε χθες να κερδοσκοπήσει μέσω των ελληνικών ομολόγων «ποντάροντας» στο ότι οι φυσικές καταστροφές με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Ελλάδα θα επηρεάσουν τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας (πρωτογενή αποτελέσματα άρα και χρέος) τον αντιλήφθηκαν από νωρίς στην αγορά. Σε μια δύσκολη ημέρα για την αγορά των ομολόγων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο –μην ξεχνάμε ότι γίνεται χοντρό παιχνίδι με το στοίχημα της αύξησης ή της μη αύξησης των επιτοκίων- η απόδοση του 10ετούς ξέφυγε πάνω από το 4% ύστερα από αρκετές εβδομάδες που «κρατιόταν» κάτω από το συγκεκριμένο όριο. Η επίπτωση των εντολών πωλήσεων αναμένεται ότι θα είναι περιορισμένη. Άλλωστε, πολύ σύντομα θα αποτυπωθεί το πραγματικό κόστος των καταστροφών και θα αποτυπωθεί η αλήθεια. Τα σενάρια είναι που τροφοδοτούν την κερδοσκοπία όχι η αλήθεια. Γι’ αυτό και πρέπει να βιαστούν στην κυβέρνηση με την καταγραφή των ζημιών…
Για τα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέσαμε μέσα και όποιος το αμφισβητεί ας κάνει ένα κλικ ΕΔΩ Τι λέγαμε χθες; Ας μην περιμένουμε ζεστό χρήμα από την Ευρώπη. Τι προέκυψε ένα «πακέτο» 2,25 δις. ευρώ. Πόσα χρήματα από αυτά είναι «φρέσκα»; Ζερό. Τα 250 εκατ. ευρώ είναι από το ΕΣΠΑ του 2014-2020 (που δεν θα τα παίρναμε γιατί δεν κάναμε τα προβλεπόμενα άρα είναι φρέσκα λεφτά μας είπε η Πρόεδρος, τα 500 εκατ. ευρώ είναι ανακατανομές από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 1,5 δις. ευρώ είναι ανακατανομές από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027. Και είναι κακό αυτό θα πείτε; Σας παραπέμπουμε και πάλι στο χθεσινό δημοσίευμα. Τεράστιο στοίχημα η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για τη χώρα το σχετικό σχόλιο.
Λαϊκά ομόλογα
Ήταν δύσκολη μέρα χθες και παραλείψαμε να σχολιάσουμε τη δήλωση Θεοχάρη για τους αποταμιευτές: «Αν ο καταθέτης παίρνει επιτόκιο 0,3% 0,6% από την τράπεζά του, μπορεί να πάρει 4% από το ελληνικό δημόσιο» είπε παραπέμποντας προφανώς στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Με λίγο ρεπορτάζ μαθαίνεις εύκολα και τον αριθμό όσων εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα έντοκα γραμμάτια, στην πρώτη δημοπρασία που άνοιξε για τα φυσικά πρόσωπα: κάτω από 6000 άτομα. Αριθμός μήνυμα για όσους υποστήριζαν (και εντός του οικονομικού επιτελείου) για την μεγάλη ανάγκη έκδοσης λαϊκού ομολόγου.
Πλαφόν στην τιμή των εμφιαλωμένων νερών;
«Και όχι μόνο». Αυτό μας απάντησε αρμόδια πηγή προϊδεάζοντας για αντίστοιχες παρεμβάσεις και σε άλλα προϊόντα τουλάχιστον στην περιοχή της Θεσσαλίας. Επικίνδυνο μέτρο το πλαφόν καθώς μπορεί προκαλέσει ελλείψεις. Όταν όμως έχεις να αντιμετωπίσεις την αλητεία της κερδοσκοπίας πάνω στον πόνο και στην καταστροφή, μάλλον δεν έχεις και πολλά περιθώρια. Μιλώντας για ακρίβεια, αρμόδιες πηγές μας συνιστούν υπομονή μέχρι το Σάββατο διότι υπάρχει πακέτο ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό. Μέτρα στήριξης; Μάλλον όχι διότι τα φετινά δημοσιονομικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Λίγη υπομονή λοιπόν…
Τι "τρέχει" με τις τράπεζες
"Παραμονή" της εκκίνησης της διαδικασίας απο-επένδυσης του ΤΧΣ από το εγχώριο banking και πυκνώνουν οι...συμπτώσεις δημιουργώντας κλίμα στην αγορά. Στην συνεδρίαση της Δευτέρας το αρνητικό "γύρισμα" του κλάδου- "βουτιά" για τον Τραπεζικό Δείκτη από τις 1.026 έως τις 954 μονάδες- αποδόθηκε-αλλά την επομένη- σε φήμες πως συζητείται το ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης των κερδών.
"Δρακιά" από τις λίγες όταν είναι τοις πάσι γνωστό, πόσο υψηλή είναι η συμμετοχή του DTC στα μεγέθη και των 4 ομίλων. Βέβαια το θέμα το είχε συμπεριλάβει-μεταξύ άλλων- σε σκέψεις του για το τραπεζικό σύστημα ο Νίκος Χριστοδουλάκης- με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη να αναφέρεται από την τεράστια διαφορά στα επιτόκια (καταθέσεων-χορηγήσεων) μέχρι την...φαεινή για τα "λαϊκά ομόλογα".
Από την άλλη χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για κατάργηση της ποινικής ασυλίας των τραπεζιτών. Ασχέτως εάν η ουσία του ζητήματος είναι σωστή ή λάθος το πρόβλημα έγκειται στο ότι κάποιοι-προφανώς εν αγνοία τους- παίζουν παιχνίδια με τις τράπεζες. Ειδικά αυτή την περίοδο; "βούτυρο στο ψωμί" όσων φορτώνουν θέσεις short στα Παράγωγα, και εν όψει του triple witching της Παρασκευής. Συμπληρωματικά; με την χθεσινή νέα διόρθωση του κλάδου συμπληρώθηκαν 7 συνεδριάσεις στις τελευταίες 9 με αρνητικό πρόσημο.
Τι φέρνει η Παρασκευή
Από triple witching και rebalancing μέχρι Moody's και ΕΚΤ έχει η Παρασκευή. Συνεδρίαση "κρησάρα" θεωρείται η μεθαυριανή, καθώς θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ συν τις όποιες ανακοινώσεις της επικεφαλής της-με ότι αυτό θα μπορεί να σημαίνει για short ή long παίκτες.
Την ίδια συνεδρίαση "κλείνει" το 3ο triple witching του 2023 με αυξημένη-όπως φάνηκε χθες- κινητικότητα στα Παράγωγα-τόσο στα ΣΜΕ του δείκτη όσο και μετοχών (ειδικότερα των 4 τραπεζικών) και διευρυμένο discount.
Είναι και οι αλλαγές στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE/Russell, με την είσοδο της Viohalco στον Large Cap, την ένταξη των Cenergy Holdings, ΟΛΠ στον Mid Cap, στον Small Cap εισέρχεται η EpsilonNet και στον Micro οι Dimand, Lavipharm, Πετρόπουλος και αφαιρούνται ΚΡΙ-ΚΡΙ, Intrakat.
Τέλος το βράδυ της Παρασκευής είναι η βαθμολόγηση από την Moody's, που παρότι έχει την ελληνική οικονομία τρεις κλίμακες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα λόγω της υψηλής "βαρύτητας" (ως προς την αξιολόγηση) θεωρείται, από αρκετούς σημαντικότερη και της αναβάθμισης από την DBRS.
====================================================
Για ποιο λόγο η αγορά δεν “πλήρωσε” την επενδυτική βαθμίδα;
Απαντά ο Ηλίας Ζαχαράκης*
Μετά από 13 χρόνια η Ελληνική οικονομία πήρε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Οι περισσότεροι θα περιμέναν ένα πάρτι στην αγορά παρόλα αυτά η εικόνα ήταν σαφώς αποκαρδιωτική. Οι περισσότεροι θα φανταστούν το πασιφανές ότι οι ζημιές της φυσικής καταστροφής των προηγούμενων ημερών ήταν ο λόγος και η χώρα πιθανότατα να χάσει 1 ή και 2 μονάδες στο ΑΕΠ από το μέγεθος των ζημιών. Παρόλα αυτά όμως είναι έτσι?
Η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι ένα νέο μίας ημέρας αλλά για τα επόμενα χρόνια. Σαφώς τα κεφάλαια που θα εισέλθουν στην αγορά θα το πράξουν σταδιακά και όχι σε μία συνεδρίαση. Άλλωστε πολλά ήταν τα funds και οι επενδυτές που ήδη έχουν τοποθετηθεί στην αγορά το προηγούμενο μεγάλο διάστημα έχοντας σημαντικά κέρδη. Κάποια από αυτά θα θέλουν να τα αποκομίσουν. Από την άλλη όμως θα μας ανησυχούσε ακριβώς το αντίθετο. Μία μεγάλη άνοδο με μεγάλο τζίρο και ευκαιρία για κάποιους να πουλήσουν.
Αν τώρα κάποιος σκεφτεί πως λειτουργεί μία bull market θα καταλάβει πως οι άνοδοι είναι αργοί και με μεγάλη διάρκεια. Η αγορά δεν βιάζεται να καταγράψει υψηλές τιμές μιας και αναζητάει μετοχές για μακροπρόθεσμη τοποθέτηση. Ως γνωστόν η Ελληνική αγορά είναι από τις πιο ρηχές με αποτέλεσμα να μην βρίσκονται τίτλοι εύκολα σε ποσότητες και αν δοκιμαστεί κάτι τέτοιο η αγορά θα πρέπει να κάνει σημαντική κίνηση. Έτσι λοιπόν θα δείτε ότι τα funds που ξεκινάνε να επενδύουν στην Ελλάδα ψάχνουν πακέτα μετοχών σε συγκεκριμένη τιμή και όχι το ταμπλό. Άλλωστε αν στην ανακοίνωση η αγορά χάριζε μεγάλα κέρδη οι πωλητές θα πήγαιναν περίπατο και οι αγοραστές θα έψαχναν στον θεό μετοχές.
Αν σήμερα το ΤΧΣ αποφάσιζε να μοιράσει πακέτο της Εθνική η ουρά της ζήτησης θα ήταν μεγάλη παρόλα αυτά η μετοχή στο ταμπλό έχασε σημαντικό ποσοστό. Για πιο λόγο από την στιγμή που μεγάλοι παίκτες θέλουν να τοποθετηθούν για πιο λόγο να προκαλέσουν μεγάλη άνοδο πυροβολώντας τα πόδια τους;
Να θυμίσουμε ότι η αγορά για το τρέχον έτος είναι πρωταθλήτρια σε αποδόσεις και είναι λογικό να διορθώνει πλάγια τους τελευταίους 2 μήνες. Μην ξεχνάμε ότι η κίνηση έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από την ζώνη των 750 μονάδων τον περσινό Σεπτέμβριο και σήμερα μετά από διόρθωση καταγράφει 1250. Έχουμε τονίσει πολλές φορές και ειδικά σε υπερβολές της αγοράς ότι πάντα δίνονται ευκαιρίες τοποθετήσεων με την διαφορά ότι λίγοι είναι αυτοί που έχουν την σωστή ψυχολογία να τις εκμεταλλευτούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι. Αν σκεφτεί κάποιος ότι την χάσαμε πριν 13 χρόνια θα καταλάβει πολύ καλά ότι δεν είναι απλά ένα νέο πυροτέχνημα και της μίας συνεδρίασης ή μιας εβδομάδας.
Εδώ είμαστε να δούμε την συνέχεια του έργου με την ίδια την αγορά να μας δείξει της προθέσεις της το επόμενο διάστημα.
*Ο Ηλίας Ζαχαράκης είναι Chief Executive Officer της Fast Finance Investments Services
====================================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές